Adio, gaze ruseşti! Romgaz ar putea reveni în forţă pe piaţa internă din 2017 lucru

Importurile de gaze naturale din Rusia ar putea scădea anul viitor, în condiţiile în care producătorii locali nu vor mai fi  impozitaţi la preţul de minim 72 lei MWh şi vor putea veni astfel cu oferte mai bune pe segmentul non-casnic. La finele acestui an, gazul rusesc a inundat piaţa românească, după ce preţul de import a coborât sub cel de pe piaţa internă.
Economica.net - mie, 14 dec. 2016, 12:18
Adio, gaze ruseşti! Romgaz ar putea reveni în forţă pe piaţa internă din 2017 lucru

Potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă adoptate în 2013, producătorii români sunt impozitaţi tot la 72 lei/MWh pentru vânzările pe segmentul de piaţă liberalizat (non-casnic), chiar dacă preţul scade, de exemplu, la 60 lei/MWh.

„Probabil că de la 1 ianuarie se anulează acea ordonanţă, adică nu vor mai fi obligaţi să plătească acea suprataxare la 72 de lei”, a spus pentru ECONOMICA.NET Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Potrivit actului normativ, preţul de 72 lei/MWh este nivelul de preţ la care producătorii români de gaze, în speţă Petrom şi Romgaz, trebuie să plătească taxa specială de 60% asupra veniturilor suplimentare obținute în urma procesului de liberalizare a pieței.

Din acel moment şi până acum însă, preţurile nu au stat pe loc, iar gazul din import, rusesc, chiar dacă este importat din Ungaria prin conducta Arad-Szeged, a ajuns să coste mai puţin de 72 lei/MWh.

Romgaz însă, unul din cei doi mari producători de gaze, care este companie de stat, a ales să nu vândă gazele sub preţul de 72 de lei, considerând că acesta este un preţ de referinţă, iar o comercializare a gazelor sub acest preţ ar putea face Curtea de Conturi să ia la întrebări directorii companiei. Pe de o parte, situaţia putea fi considerată benefică pentru România, în condiţiile în care se păstrau mai multe resurse pentru a fi consumate când preţurile urmau să crească. Pe de altă parte însă, Romgaz vindea mai puţin, iar rezultatele sale financiare erau afectate.

Deocamdată, 23% din gazul pe care îl vom consuma în decembrie va proveni din import. Consumul naţional de gaze naturale va fi, în luna decembrie, de 17,2 milioane MWh, iar, din acesta, 3,99 milioane MWh va fi gaz din import, potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Potrivit legislaţiei actuale, toţi consumatorii de gaze noncasnici sunt liberi să cumpere gaze de unde vor ei. În decembrie, consumul acestora va fi de 8,7 milioane de MWh, care va fi susţinut în proporţie de 46% de importuri, procent care a fost şi mai mare lunile trecute.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Întreţinerea trupelor în apropierea graniţelor Ucrainei costă Rusia circa 10 milioane de dolari pe zi – expert
Întreţinerea trupelor în apropierea graniţelor Ucrainei costă Rusia circa 10 milioane de dolari pe zi – expert
Întreţinerea celor peste 94.000 de soldaţi în apropierea graniţelor Ucrainei şi în "teritoriile ocupate temporar" ...
Engie va prelua în regim de ultimă instanță clienții abandonați de alții și în decembrie, deși a anunțat că nu mai vrea. La ce preț
Engie va prelua în regim de ultimă instanță clienții abandonați de alții și în decembrie, deși a anunțat că nu ...
Engie, cel mai mare furnizor pentru persoane fizice din România, este furnizorul de ultimă instanță care a venit cu cel ...
Rafila: Adoptarea unor măsuri pentru sărbători – în zilele următoare. Purtarea corectă a măştii, obligatorie
Rafila: Adoptarea unor măsuri pentru sărbători – în zilele următoare. Purtarea corectă a măştii, obligatorie
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că măsurile de protecţie sanitară aferente sărbătorilor de iarnă ...