Acţiunile Fondului Proprietatea şi deal-urile au salvat din nou lichiditatea bursei

Bursa de la Bucureşti a fluctuat uşor şi miercuri, iar indicele general BET-C a încheiat în creştere cu doar 0,16%, într-o piaţă apatică şi unde lichiditatea a fost salvată din nou de transferurile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP) şi de deal-uri.
Economica.net - mie, 06 feb. 2013, 15:29
Acţiunile Fondului Proprietatea şi deal-urile au salvat din nou lichiditatea bursei

În ciuda scăderilor de pe bursele vest-europene, indicele general al Bursei de la Bucureşti, BET-C, a fost pe creştere uşoară încă din primele minute. Majoritatea indicilor de la BVB au înregistrat fluctuaţii reduse încă de la deschidere, iar volumele de tranzacţionare au continuat să fie reduse în cazul celor mai multe acţiuni.

„Bursele europene sunt undeva în apropierea maximelor istorice şi este normal să apară o corecţie. Pe plan extern multe companii au anunţat rezultate financiare bune, iar la noi de săptămâna viitoare începe sezonu şi cred că multe societăţi listate vor da bine. Cred că acest lucru se vede acum în piaţă şi în funcţie de rezultate vom avea şi evoluţia viitoare”, a declarat pentru MEDIAFAX Adrian Ceucă, şeful departamentului Corporate şi Participaţii strategice din cadrul SSIF Broker.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,15%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, era în coborâre cu 0,26%. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a încheiat în stagnare.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF şi al titlurilor Fondul Proprietatea, a scăzut cu 0,45%.

Pe de altă parte, indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a avansat cu 0,57%. Evoluţia acestuia fost susţinută în principal de tranferurile cu acţiunile Rompetrol Rafinare (RRC), care au urcat cu 6,77%, la 0,0426 lei. Rulajul a rămas însă redus, de doar 135.000 lei.

În şedinţa anterioară, unii investitori au ridicat cu 15% preţul acţiunilor Rompetrol Rafinare, ca reacţie la un interviu acordat Bloomberg de către vicepreşedintele Rompetrol Group, Azamat Zhangulov. El a spus că Rompetrol Group vrea să răscumpere acţiunile Rompetrol Rafinare primite de stat în urma conversiei unor obligaţiuni, iar un acord este vizat cât mai repede cu putinţă în contextul stabilităţii politice din România.

Acţiunile Rompetrol Rafinare libere la tranzacţionare pe bursă reprezintă doar 0,68% din capitalul social al Rompetrol Rafinare, în condiţiile în care The Rompetrol Group şi alte companii din grup controlează 54,63% din titluri, iar statul deţine 44,69% din acţiuni.

„Cred că se va ajunge la o înţelegere între acţionarul majoritar şi statul român. Poate ar fi un moment bun ca tranzacţia să se realizeze prin piaţă, printr-o oferta publică adresată tuturor acţionarilor. Kazahii au investit mult în Rompetrol şi este impoprtant că doresc menţinerea şi creşterea investiţiilor în România. Avem nevoie de acest tip de investitori”, a mai spus brokerul.

Investitorii au tranzacţionat miercuri acţiuni de 22,7 milioane lei (5,2 milioane euro), valoare cu 28% sub rulajul de marţi, de 31,4 milioane lei (7,2 milioane euro). Aproape două treimi din lichiditatea pieţei a fost asigurată de tranzacţii cu acţiunile Fondului Proprietatea (7,9 milioane lei) şi deal-uri cu titluri Transelectrica (3,5 milioane lei), SIF Moldova (1,6 milioane lei) şi SIF Oltenia (745.000 de lei).

Acţiunile Fondului Proprietatea au încheiat ziua în scădere cu 0,42%, la 0,5955 lei, îndepărtându-se în continuare de pragul psihologic de 0,6 lei/titlu pe care l-au atins săptămâna trecută, însă pe care nu au reuşit să-l depăşească.

La finele şedinţei, rulaje de peste 100.000 de lei înregistrau doar acţiunile emise de 17 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii ale BVB şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

Pe piaţa Rasdaq, transferurile au cumulat 703.000 de lei, valoare cu 18% sub rulajul de marţi, de 862.000 de lei.

Acţiunile companiei hoteliere Intercontinental Bucureşti (RCHI), care operează hotelul cu acelaşi nume din Capitală, au fost cele mai lichide din piaţă. Cu aceste titluri au fost realizate transferuri de 462.000 de lei, iar preţul a coborât cu 12,28%, la 0,07 lei.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 1,6%. Pieţele au fost pe roşu încă de la deschidere, ca reacţie la rezultatele financiare dezamăgitoare anunţate de mai multe companii din Europa. Totodată, investitorii aşteaptă o întâlnire a Băncii Centrale Europene programată pentru joi.

Te-ar mai putea interesa și
Ciolacu: Regionalizarea României şi reforma bugetară trebuie făcute, dar e nevoie de analize şi studii pentru fiecare judeţ
Ciolacu: Regionalizarea României şi reforma bugetară trebuie făcute, dar e nevoie de analize şi studii pentru fiecare ...
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Metoda de plată care plasează Bucureștiul deasupra a jumătate din capitalele UE. Poate deveni numărul unic un City Card mai ușor de folosit?
Metoda de plată care plasează Bucureștiul deasupra a jumătate din capitalele UE. Poate deveni numărul unic un City Card ...
Numărul unic #7458 a fost accesat de peste 11 milioane de ori în 2023, doar pentru plata călătoriilor cu mijloacele STB ...
Grupul Bobnet aduce 490.000 de dolari pentru consolidarea fabricii de la Ploiești unde produce dispozitive IoT pentru export
Grupul Bobnet aduce 490.000 de dolari pentru consolidarea fabricii de la Ploiești unde produce dispozitive IoT pentru export
Grupul Bobnet majorează cu 490.000 de dolari capitalul social al Bob IoT Enterprise, fabrică unde se produc mai multe dispozitiv ...
Românii plătesc, în termeni nominali, printre cele mai mici prețuri la energie electrică din UE. Lucrurile se schimbă la paritatea puterii de cumpărare
Românii plătesc, în termeni nominali, printre cele mai mici prețuri la energie electrică din UE. Lucrurile se schimbă ...
Exprimate în euro, prețurile la energie electrică plătite de consumatorii casnici din România sunt printre cele mai ...