Acţionarii SIF Muntenia au ales noi reprezentanţi şi au aprobat dividende de 85% din profit

Acţionarii SIF Muntenia (SIF4) au ales vineri un nou Consiliu al Reprezentanţilor, în care 5 dintre cei 11 membri sunt persoane propuse de omul de afaceri Gheorghe Iaciu, şi au decis alocarea unui procent de 85% din câştigul obţinut anul trecut sub formă de dividende.
Economica.net - vin, 26 apr. 2013, 15:21
Acţionarii SIF Muntenia au ales noi reprezentanţi şi au aprobat dividende de 85% din profit

AGA a ales noi reprezentanţi, la propunerea lui Iaciu, care deţine 5% din titlurile SIF Muntenia, întrucât în luna octombrie a anului trecut, instanţa a suspendat două decizii AGA din luna iulie, prin care a fost numit un nou Consiliu.

Hotărârea instanţei a pus în discuţie componenţa Consiliului Reprezentanţilor Acţionarilor (CRA).

Mandatul CRA-ului ales în 2009 a expirat în această lună, iar membrii aleşi în iulie au fost revocaţi în şedinţa de vineri, astfel că acţionarii au ales noi membri CRA.

Din cei 11 membri revocaţi din funcţie şi propuşi pentru realegere de către Iaciu, acţionarii au votat cinci persoane, respectiv omul de afaceri Adrian Andrici, Daniel Pandele, Ştefan Gioga, Marcel Gheorghe şi Catălin Mancaş.

Andrici, aflat şi el în grupul coalizat în jurul lui Iaciu, este acţionar SIF Muntenia şi membru în Consiliu încă din 2005.

De asemenea, acţionarii l-au votat şi pe Marius Ioan Pantea, fost membru CA la SIF Banat-Crişana. Mandatul lui Pantea la SIF Banat-Crişana expiră în acest an, iar el nu a mai aplicat pentru această poziţie la alegerile care au avut loc miercuri.

La şedinţa AGA de la SIF Muntenia a fost prezent şi Dragoş Bîlteanu, preşedintele-director general al SIF Banat-Crişana.

La jumătatea lunii februarie, SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia au surprins piaţa anunţând intenţia societăţii din Arad de a cumpăra Muntenia Invest, administratorul activelor SIF Muntenia, aflat în conflict cu Consiliul Reprezentanţilor Acţionarilor societăţii ales în luna iulie a anului trecut. Tranzacţia are acordul Grupului Financiar Muntenia, care deţine Muntenia Invest.

Intenţia a fost notificată atât Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, cât şi Consiliul Concurenţei.

Din Consiliul Reprezentanţilor vor mai face parte Aurelian Zaheu (fost inspector şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa, până în aprilie 2010), Andrei Diaconescu (partener al casei de consultanţă pentru fuziuni şi achiziţii Capital Partners) şi avocaţii Adrian Victor Prodan, Nicolae Mergeani şi Alina Ruxandra Albu.

Alina Albu a fost aleasă preşedinte de şedinţă la AGA din iulie 2012, fiind susţinută de grupul de acţionari coalizaţi în jurul lui Iaciu.

După AGA, noul Consiliul al Reprezentanţilor Acţionarilor s-a întrunit într-o şedinţă în care Alina Albu a fost aleasă preşedinte, iar Daniel Pandele a fost numit vicepreşedinte, potrivit unui raport transmis de administratorul SIF Muntenia, compania Muntenia Invest.

În AGA au fost aprobate şi rezultatele financiare consemnate anul trecut, precum şi alocarea unor dividende în valoare de 108,1 milioane lei, respectiv un dividend brut de 0,134 lei/acţiune. Anul trecut, societatea a alocat un dividend brut de 0,081 lei, urmat de dividende suplimentare, în valoare brută de 0,122 lei/acţiune.

Acţionarii au aprobat şi bugetul de venituri şi cheltuieli pentru acest an, care prevede venituri de 132 milioane lei, de peste două ori sub cele înregistrate anul trecut, şi cheltuieli de 28,7 milioane lei, faţă de 114,6 milioane lei în precedentul exerciţiu financiar. Astfel, profitul brut ar urma să coboare cu 41%, la 103,3 milioane lei, faţă de 175,7 milioane lei în anul 2012.

Bugetul a fost întocmit în conformitate cu standardele româneşti de contabilitate, iar indicatorii financiari sunt foarte apropiaţi de cei prevăzuţi în bugetul de venituri şi cheltuieli pentru anul trecut.

Miza în AGA pentru alegerea Consiliului Reprezentanţilor a fost dată de faptul că acesta are dreptul să negocieze contractul cu administratorul SIF Muntenia.

Consiliu Reprezentanţilor Acţionarilor ales anul trecut în iulie a fost impus de grupul de investitori „revoluţionari”, grupaţi în jurul omului de afaceri Gheorghe Iaciu, grup care deţinea aproape 16,9% din acţiuni.

După ce a preluat atribuţiile, Consiliul Reprezentanţilor Acţionarilor a propus acţionarilor SIF Muntenia revocarea administratorului SAI Muntenia Invest şi tragerea la răspundere a acestuia. O solicitare de convocare AGA cu aceeaşi propunere a fost înaintată şi de Iaciu.

Ulterior, Muntenia Invest a anunţat că nu poate convoca AGA pentru revocarea sa şi alegerea altei societăţi de administrare pentru SIF Muntenia, deoarece cererile de convocare transmise de Iaciu şi Consiliul Reprezentanţilor Acţionarilor nu cuprind şi propuneri pentru viitorul admistrator.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Reacția șefului PNL București. Tribunalul București a anulat hotărârea prin care a fost adoptat Planul Urbanistic General al Capitalei
Update: Reacția șefului PNL București. Tribunalul București a anulat hotărârea prin care a fost adoptat Planul Urbanistic ...
"Fără PUG, închidem oraşul", spune primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, după ce Tribunalul Bucureşti a anulat hotărârea prin care a fost aprobat Planul Urbanistic General al Capitalei,......
Update: Principalul suspect, un norvegian de origine iraniană. Două persoane au fost ucise și 14 rănite în urma unui atac armat la Oslo
Update: Principalul suspect, un norvegian de origine iraniană. Două persoane au fost ucise și 14 rănite în urma unui ...
Update: Presupusul autor al atacului armat de vineri noaptea, de la Oslo, este un cetăţean norvegian de origine iraniană, ...
O coaliție de cinci state condusă de SUA a lansat o inițiativă de strângere a legăturilor cu țările din zona Asia-Pacific, pentru a contracara influența Beijingului
O coaliție de cinci state condusă de SUA a lansat o inițiativă de strângere a legăturilor cu țările din zona Asia-Pacific, ...
Australia, Japonia, Noua Zeelandă, Regatul Unit şi Statele Unite au lansat vineri o nouă iniţiativă de strângere a ...
Zeci de mii de persoane au manifestat la Tbilisi împotriva Guvernului, după ce Georgia nu a primit statul de candidată la aderarea în UE
Zeci de mii de persoane au manifestat la Tbilisi împotriva Guvernului, după ce Georgia nu a primit statul de candidată ...
Zeci de mii de georgieni au manifestat vineri seara la Tbilisi împotriva politicii guvernamentale şi pentru aderarea la ...