Acţiunile Băncii Carpatica au coborât uşor în prima parte a şedinţei, într-o piaţă în scădere

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,67% în prima parte a zilei de marţi, iar acţiunile Băncii Comerciale Carpatica (BCC) s-au aliniat la linia pieţei şi au coborât cu 0,17%, după ce în şedinţele anterioare au înregistrat o volatilitate ridicată, iar preţul a urcat cu peste 38%.
Economica.net - mar, 15 ian. 2013, 11:51
Acţiunile Băncii Carpatica au coborât uşor în prima parte a şedinţei, într-o piaţă în scădere

Preţul acţiunilor Carpatica a urcat accelerat săptămâna trecută în şedinţele de marţi şi miercuri, cu aproape 32%, iar în prima parte a zilei de joi creşterea a ajuns la peste 35%. De la acest moment, unii investitori au marcat o parte din profit, iar acţiunile au scăzut cu aproape 12% din punctul maxim atins în prima jumătate a zilei joi.

Preţul a reintrat pe creştere în şedinţa de luni, iar la închidere acţiunile erau pe plus cu 10,58%, fiind cotate la 0,0575 lei. Totodată, preţul a fost cu 38,22% peste cel dinainte de începerea perioadei de volatilitate ridicată. După evoluţia din ultimele şedinţe, capitalizarea bursieră a Băncii Carpatica a urcat cu aproape 50 milioane lei (11,7 milioane euro), la 181 milioane lei (41,3 milioane euro).

Surse bancare au declarat pentru MEDIAFAX că omul de afaceri Ilie Carabulea, cel mai mare acţionar al băncii, îl va numi la conducerea Carpatica pe fostul preşedinte al RBS România Johan Gabriels, care va fi anunţat ca nou director general al băncii cel mai probabil în această săptămână.

La debutul şedinţei de marţi, cotaţia acţiunilor Carpatica a avansat cu 2,6%, însă după primele zece minute titlurile s-au aliniat la linia pieţei şi au trecut pe scădere uşoară. La ora 13:00, aceste titluri erau la 0,0574 lei, preţ cu 0,17% sub ziua anterioară.

Operaţiunile din prima parte a şedinţei au însumat 156.000 de lei, iar la mijlocul zilei volumul de acţiuni pentru care existau ordine de cumpărare era de aproape patru ori mai mic decât oferta.

În acelaşi timp, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,81%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,62% sub nivelul de luni. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a coborât cu 0,56%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a scăzut cu 0,69%.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondul Proprietatea, s-a plasat cu numai 0,09% sub ziua anterioară.

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au rămas cele mai lichide din piaţă, cu transferuri de 4,5 milioane lei, şi au asigurat aproape 60% din rulajul bursei. Cea mai recentă tranzacţie cu aceste titluri a fost realizată la 0,5905 lei, preţ cu 0,17% peste nivelul de luni.

Fondul Proprietatea a înregistrat anul trecut un profit de aproape 567 milioane lei (127 milioane euro), în creştere cu 4,2% faţă de rezultatul obţinut în anul precedent, de 543,8 milioane lei, potrivit informaţiilor transmise marţi dimineaţă.

În decembrie, valoarea activului net a crescut cu 17,4% faţă de noiembrie, la 14,97 miliarde lei, în principal ca urmare a reînregistrării participaţiei la Hidroelectrica, care a fost evaluată înainte la valoarea zero conform reglementărilor CNVM anterioare privind evaluarea companiilor aflate în procedura de insolvenţă.

Astfel, valoarea activul net pe acţiune a ajuns la 1,1371lei/acţiune şi a depăşit valoarea nominală de 1 leu/titlu, iar Fondul va putea distribui dividende din profitul de anul trecut.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 7,7 milioane lei (1,7 milioane euro), valoare cu 14% sub rulajul din prima parte a şedinţei precedente, de 9 milioane lei (2 milioane euro).

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene evoluau incert. Încrederea investitorilor de pe pieţele europene a fost afectată de o declaraţie de luni a secretarului Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, care a avertizat că Statele Unite ar putea atinge limita de îndatorare între mijlocul lunii februarie şi începutul lunii martie.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...