Afacerile imobiliare ratate de Beny Steinmetz, inculpat în dosarul retrocedărilor Truică-Lambrino

Miliardarul Benjamin "Beny" Steinmetz, unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din Israel şi din lume, avea planuri mari de investiţii în locuinţe pe piaţa din România. Prin firmele sale, Steinmetz a cumpărat zeci de hectare de teren înainte de criză. O parte dintre acestea au intrat în faliment, iar terenurile au ajuns în portofoliul băncii creditoare. El este unul dintre inculpaţii în dosarul retrocedărilor ilegale, Truică - Lambrino
Andrada Ghira - vin, 11 dec. 2015, 12:11
Afacerile imobiliare ratate de Beny Steinmetz, inculpat în dosarul retrocedărilor Truică-Lambrino

Unul dintre inculpaţii în dosarul retrocedărilor ilgale, Truică – Lambrino, este omul de afaceri israelian Beny Steinmetz, potrivit unor surse judiciare citate de Hotnews.

Potrivit DNA, Benjamin Steinmetz ar fi făcut parte din grupul infracţional constituit de Remus Truică, alaturi de Dan Andronic, Tal Silberstein, Shimon Shevez şi avocatul Robert Roşu. Aceşti sunt acuzaţi că au reuşit să obţină retrocedarea ilegală în natură a Fermei Regale Băneasa, ceea ce a produs un prejudiciiu de peste 135 de milioane de euro bugetului de stat. Paul Lambrino (nepotul Regelui Carol al II-lea) a pretins ilegal ca are de primit de la stat Ferma Băneasa şi a apelat la Remus Truică pentru a-şi rezolva problema. Truică, alaturi de co-inculpati, ar fi mituit conducerea unui institut de cercetare care deţinea terenul Fermei Băneasa să accepte retrocedarea, contra unei excursii pentru patru persoane în străinătate, mai scrie Hotnews. 

O jumătate de miliard de euro pentru 9.000 de locuinţe 

Pe lângă participaţia în proiectul aurifer de la Roşia Montană, Benny Steinmetz a cumpărat mai multe terenuri prin firmele sale. Planurile sale erau de a construi circa 9.000 de apartamente şi vile, însă niciunul nu a mai prins contur. Valoarea totală a investiţiilor anunţate a fost de 500 de milioane de euro. Firmele din România ale miliardarului sunt controlate prin două offshore-uri înregistrate în Cipru: Dakona Limited şi Ralston Enterprises Limited. 

În 2006, compania anunţa achiziţia unui teren de 35.000 mp din apropierea Grădinii Botanice din Bucureşti, unde se vroia construcţia unui proiect rezidenţial, iar investiţia necesară anunţată pentru cele 900-1.100 apartamente a fost de 100-120 de milioane de euro. 

Firmele lui Steinmetz au cumpărat mai multe terenuri: patru hectare în Pantelimon pentru construcţia a 1.000 apartamente, 50 de hectare la Săftica pentru 1.000 vile şi 100 de hectare la Corbeanca pentru 2.500 vile, dar şi două terenuri la Ploieşti (250 apartamente) şi unul de 67 ha la Braşov (3.000 apartamente).

În 2006, Beny Steinmetz Group (BSG), controlată de miliardar, a plătit 14 milioane euro pentru proiectul rezidenţial West Park din Militari, început de Rom Canada. Deşi iniţial planurile prevedeau construcţia a 1.400 de apartamente în mai multe faze, lucrările s-au oprit la prima fază, care cuprinde aproape 200 de locuinţe şi care au fost finalizate. Proiectul este vândut în totalitate. Spre sfârşitul anului 2008, după ce efectele crizei începeau să se simtă şi pe piaţa locală, Moshe Agavi, directorul BGS de atunci, spunea că valoarea terenurilor din portofoliul companiei este de circa 150 milioane de euro.

Când au apărut problemele 

În 2012, firma Săftica Developers Team era executată silit de către Banca Românească SA, pentru neplata împumutului. Cele opt parcele de teren de la Săftica, cu o suprafaţă totală de 50 de hectare au fost atunci scoase la vânzare pentru un preţ de puţin peste şapte milioane de euro. 

Un alt teren cumpărat de Steinmetz a făcut obiectul unei executări silite în 2013. Este vorba de terenul de 35.000 mp cumpărat prin firma Dakona Properties în apropierea staţiei de metrou Politehnica. Piraeus Bank România avea un drept de ipotecă de 17 milioane de euro pe acel teren, valoarea datoriilor ridicându-se la peste 20 de milioane de euro.

