Acţiunile FP au atins un nou record în primele minute ale şedinţei, într-o piaţă în creştere uşoară

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,27% la debutul şedinţei de luni, într-o piaţă unde acţiunile Fondului Propritatea (FP) au avansat cu 0,6% şi au atins un nou maxim istoric, fiind cotate la 0,845 lei/titlu.
Economica.net - lun, 02 dec. 2013, 09:02
Acţiunile FP au atins un nou record în primele minute ale şedinţei, într-o piaţă în creştere uşoară

După primele 25 de minute de tranzacţionare, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,39%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic, plasau indicele BET-NG cu 0,14% peste închiderea de vineri.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a urcat cu 0,77%. Titlurile a patru dintre SIF-uri au avansat cu 0,42% – 2,05%, acţiunile SIF Transilvania au stagnat, iar acţiunile Fondului Proprietatea au crescut cu 0,6%.

Indicele extins BET-XT a avansat cu 0,53%, iar indicele extins BET-BK s-a plasat cu 0,31% peste nivelul de vineri.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde primele 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 2,1 milioane lei (485.000 de euro), faţă de 2,2 milioane lei (500.000 de euro) în primele 30 de minute ale şedinţei de vineri.

Acţiunile Fondului Proprietatea şi SIF Oltenia (SIF5) au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 721.000 de lei şi, respectiv, de 347.000 de lei. Cele două acţiuni au asigurat, astfel, jumătate din rulajul bursei.

Titlurile Fondului Proprietatea au avansat cu 0,6% şi au ajuns la preţul de 0,845 lei. Cotaţia este cu 53,78% peste ultimul preţ din 2012 al acţiunilor FP.

Acţiunile Romgaz (SNG) au scăzut uşor, cu 0,28%, la 35,4 lei, după ce în şedinţa precedentă au coborât cu 0,25%, la 35,5 lei.

Cotaţa de luni este cu 18% peste preţul din oferta prin care statul a vândut 15% din acţiunile producătorului de gaze naturale. Cotaţia este, totodată, cu 24,21% şi, respectiv, cu 21,65% peste preţurile la care investitorii de retail au cumpărat acţiunile cu discount (5% şi 3%). Majoritatea titlurilor din ofertă au fost vândute la preţul de 30 lei/acţiune, iar investitorii care au beneficiat de discount-uri (pentru subscrierile de cel mult 10.000 de acţiuni) au cumpărat titlurile la 28,5 lei şi, respectiv, la 29,1 lei.

Pe piaţa de la Bucureşti, investitorii au transferat 3.707 de acţiuni Romgaz (131.000 de lei), însă pe bursa de la Londra nu au fost înregistrate transferuri cu certificatele de depozit (GDR) Romgaz. Fiecărui certificat de depozit îi corespunde o acţiune Romgaz.

Bursele vest-europene au deschis şedinţa în scădere cu până la 0,4%.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
O nouă staţie pentru trenuri, în Otopeni Nord
O nouă staţie pentru trenuri, în Otopeni Nord
Un nou punct de oprire feroviar - PO Otopeni Nord se deschide începând de luni, 25 octombrie, în oraşul Otopeni, în ...
Ungaria a început producţia de masă a automobilelor electrice
Ungaria a început producţia de masă a automobilelor electrice
 Industria auto din Ungaria a atins un nou punct de cotitură prin debutul producţiei de masă a primului automobil electric ...
CNSU discută noi restricţii pentru gestionarea pandemiei de COVID-19. Ce măsuri sunt luate în calcul
CNSU discută noi restricţii pentru gestionarea pandemiei de COVID-19. Ce măsuri sunt luate în calcul
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă s-a reunit vineri în şedinţă în vederea adoptării de noi restricţii ...