1EUR = 4.7667 RON | Bucureşti 18 º

Imobiliare

Colliers: Activitatea investitorilor naţionali pe piaţa imobiliară din România a fost cea mai redusă din regiune

Achiziţiile de active imobiliare făcute de către investitorii naţionali şi transfrontalieri din cele şase pieţe principale ale Europei Centrale şi de Est (ECE) a crescut cu 32% în 2017, dar în România au fost cele mai reduse din regiune, a anunţat vineri compania de consultanţă imobiliară Colliers International.

30 mar, 2018 | News.ro

Astfel, activitatea investitorilor naţionali pe piaţa imobiliară din România a reprezentat anul trecut doar 4% din volumul de aproximativ 960 milioane euro.

Media regională este de peste 18%, în timp ce în Ungaria, capitalul naţional a generat aproape 40% din tranzacţiile de anul trecut. Situaţia se va schimba gradual, în condiţiile în care şi antreprenorii români au beneficiat din plin de creşterea economică rapidă din ultimii ani, mai ales cei din segmentul de retail, potrivit Colliers.

În regiune, anul trecut, volumele tranzacţionale asiatice şi sud-africane au scăzut faţă de anul puternic 2016, însă au rămas la un nivel bun – 1,4 miliarde euro, respectiv 1,8 miliarde euro.

Totodată, fluxurile transfrontaliere au atins un maxim de 7% din volumul investiţional total din 2017 al celor 6 ţări ECE – 13,1 miliarde euro, care a depăşit recordul anterior de 13 miliarde euro din 2007.

Anul trecut, volumele investiţionale ale cumpărătorilor locali au atins nivelul maxim din acest ciclu în Polonia (421 milioane euro), Ungaria (708 milioane euro) şi România (35 milioane euro).

"Cehia a ocupat primul loc, cu un volum de 1,08 miliarde euro în 2017, care a reprezentat un procent puternic de 29% din totalul ţării, cifră în ton cu media ultimilor ani. Procentul Ungariei a crescut uşor, până la 39%, şi la fel şi al Poloniei, până la 8% anul trecut", se arată în comunicat.

Investitorii cehi au reprezentat aproape unu din şapte euro din investiţii totale (13,5% din total) în ţările ECE-6 în 2017. Aceasta a fost a doua cea mai mare pondere a oricărei ţări, după Africa de Sud.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO