Alte moduri de economisire în comparaţie cu depozitele bancare. Care sunt avantajele şi dezavantajele

Conturile de economii şi investiţiile în titluri de stat şi fonduri de investiţii sunt alternativele la economisirea în depozitele bancare, a căror atractivitatea a fost analizată de Finzoom.ro.
Economica.net - Dum, 04 oct. 2015, 21:06
Alte moduri de economisire în comparaţie cu depozitele bancare. Care sunt avantajele şi dezavantajele

Depozitele aduc un castig real din ce in ce mai mic, chiar negativ in unele cazuri. De exemplu, pentru 1.000 lei ţinuţi într-un depozit bancar timp de un an, se poate câştiga maxim 15 lei, dar se şi poate pierde 85 lei la retragere, din cauza impozitului şi a comisioanelor, a calculat Finzoom.ro.

Dobanda  a scăzut până la un minim istoric (nu mai mare de 3% la lei), statul român ia 16% din venitul dobânzi şi, de anul viitor va lua 5,5%  – contribuţie la asigurari de sanatate (CASS). Comisioanele, de deschidere şi de administrare pot ajunge împreună şi la 90 lei pe an. Se mai adaugă un comision de retragere numerar (la ghişeu) de 0,4% – 0,5% din suma retrasă.

Alternativele la depozitele bancare sunta avantajoase dacă se şine seama de caracteristicile care pot constitui un risc.

Conturile de economii

Conferă flexibilitate economiilor, care pot fi retrase, fără penalizări, ca în cazul retrageri banilor dintr-un depozit înainte de termen. Această facilitate costă, de obicei, iar dobânda este mai mică faţă de cea încasată la anumite termene din depozite.

Totuşi, „conturile de economii pot avea şi dobânzi de 3% şi comisioane zero (de exemplu conturi de economii pentru copii)”, potrivit FinZoom.ro. La fel ca şi depozitele, conturile de economii sunt garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor din Sistemul Bancar (FGDB) în limita a 100.000 euro pe deponent şi bancă.

Titluri de stat, obligaţiuni

Sunt de obicei prea scumpă petrnu marea majoritatea a românilor, chiar şi în cazul aşa zisei emisiuni de retail, recent lansate la bursă (1.000 de lei pe tiltlu). Sunt emise şi garantate de stat ceea ce face din ele altenrativa cea mai puţin riscantă în afară de depozite şi conturi de econolmii

Avantajul este că nu sunt impozabile, la vânzarea înainte de termen preţul va şine seama de dobânda neîncasată, dar preţul luat la bursă poate varia mult în funcţie de condiţiile generale de piaţă.

O formă mai accesibilă de investoiţie în tilturile de stat sun tfondurile mutuale, ale căroro tilturi se pot cumpăra cu câteva zeci de lei.

Produsele de economisire-creditare

Sunt două bănci „de locuinţe” pe piaţă, care au produse cu dobanzi fixe de  3% pentru sumele economisite, la care se adaugă anual prima de la Stat de 25% (maxim 250 euro/an).

Fondurile de Pensii

Fie că sunt cu contribuţii obligatorii (Pilonul II) sau facultative (Pilonul III), fondurile de pensii au avut anul trecut randamente de 7-8% (chiar 13% in 2013). Randamentele nu sunt garantate, ci doar contributiile (nete de cheltuielile de administrare). Comisioanele de administrare sunt acum de 0,05%/lună, potrivit Finzoom.ro

Fondurile de investiţii

Fonduril emutuale sunt mai accesibile şi au ieşit de mult (cam de când au intrat marile bănci în joc) dinzona periculoasă a fraudelor.

Au prin definiţie randamente mai mari decât depozitele bancare, de până la zeci de procente pe an la lei, în funcţie de tip şi de conjunctură.

Fondurile de obligaţiuni sunt şi cele mai puţin riscante, în timp ce fondurile de acţiuni pot da profituri mai bune, dar pot înregistra şi pierderi.
Investiţia nu este garantată ca în cazul depozitelor, sau al conturilor de economii.

 

Te-ar mai putea interesa și
Premierul britanic Rishi Sunak refuză să livreze Ucrainei avioane de luptă
Premierul britanic Rishi Sunak refuză să livreze Ucrainei avioane de luptă
Premierul britanic Rishi Sunak consideră că "nu este practic" să ofere Ucrainei avioane de luptă britanice, dar promite să accelereze sprijinul pentru a permite "câştiguri decisive" împotriva......
Adrian Criț, directorul STB: Nu am recepționat autobuzelor etajate second-hand pentru că nu respectau condițiile cerute
Adrian Criț, directorul STB: Nu am recepționat autobuzelor etajate second-hand pentru că nu respectau condițiile cerute
Directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti (STB), Adrian Criţ, a declarat marţi că societatea nu a recepţionat ...
NYT: Sancțiunile impuse de Occident Rusiei par să nu aibă efect, din cauza sprijinului acordat de mai multe state vecine
NYT: Sancțiunile impuse de Occident Rusiei par să nu aibă efect, din cauza sprijinului acordat de mai multe state vecine
Sancţiunile impuse de Occident Rusiei nu par să aibă efect, comerţul său exterior situându-se aproape la nivelul de ...
Curtea de Conturi Europeană: S-au înregistrat progrese lente în interconectarea piețelor de energie. Prețurile la electricitate sunt prea mari
Curtea de Conturi Europeană: S-au înregistrat progrese lente în interconectarea piețelor de energie. Prețurile la electricitate ...
În pofida previziunilor ambiţioase şi a anumitor eforturi, Uniunea Europeană nu a înregistrat decât progrese lente ...