1EUR = 4.8408 RON | Bucureşti 33 º

Companii

AFP: UE va rambursa 330 milioane de euro producătorilor de zahăr

Producătorii europeni de zahăr, în special firmele din Germania şi Franţa, vor recupera aproximativ 330 milioane de euro de la statele membre UE de pe urma politicii de sprijinire a exporturilor urmată mult timp de Uniunea Europeană, au declarat vineri pentru AFP mai multe surse europene.

15 noi, 2013 | Agerpres

Companiile germane Sudzucker şi Nordzucker, cei mai mari producători europeni de zahăr, alături de firma franceză Tereos şi cea britanică British Sugar ar urma să primească aceste fonduri până la data de 30 septembrie 2014, la sfârşitul unei dispute juridice cu Comisia Europeană.

Potrivit surselor citate de AFP, suma totală va fi împărţită între producătorii individuali, urmând să atingă 96 milioane de euro pentru producătorii germani şi 90 de milioane pentru firma franceză.

Pentru Franţa, Germania şi Marea Britanie, diferenţa între ceea ce statul va trebui să ramburseze şi ceea ce vor primi producătorii de zahăr este una pozitivă. În schimb, în cazul ţărilor non-producătoare sau a celor care au intrat mai târziu în UE, precum Spania, Italia, România, Bulgaria sau Croaţia, diferenţa ar urma să fie negativă.

Modalităţile în care se va face această rambursare, impusă de o decizie din 2012 a curţii europene de justiţie, ar urma să fie finalizate de reprezentanţii statelor membre şi aprobate la următorul consiliu al miniştrilor europeni ai Agriculturii.

Justiţia europeană a fost sesizată de mai mulţi producători europeni de zahăr, care au contestat reforma efectuată în 2002 de executivul comunitar cu privire la metoda de calcul a 'cotizaţiei la zahăr', respectiv sumele vărsate la bugetul european de producători în schimbul subvenţiilor pentru exporturi care le reveneau până în 2005.

Politica europeană din domeniul zahărului a fost reformată în 2005 pentru a reduce valoarea subvenţiilor europene acordate pentru acest segment.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO