Acţiunile FP şi titlurile SIF-urilor au coborât cu până la 2,4% în prima parte a şedinţei

 Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 1,22% în prima parte a şedinţei, iar titlurile celor cinci SIF-uri şi acţiunile FP au coborât cu până la 2,4%, într-o piaţă unde investitorii au urmat îndeaproape linia burselor vest-europene, afectate de temerile privind amplificarea tensiunilor din Siria.
Economica.net - mar, 27 aug. 2013, 10:48
Acţiunile FP şi titlurile SIF-urilor au coborât cu până la 2,4% în prima parte a şedinţei

Piaţa a fost pe roşu încă de la deschidere, continuând linia din ziua anterioară. Dacă în primele minute, indicele general al Bursei, BET-C, a coborât cu 0,2%, după ora 11:00 scăderea a ajuns aproximativ 1%, în condiţiile accentuării corecţiilor de pe bursele vest-europene până la 1,5%, pe fondul amplificării tensiunilor din Siria.

Secretarul de stat al SUA John Kerry a denunţat marţi în termeni foarte duri un atac care a avut loc săptămâna trecută asupra populaţiei civile dintr-o suburbie a Damascului, afirmând că au fost folosite cu siguranţă arme chimice. Washingtonul analizează acum opţiunile pentru o eventuală intervenţie militară în Siria.

În contextul corecţiilor de pe plan extern, acţiunile SIF-urilor au coborât cu 1,61% – 2,42%, în prima parte a şedinţei de marţi, cea mai vizibilă corecţie fiind înregistrată de titlurile SIF Muntenia (SIF4).

Totodată, a coborât şi preţul acţiunilor Fondului Proprietatea (FP), cu 1,92%, astfel că indicele BET-FI a fost la mijlocul şedinţei cu 1,98% sub închiderea zilei precedente. Indicele reflectă evoluţia acţiunilor Fondului Proprietatea şi a titlurilor celor cinci SIF-uri.

Unii brokeri cred că scăderea titlurilor FP nu este influenţată de anunţul făcut marţi de City of London, al doilea mare acţionar al Fondului, privind reducerea participaţiei la 4,87%, faţă de 9,43% în precedenta raportare, din luna septembrie a anului trecut.

În primele ore după publicarea anunţului City of London, acţiunile FP au fost tranzacţionate la preţuri cu aproximativ 1% sub închiderea de luni, însă spre mijlocul şedinţei scăderea a ajuns pentru câteva momente chiar la 2,5%.

În prima parte a şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut cu 1,32%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a coborât cu 0,69%.

La ora 13:10, indicele BET-XT se plasa cu 1,47% sub închiderea de luni, iar indicele BET-BK era cu 1,39% mai jos decât în şedinţa precedentă.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste, SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 14 milioane lei (3,1 milioane euro), sumă de peste două ori mai mare decât rulajul din perioada similară a şedinţei precedente, de 6,7 milioane lei (1,5 milioane euro). Aproape două treimi din lichiditatea pieţei a fost asigurată de tranzacţii cu titlurile Fondului Proprietatea (6,2 milioane lei), SIF Banat-Crişana (1,2 milioane lei) şi un deal cu acţiuni Banca Transilvania (1,3 milioane lei).

Acţiunile Fondului Proprietatea au scăzut cu 1,92%, la 0,689 lei, iar titlurile SIF Banat-Crişana au coborât cu 1,96%, la 1,049 lei.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 1,4%.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...