Pe 18 iunie 2014, firma Dakona Properties întră în insolvenţă, iar mai apoi în faliment, cu datorii de 44 de milioane de lei, potrivit raportului lichidatorului judiciar, pus la dispoziţia ECONOMICA.NET de către Termene.ro. S-a organizat mai apoi o licitaţie, la care a participat doar banca creditoare, Piraeus Bank România SA, care şi-a adjudecat terenul în contul datoriei. 

Următorul termen de judecată în acest dosar de faliment a fost stabilit de instanţă pentru 7 ianuarie 2016, când cel mai probabil, se va dispune radierea firmei.

Alte terenuri cumpărate de Steinmetz au ajuns la bancă

Printre firmele controlate de miliardarul israelian se numără şi Neptun Development, care a intrat în insolvenţă în iunie 2014.  Singurul bun al firmei este un teren intravilan situat în Bucureşti, pe Şoseaua Gara Căţelu, nr. 93, cu o suprafaţă de 40.190 de mp şi construcțiile edificate pe acesta, cu o suprafață totală construită de 11.404 mp, parțial demolate, se arată în raportul lichidatorului judiciar, potrivit Termene.ro. Această proprietate este grevată cu ipotecă în favoarea creditorului Piraeus Bank România SA. 

Valoarea totală a creanţelor firmei a fost de peste 46,6 milioane de lei, principalul creditor fiind Piraeus Bank România SA. În martie 2015 a avut loc prima licitaţie de vânzare a terenului, iar singurul ofertant a fost chiar banca, în posesia căreia a intrat terenului, pentru acoperirea creanţei, mai arată raportul lichidatorului judiciar. În urmă cu câteva zile, Tribunalul Bucureşti a aprobat închiderea procedurii de insolvenţă şi radierea Neptun Development din Registrul Comerţului Bucureşti. 

Rom Canada Nord a intrat în insolvenţă în 26 iunie 2014, după care anul acesta a intrat în faliment. Prin această firmă, miliardarul Steinmezt a cumpărat un teren de 11.084 mp în Ploieşti, pe strada Carpenului nr. 4, grevat cu ipotecă în favoarea creditorului Piraeus Bank România SA. Suma totală a creanţelor firmei depăşeau 20,7 de milioane de lei. Şi acest teren a intrat în proprietatea băncii, prin acelaşi proces de licitaţie ca şi în cazul terenului deţinut prin firma Neptun Development. Pe 19 noiembrie 2015, Tribunalul Bucureşti a admis închiderea procedurii faliment şi radierea firmei Rom Canada Nord din Registrul Comerţului Bucureşti. 

Ce status au celelate firme ale lui Benny Stenimetz

Firmele Mercury Real Estate, Rom Canada Group, Terra Investment Development, Săftica Developers Team, Poseidon Development, Saturn Development, Seven Hills International Development, Apolo Development sunt în funcţiune, arată datele puse la dispoziţie de Termene.ro. 

Pluto Development, Venus Development, Gemolab Devlopment au fost radiate în 2007, la puţin timp de la înfiinţare.

Benny Stenimetz, 59, este al şaptealea cel mai bogat om de afaceri din Israel, cu o avere estimată la 1,65 miliarde de dolari de către Forbes, potrivit celor mai recente date. În 2013, Forbes estima averea miliardarului din Israel la 7,4 miliarde de dolari. 

Te-ar mai putea interesa și
Numărul investitorilor participanți la Fondul de Compensare a Investitorilor era de 191.743 la sfârșitul trimestrului unu din 2024
Numărul investitorilor participanți la Fondul de Compensare a Investitorilor era de 191.743 la sfârșitul trimestrului ...
Numărul total al investitorilor raportaţi de participanţii la Fondul de Compensare a Investitorilor la sfârşitul trimestrului I al anului 2024 era de 191.743, în creştere faţă de sfârşitul......
Nicușor Dan: Primăria Capitalei nu a avut bani să plătească factura pe aprilie către Termoenergetica. O să corectăm în lunile mai şi iunie
Nicușor Dan: Primăria Capitalei nu a avut bani să plătească factura pe aprilie către Termoenergetica. O să corectăm ...
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a precizat joi că în luna aprilie nu a fost plătită factura curentă la Termoenergetica, ...
Comisia Europeană vrea să introducă gazele lichefiate în noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei – surse Reuters
Comisia Europeană vrea să introducă gazele lichefiate în noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei – surse Reuters
Următorul pachet de sancţiuni al Comisiei Europene ar urma să propună, pentru prima dată, restricţii cu privire la ...
Producția de cărbune a României a scăzut cu 5,6% în primele două luni din an. Importurile s-au redus și ele cu 2,2%
Producția de cărbune a României a scăzut cu 5,6% în primele două luni din an. Importurile s-au redus și ele cu 2,2%
Producţia netă de cărbune a României a totalizat, în primele două luni ale acestui an, 344.600 de tone echivalent petrol, ...