Acţiunile FP şi titlurile SIF-urilor au coborât cu până la 2,4% în prima parte a şedinţei

 Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 1,22% în prima parte a şedinţei, iar titlurile celor cinci SIF-uri şi acţiunile FP au coborât cu până la 2,4%, într-o piaţă unde investitorii au urmat îndeaproape linia burselor vest-europene, afectate de temerile privind amplificarea tensiunilor din Siria.
Economica.net - mar, 27 aug. 2013, 10:48
Acţiunile FP şi titlurile SIF-urilor au coborât cu până la 2,4% în prima parte a şedinţei

Piaţa a fost pe roşu încă de la deschidere, continuând linia din ziua anterioară. Dacă în primele minute, indicele general al Bursei, BET-C, a coborât cu 0,2%, după ora 11:00 scăderea a ajuns aproximativ 1%, în condiţiile accentuării corecţiilor de pe bursele vest-europene până la 1,5%, pe fondul amplificării tensiunilor din Siria.

Secretarul de stat al SUA John Kerry a denunţat marţi în termeni foarte duri un atac care a avut loc săptămâna trecută asupra populaţiei civile dintr-o suburbie a Damascului, afirmând că au fost folosite cu siguranţă arme chimice. Washingtonul analizează acum opţiunile pentru o eventuală intervenţie militară în Siria.

În contextul corecţiilor de pe plan extern, acţiunile SIF-urilor au coborât cu 1,61% – 2,42%, în prima parte a şedinţei de marţi, cea mai vizibilă corecţie fiind înregistrată de titlurile SIF Muntenia (SIF4).

Totodată, a coborât şi preţul acţiunilor Fondului Proprietatea (FP), cu 1,92%, astfel că indicele BET-FI a fost la mijlocul şedinţei cu 1,98% sub închiderea zilei precedente. Indicele reflectă evoluţia acţiunilor Fondului Proprietatea şi a titlurilor celor cinci SIF-uri.

Unii brokeri cred că scăderea titlurilor FP nu este influenţată de anunţul făcut marţi de City of London, al doilea mare acţionar al Fondului, privind reducerea participaţiei la 4,87%, faţă de 9,43% în precedenta raportare, din luna septembrie a anului trecut.

În primele ore după publicarea anunţului City of London, acţiunile FP au fost tranzacţionate la preţuri cu aproximativ 1% sub închiderea de luni, însă spre mijlocul şedinţei scăderea a ajuns pentru câteva momente chiar la 2,5%.

În prima parte a şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut cu 1,32%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a coborât cu 0,69%.

La ora 13:10, indicele BET-XT se plasa cu 1,47% sub închiderea de luni, iar indicele BET-BK era cu 1,39% mai jos decât în şedinţa precedentă.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste, SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 14 milioane lei (3,1 milioane euro), sumă de peste două ori mai mare decât rulajul din perioada similară a şedinţei precedente, de 6,7 milioane lei (1,5 milioane euro). Aproape două treimi din lichiditatea pieţei a fost asigurată de tranzacţii cu titlurile Fondului Proprietatea (6,2 milioane lei), SIF Banat-Crişana (1,2 milioane lei) şi un deal cu acţiuni Banca Transilvania (1,3 milioane lei).

Acţiunile Fondului Proprietatea au scăzut cu 1,92%, la 0,689 lei, iar titlurile SIF Banat-Crişana au coborât cu 1,96%, la 1,049 lei.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 1,4%.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Cazuri suspecte de infectarea cu noua tulpină Omicron sunt investigate în Germania și Cehia
Cazuri suspecte de infectarea cu noua tulpină Omicron sunt investigate în Germania și Cehia
Un prim caz suspect de infectare cu noua variantă de coronavirus, Omicron, a fost detectat în Germania la o persoană întoarsă ...
Românii care vin din sudul Africii intră în carantină pentru 14 zile. Șapte state din regiune au fost introduse în zona roșie
Românii care vin din sudul Africii intră în carantină pentru 14 zile. Șapte state din regiune au fost introduse în ...
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că sâmbătă a fost adoptată o Hotărâre a CNSU în baza căreia ...
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino, percheziționat de polițiști. Zeci de transferuri sunt suspecte
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino, percheziționat de polițiști. Zeci de transferuri sunt suspecte
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino a fost percheziţionat vineri de poliţia financiară, în legătură cu zeci de ...