AFM a depăşit cu o săptămână termenul pentru evaluarea contestaţiilor în Programul „Casa Verde Fotovoltaice” – Greenpeace

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a depăşit, deja cu o săptămână termenul pentru evaluarea tuturor contestaţiilor depuse în Programul "Casa Verde Fotovoltaice" şi, de asemenea, nici situaţia celor declaraţi admişi nu este mai clară, susţin reprezentanţii Greenpeace România, într-un comunicat de presă transmis, vineri, AGERPRES.
Economica.net - vin, 17 iul. 2020, 06:57
AFM a depăşit cu o săptămână termenul pentru evaluarea contestaţiilor în Programul
„Dacă cetăţenii ar fi depăşit cu o singură zi termenul de 5 zile pentru depunerea contestaţiilor stabilit în Ghidul de finanţare, cu siguranţă că AFM nu le-ar fi luat în considerare. Iată însă că AFM poate depăşi cu o săptămână termenul de 15 zile alocat pentru soluţionarea contestaţiilor şi nu prezintă nici măcar o justificare cetăţenilor pentru această nouă amânare. Nici situaţia celor declaraţi admişi în program nu este mai clară. Greenpeace a solicitat AFM, printr-o adresă scrisă, să comunice numărul de contracte încheiate cu beneficiarii, mai precis cu cetăţenii declaraţi admişi în program. Replica AFM a fost că solicitarea e prea complexă şi că va răspunde în termenul legal de maximum 30 de zile. În acest moment, nimeni nu ştie care este situaţia reală. Începând cu 11 iunie, în repetate rânduri, AFM a declarat că începe sau a început semnarea contractelor de finanţare. Beneficiarii fac demersuri pentru a obţine avizul tehnic de racordare (ATR) necesar în program, îl încarcă în aplicaţia informatică a AFM şi procesul se opreşte aici. Suntem în contact cu mii de beneficiari, dar nu cunoaştem nici măcar unul care să fi reuşit să încheie contractul cu AFM şi să înceapă lucrările de montare a sistemului fotovoltaic”, a afirmat Marian Mândru, coordonator de campanii la Greenpeace România şi administrator al comunităţii online Protecţia Prosumatorului.

Potrivit activiştilor de mediu, peste 13.000 de cetăţeni au fost declaraţi respinşi, în primă instanţă, în program, iar conform Ghidului de finanţare, AFM trebuia să soluţioneze contestaţiile celor respinşi în program în maximum 15 zile.

„Finanţarea oferită de AFM prin programul Casa Verde Fotovoltaice este, teoretic, una generoasă: maximum 20.000 de lei pentru un sistem fotovoltaic de minim 3 kW pentru persoanele fizice interesate să îşi producă singure energia electrică. Peste 26.000 de cetăţeni din întreaga ţară s-au înscris pentru a obţine finanţare, fondurile totale ale programului de finanţare cumulând peste 113 milioane de euro. Mai mult de jumătate dintre aplicanţi, peste 13.000, au fost respinşi în lunile aprilie şi iunie ale acestui an”, precizează organizaţia de mediu.

La sfârşitul lunii iunie, Greenpeace România a sesizat Avocatului Poporului acuzând grave încălcări de către AFM ale unor drepturi constituţionale ale cetăţenilor ce au aplicat în Programul „Casa Verde Fotovoltaice”.

În replică, oficialii Administraţiei au susţinut că sesizarea ONG-ului de mediu este nejustificată şi că reprezentanţii acesteia vehiculează informaţii false cu privire la stadiul semnării contractelor aprobate. În acelaşi timp, AFM preciza că s-a început, deja, distribuirea contractelor de finanţare semnate către beneficiari.

Conform AFM, în prima sesiune a Programului „Casa Verde Fotovoltaice” au fost declarate eligibile pentru finanţare 12.718 de proiecte, în sumă totală de 252 de milioane de lei.

Programul Naţional „Casa Verde Fotovoltaice” prevede instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională şi asigură o finanţare de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 lei.

Suma finanţată de către autoritate se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferenţa se suportă de către beneficiarul final, din surse financiare proprii.

Bugetul alocat acestui program este de 656 de milioane de lei, din care 536 de milioane de lei prin Programul Operaţional Regional (POR) şi 120 de milioane de lei, de la AFM, prin care aproape 27.000 de cetăţeni pot deveni prosumatori. 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Licitaţia pentru finalizarea modernizării sectorului A1- DN 7 al centurii Bucureşti a fost publicată în SEAP
Licitaţia pentru finalizarea modernizării sectorului A1- DN 7 al centurii Bucureşti a fost publicată în SEAP
Bucureşti, 26 oct /Agerpres/ - Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a încărcat în SICAP documentaţia ...
Răzvan Nicolescu, președintele AECCSC: România are cel mai mic nivel de emisii per capita din țările UE
Răzvan Nicolescu, președintele AECCSC: România are cel mai mic nivel de emisii per capita din țările UE
România are cel mai mic nivel de emisii (de gaze cu efect de seră) per capita din ţările Uniunii Europene şi este şi ...
Black Friday la Altex: vânzări în creștere și 10 milioane de utilizatori care vor intra pe site
Black Friday la Altex: vânzări în creștere și 10 milioane de utilizatori care vor intra pe site
Campania de Black Friday de anul acesta la Altex se desfășoară în perioada 28 octombrie - 24 noiembrie. Oficialii companiei ...