Aeroportul Brașov. Cum se apără ROMATSA în scandalul cu Dan Air: Formarea unui controlor durează doi ani

Reprezentanții ROMATSA au reacționat în urma acuzațiilor operatorului aerian Dan Air, cu privire la limitarea programului pe cel mai nou aeroport din România. O investiție de 140 de milioane de euro, Aeroportul Internațional Brașov - Ghimbav permite zboruri doar între orele 7:00 - 19:00, ceea ce face însă nerentabilă operarea de pe acest aerodrom, acuză Dan Air.
Anemona Andone - joi, 15 iun. 2023, 18:38
Aeroportul Brașov. Cum se apără ROMATSA în scandalul cu Dan Air: Formarea unui controlor durează doi ani

Redăm mai jos precizările ROMATSA:

„Prin Acordul între ROMATSA, în calitate de furnizor de servicii de navigație aeriană și Aeroportul Internațional Brașov Ghimbav, în calitate de operator de aerodrom, semnat la începutul lunii martie 2023, programul este stabilit pentru 12 ore, în intervalul 7-19.

Programul furnizării serviciilor de trafic aerian corespunde cu cel al operatorului de aerodrom, Aeroportul Internațional Brașov – Ghimbav și se regăsește în publicația de informare aeronautică, AIP România.

Furnizarea serviciilor de navigație aeriană presupune o serie de proceduri și standarde care trebuie aplicate cu consecvență și fără compromisuri, astfel încât siguranța pasagerilor să fie garantată. Formarea unui controlor de trafic aerian pentru serviciile de navigație aeriană terminală necesită cel puțin 2 ani de zile, plus perioada necesară pentru selecție.

Pentru aeroportul Brașov, având în vedere tehnologia nou utilizată, de control al traficului aerian de la distanță, pentru prima oară în România, precum și spațiul aerian nou-înființat, cu un grad înalt de complexitate având în vedere geografia zonei, era necesară utilizarea unor controlori experimentați. Astfel, utilizăm controlori de la turnul Arad, precum și de la Oradea și Baia Mare. Aceștia aveau deja formare inițială și ani de experiență în dirijarea aeronavelor și doar s-au pregătit suplimentar pe configurația aeroportului Brașov și noua tehnologie utilizată.

ROMATSA are încă 3 controlori în program de pregătire pentru a fi autorizați în furnizarea serviciilor de control al traficului aerian la aeroportul Brașov, ceea ce ne va permite o flexibilizare a programului.

Întrucât aeroportul este unul nou deschis și nu există o predictibilitate pe termen mediu și lung pentru un trafic aerian stabil, ROMATSA și-a dimensionat personalul pentru programul de 12 ore, conform acordului cu operatorul de aerodrom.

Menționăm de asemenea, că, până în acest moment, ROMATSA nu a primit nicio solicitare oficială de modificare a programului de operare la Aeroportul Brașov.

Misiunea ROMATSA este să asigure servicii de navigație aeriană în condiții de siguranță și eficiență economică, iar la Aeroportul Brașov se realizează acest lucru, atât prin tehnologia utilizată, cât și prin personalul experimentat.”

Despre inaugurarea acestui aeroport se știe însă de mai mulți ani. Chiar în august anul trecut, directorul general al ROMATSA, Adrian Cojoc, anticipa că noul aeroport urma să devină operațional din iunie 2023.

Programul de zbor limitat de pe noul aeroport a determinat conducerea Dan Air să comaseze zboruri din București cu cele din Brașov. Dacă în timpul programului stabilit de ROMATSA, Aeroportul Internațional Brașov – Ghimbav este folosit ca „haltă” în zborurile comasate, în afara acestui program, pasagerii cu destinația inițială Brașov ajung la București, de unde li se pune la dispoziție un autocar către orașul din Ardeal.

Mai exact, Dan Air a anunțat pe 13 iunie că ROMATSA nu are suficienți controlori de trafic aerian care să facă ture de 24 de ore pentru asigurarea zborurilor de pe aeroprotul din Brașov și că sunt afectate de programul de lucru mai multe zboruri. Astfel, în perioada 15-30 iunie 2023 a comasat zborurile de la București și retur spre Barcelona, Bruxelles, Nuremberg și Stuttgart. Avioanele pleacă de la București cu un stop comercial de 30 minute, fără debarcare, la Brașov (GHV). Zborul de la Nuremberg spre Brașov va ateriza în această perioadă la București, iar pasagerii vor fi transportați cu autocarul la Brașov.

Aeroportul din Brașov, inaugurat astăzi, 15 iunie, în urma unei investiții de 140 de milioane de euro, al treilea ca mărime din România este deschis doar 12 ore. Și asta pentru că ROMATSA nu are suficienți controlori de trafic aerian pentru unul dintre cele mai moderne aeroporturi din lume, dotat cu turn virtual de control. Lucrările de construcție a terminalului de pasageri au început în martie 2020.

Aeroportul Internaţional Ghimbav-Braşov a fost inaugurat joi, 15 iunie, iar primul avion cu pasageri care a aterizat pe pistă a fost cel al TAROM.

Te-ar mai putea interesa și
O vilă interbelică din centrul Bucureștiului e scoasă la vânzare pentru suma de 1.140.000 de euro
O vilă interbelică din centrul Bucureștiului e scoasă la vânzare pentru suma de 1.140.000 de euro
O vilă interbelică ridicată în stil eclectic și decorată cu zeități mitologice se vinde cu 1.140.000 de euro pe Storia, platforma de imobiliare lansată de OLX. Imobilul este situat pe o......
Antony Blinken: China nu furnizează direct Rusiei arme, rachete şi muniţii. În schimb furnizează maşini-unelte, micro-electronică şi optică
Antony Blinken: China nu furnizează direct Rusiei arme, rachete şi muniţii. În schimb furnizează maşini-unelte, micro-electronică ...
Secretarul american de stat Antony Blinken a declarat luni că, deşi China nu furnizează Rusiei arme şi muniţii, oferă ...
Brandul de produse cosmetice coreene KORIKA intră în România, în rețeaua de magazine Notino
Brandul de produse cosmetice coreene KORIKA intră în România, în rețeaua de magazine Notino
KORIKA, unul dintre cele mai apreciate branduri de produse cosmetice coreene din Europa, intră în magazinele Notino din ...
Omul de afaceri Ștefan Mandachi și economistul Iancu Guda lansează BIZZ Accelerator, un proiect de educație pentru antreprenorii și managerii din România
Omul de afaceri Ștefan Mandachi și economistul Iancu Guda lansează BIZZ Accelerator, un proiect de educație pentru antreprenorii ...
Ștefan Mandachi și economistul Iancu Guda lansează BIZZ Accelerator, un program de educație financiară de tip e-learning, ...