Alternativă cu 50% mai ieftină la motorină: s-a deschis prima staţie de alimentare cu gaz natural comprimat

Antares Group, un grup de companii cu acţionariat românesc din Râmnicu Vâlcea inaugurează prima staţie de alimentare a vehiculelor cu gaz natural comprimat din România şi are în plan alte 14 astfel de staţii. GNCV poate fi folosit pe maşinile cu motor diesel asigurând reducerea costurilor cu combustibilul de până la 50%.
Economica.net - joi, 03 dec. 2015, 08:48
Alternativă cu 50% mai ieftină la motorină: s-a deschis prima staţie de alimentare cu gaz natural comprimat

Antares Group, cu activităţi în transport, service auto, turism, construcţii, prelucrare şi comercializare de produse petroliere, a inaugurat prima staţie de alimentare a vehiculelor cu gaz natural comprimat (GNCV) din România, în urma unei investiţii de 3,2 milioane de euro. Staţia este situată în Râmnicu Vâlcea, lângă drumul european E81, aproape de o conductă de gaz natural.

GNCV este o alternativă la GPL pentru maşinile cu motorizare diesel, care nu pot funcţiona cu gaz petrolier lichefiat. „Antares pariază pe gazul natural ca și combustibil al viitorului și, având în vedere că GPL nu poate fi folosit la vehiculele cu motorizare diesel, acest business reprezintă o alternativă viabilă la combustibilii clasici, prin eficientizarea pe care o aduce economia de carburant. Am convingerea că, pe termen mediu, se vor dezvolta în România rețele de stații de alimentare cu GNCV, crescând considerabil numărul de vehicule care folosesc acest carburant. Sunt sigur că, în perioada imediat următoare, va fi un interes major al montării pe vehicule, în special pentru transportatorii comerciali, a sistemelor duale cu combustibil mixt, prin injecție de gaz natural în carburantul tradiţional, obținându-se o economie considerabilă a costurilor cu combustibilul. Sistemele duale vor putea fi montate în rețeaua noastră de service”, a declarat Dumitru Becșenescu, președintele Antares Group.

Deschid staţie la Bucureşti

Compania are în plan dezvoltarea unei  reţele naţională de 14 staţii GNCV, cel de-al doilea oraş vizat, după Râmnicu Vâlcea, fiind Bucureşti. Reţeaua va permite utilizatorilor să se deplaseze oriunde în ţară şi în Europa, cu atât mai mult cu cât toate ţările din Uniunea Europeană au deja reţele de staţii de GNCV.

„România era, până acum, singura ţară din Uniunea Europeană care nu deţinea staţii de alimentare pentru maşinile care merg pe gaz natural comprimat, deşi există o directivă europeană care spune că, până în 2020, toate statele membre trebuie să aibă astfel de staţii în reţeaua naţională de drumuri, la fiecare 150 de km”, informează compania.

 „Lipsa de apetit pentru investiţii în acest domeniu a fost justificată de trei factori: în primul rând, absenţa unei pieţe de desfacere, apoi costurile prea mari, în contextul în care o staţie costă aproximativ 500.000 de euro şi, nu în ultimul rând, până acum câteva luni, o legislaţie nedefinită în domeniu”, a mai declarat Dumitru Becșenescu, președintele Antares Group.

Costuri cu până la 50% mai mici

Maşinile pe gaz natural comprimat poluează cu până la 30% mai puţin şi sunt cu 50-70% mai silenţioase decât maşinile cu motor Diesel. O maşină alimentată cu gaz natural comprimat are o autonomie de până la 500 km şi este, în medie, cu 50% mai economică. La capitolul siguranţă, o astfel de maşină se situează pe primul loc datorită faptului că gazul natural comprimat este mai uşor decât aerul, nu este toxic şi se aprinde greu, diminuând considerabil riscul de accidente.

În Europa sunt înregistrate peste 3.000 staţii de alimentare cu GNCV, iar numărul maşinilor care funcţionează cu GNCV în UE era, în 2014, de peste 1.147.000 de autovehicule şi aproape 1,9 milioane în toată Europa. De atunci, ritmul de creştere a fost de 16,6%, numai în primul trimestru din 2015 fiind înmatriculate 63.314 de noi autovehicule pe GNCV, faţă de 54.285 de autovehicule în aceeaşi perioadă din 2014.

Antares Group a fost înfiinţat în anul 1994 și are sediul central în Râmnicu Vâlcea. Astăzi, din grup fac parte 10 companii, cu aproximativ 600 de angajaţi, care desfășoară activități diverse, precum transport, service auto, turism, construcţii, prelucrare şi comercializare de produse petroliere.  

Te-ar mai putea interesa și
Tehnologia de carbon care, printre altele, ar putea asigura viitorul motorului termic, se testează în România
Tehnologia de carbon care, printre altele, ar putea asigura viitorul motorului termic, se testează în România
La rafinăria Petrobrazi se testează o tehnologie de captare și utilizare a carbonului, un proiect de cercetare cofinanțat de Comisia Europeană care, dacă își va dovedi viabilitatea în......
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Majoritatea breşelor de securitate (94%), descoperite în 2023, la nivel global, au fost motivate financiar, iar peste 70% ...
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în aprilie 2024, de 11.471 persoane, în creştere cu 184 de persoane ...
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Un report cumulat care depăşeşte 9,25 milioane de lei (peste 1,85 milioane de euro) este în joc la tragerea Noroc de ...