Acţiunile Băncii Transilvania au scăzut cu aproape 7% în ultima jumătate de oră a şedinţei

Bursa de la Bucureşti a scăzut uşor, cu 0,59%, pentru a cincea zi consecutiv, într-o piaţă unde acţiunile Băncii Transilvania (TLV) au coborât cu 6,78%, influenţate semnificativ de unele ordine mai ridicate de vânzare plasate în ultima jumătate de oră.
Economica.net - mie, 10 apr. 2013, 15:06
Acţiunile Băncii Transilvania au scăzut cu aproape 7% în ultima jumătate de oră a şedinţei

În condiţiile în care banca nu a făcut niciun anunţ care să determine corecţia preţului, brokerii cred că declinul a fost determinat de unul sau mai mulţi investitori mari care au început să vândă volume ridicate în ultima jumătate de oră.

Titlurile băncii au scăzut semnificativ în ultima jumătate de oră, de la aproximativ 3%, la -7%. În ultimele 30 de minute au fost realizate tranzacţii de 2,4 milioane lei, faţă de 921.000 de lei până la ora 16:15. Astfel, în total, cu aceste titluri au fost realizate transferuri de 3,5 milioane lei.

La finalul zilei, acţiunile băncii au fost cotate la 1,32 lei, preţ cu 6,78% sub nivelul de marţi.

Cu aceste titluri a fost realizat şi un deal, de 1,4 milioane lei, la un preţ cu 0,8% sub închiderea de marţi de pe piaţa principală şi uşor mai mic sub cotaţiile la care au fost realizate în zilele anterioare tranzacţii negociate cu aceste acţiuni. Deal-ul de miercuri a vizat 0,06% din acţiunile companiei, iar în zilele anterioare au mai fost transferate pachete reprezentând 0,42% din titluri (7,9 milioane lei) şi, respectiv, 0,08% din acţiuni (2,1 milioane lei).

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a coborât cu 1,47%, în timp ce indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, a avansat cu 1,07%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a scăzut cu 1,16%. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a încheiat în scădere cu doar 0,16%, iar indicele BET-FI a coborât cu 0,12%. BET-FI include acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea (FP).

Acţiunile Erste au încheiat şedinţa de la BVB în creştere cu 5,88%, la 104,5 lei (23,81 euro), urmând evoluţia de pe piaţa de la Viena, unde preţul a urcat cu 4,53%, la 24,1 euro. Operaţiunile de la BVB cu aceste titluri au cumulat 7,8 milioane lei.

Titlurile băncii austriece au început să crească încă de la deschiderea şedinţei, market-makerii de la BVB ducând preţul de pe piaţa de la Bucureşti la un nivel apropiat de cel de la Viena. Câteva pachete mai mari de acţiuni Erste au fost transferate între orele 11:30 şi 12:00, în timp ce restul operaţiunilor au vizat pachete mici de titluri.

„Este clar că un SIF vinde acţiuni Erste, iar contrapartea poate fi market maker sau chiar un alt investitor care tranzacţionează şi la Viena şi face arbitraj între cele două pieţe”, a declarat pentru MEDIAFAX Octavian Dragolea, directorul sucursalei din Bucureşti a firmei de brokeraj IFB Finwest Arad.

Acţiunile Transgaz au crescut cu 2% şi au ajuns la preţul de 204 lei, în a cincea zi de derulare a ofertei prin care statul vrea să vândă 15% din titlurile companiei. Acţiunile Transgaz au scăzut în primele două zile ale ofertei cu peste 8%, însă de luni au început să revină uşor.

Corecţia de joi şi vineri a fost influenţată de estimările investitorilor ca preţul la care statul va vinde 15% din acţiunile companiei va fi sub cotaţia de la bursă, iar ulterior ofertei va fi o presiune la vânzare din partea celor care vor încerca să marcheze din profit dacă preţul de pe bursă va fi mai mare decât cel la care ei au cumpărat titlurile în ofertă.

Preţul de marţi de la bursă este cu 19,3% peste cotaţia minimă din oferta de vânzare şi, în acelaşi timp, cu 11,3% sub cotaţia maximă din ofertă.

„Evoluţia în piaţă nu este relevantă, pentru că volumele au fost foarte mici. Este posibil ca unii investitori să fi vândut în piaţă în primele trei zile ale ofertei şi apoi să fi subscris la ofertă, mizând pe un preţ sub cel de la bursă. Eu mă gândesc la un preţ în jur de 180 lei/acţiune la alocare”, a afirmat brokerul.

În şedinţa de miercuri au fost realizate 63 de tranzacţii cu acţiuni Transgaz, în valoare cumulată de 158.000 de lei.

Titlurile Fondului Proprietatea (FP) au scăzut cu 0,16%, la preţul de 0,64 lei, menţinându-se, totuşi, în apropierea cotaţiilor din prima zi de listare la Bursă, pe 25 ianuarie 2011.

„Mă gândesc că preţul ar putea merge şi mai sus. Deocamdată, Elliott (cel mai mare acţionar al FP şi, totodată, principalul cumpărător de titluri Fondul Proprietatea în ultimele luni – n.r.) văd că nu forţează, nu are interes să ducă preţul foarte sus în acest moment. Nu cred că este vorba de putere ca preţul să stea peste 0,64 lei/acţiune, ci este vorba doar de tactică”, a mai spus Dragolea.

Preţul de miercuri este cu 1,46% sub nivelul de la închiderea primei şedinţe a acţiunilor Fondului Proprietatea la bursă, de 0,6495 lei. Cotaţia maximă istorică atinsă de aceste titluri la Bursă a fost în ziua listării, când unele transferuri au fost realizate la 0,675 lei/acţiune.

Acţiunile Fondului Proprietatea au consemnat un rulaj de 33,7 milioane lei, din care două deal-uri de 30,1 milioane lei (6,8 milioane euro), realizate la un preţ în scădere cu numai 0,16% sub ziua anterioară. Cel mai mare pachet a fost transferat în ultimele minute ale şedinţei.

Rulajul pieţei, de 50,1 milioane lei (11,4 milioane euro), este de aproape trei ori peste transferurile de marţi, de 18,7 milioane lei (4,2 milioane euro). Mai mult de 90% din rulajul de miercuri a fost asigurat de tranzacţii cu acţiunile Fondului Proprietatea, Erste şi Banca Transilvania.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 825.000 de lei, valoare cu mult peste rulajul de marţi, de numai 49.000 de lei. Aproape 86% din lichiditate a fost asigurată de operaţiuni cu acţiunile Prospecţiuni, de 707.000 de lei.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 1,5%, linia fiind urmată şi de pieţele din Europa Centrală şi de Est, care avansau cu cel mult 1,3%.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...