Acţiunea Alro este subevaluată, dar nu e de cumpărat – analiştii

Preţul ţintă al acţiunilor producătorului de aluminiu Alro Slatina a fost redus substanţial de analiştii SSIF Broker Cluj Napoca, la aproape 3 sferturi din cel estimat astă primăvară. Cererea de aluminiu suferă mult din cauza întârzierii relansării economiilor lumii, potrivit raportului trimis la redacţia ECONOMICA.NET.
Adrian N. Ionescu - mie, 28 nov. 2012, 13:05
Acţiunea Alro este subevaluată, dar nu e de cumpărat - analiştii

Întârzierea creşterii cererii mondiale de aluminuiu, respectiv a perspectivelor favorabile exportului de aluminiu, a dus la deprecierea acţiunii Alro Slatina (simbol bursier ALR) cu aproape 28% faţă de jumătatea lunii mai, când SSIF Broker Cluj Napoca a făcut estimarea anterioară. Nu mai putea amâna corecţia acesteia.

„Compania continuă să fie subevaluată, conform analizei fundamentale. Acţiunea are un potenţial de creştere de  19,7%, dar date fiind evoluţia preţurilor aluminiului, şi ajustarea  perspectivelor companiei,  ca urmare a renegocierii contractelor de energie cu Hidroelectrica, am decis să menţin recomandarea  „PĂSTREAZĂ“, scrie Andrei Rădulescu, în raportul trimis la redacţia ECONOMICA.NET

Alro a pierdut circa 150 de milioane de euro în urma renegocierii contractului cu Hidroelectrica.

Preţul ţintă al acţiunii ALR este acum de 2,1 lei / titlu, dar o îmbunătăţire a condiţiilor ar putea urca cotaţia până la 2,38 lei, cu praguri imntzermediare la 1,83 şi 2,18 lei / acţiune. Dimpotrivă, scenariul negativ este scăderea preţului până la 1,53 lei / acţiune, scrie analistul în raportul său. Miercuri, o acţiune ALR se vindea cu 1,86 de lei.

Acţiunea ALR este subevaluată după mai toţi indicatorii, în comparaţie cu performanţele companiilor luate drept reper.

„Nivelul raportului profit / preţ pe acţiune (PER) de 14,8 este inferior mediei companiilor selctate (Alcoa, Kaiser Aluminium, Vimetco, Norsk Hidro, etc, v. raportul, n.r.)“, scrie Andrei Rădulescu. ALR este subevaluată şi în  termen de preţ / vânzări şi preţ / valoare contabilă.

Totuşi, profitul net al Alro Slatina (ALR) a scăzut de 2,8 ori în primele nouă luni din acest an, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, până la  78,8 milioane lei.

„Rezultatele financiare pentru primele nouă luni au fost afectate de deteriorarea pieţei internaţionale a aluminiului, ceea ce a condus la scăderea comenzilor si a preţurilor. În acest context dificil, Alro şi-a implementat, în continuare, strategia pe termen lung, axându-se pe produsele cu valoare adăugată mare şi a continuat programul de investiţii”, a declarat vicepreşedintele CA, Marian Năstase.

Alro Slatina (ALR) este cele mai mare producător de aluminiu din Europa Centrală şi de Est (exclusiv Rusia), dar a coborât până pe locul 9, în topul celor mai valoroase companii de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cu o capitalizare bursieră (nr. acţiuni x preţ / acţiune) în scădere până la 1,28 miliarde de lei.

Alro nu este însă o acţiune foarte lichidă, pentru că majoritatea titlurilor sunt în  posesia grupului Vimetco, controlat de magnatul rus Vitali Maşiţki. Vimetco deţine împreună cu filiala sa română Conef, peste 84 % din acţiunile Alro, 10% din acţiuni sunt în portofoliul Fondului Proprietatea şi nici 6% nu  sunt în piaţă.

Vimetco a intenţionat, la un moment dat anul trecut să vândă prin ofertă publică o parte din acţiunile ALR, dar s-a răzgândit, trecând, probabil peste impasul unei eventuale crize de lichidităţi.

 

Limitele estimărilor

Estimările de preţ ţintă şi recomandările sunt emise de analişti, de obicei, pentru cel mult următoarele 12 luni, în ideea că nu apar schimbări semnificative în performanţele companiei şi pentru a acoperi o perspectivă cât mai lungă.

Rareori, însă, analiştii păstrează estimările pe întreaga perioadă, pentru că întotdeauna apar schimbări care afectează estimările.

Recomandările sunt făcute doar cu titlu informativ şi au doar rolul de repere pentru analizele proprii ale investitorilor.

Prin urmare, este necesar, explicit, următorul…

 

Avertisment

Atât SSIF Broker cât şi ECONOMICA.NET avertizează că estimările şi recomandările de mai sus sunt pur orientative, nu sunt şi sugestii de a lua anumite decizii de investiţii, responsabilitatea pentru acestea aparţinând exclusiv celor care iau, in funcţie de propria toleranţă la risc.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...