Amendă record, de 34 milioane dolari, pentru încălcarea legilor imigraţiei în SUA

Compania indiană Infosys va plăti o amendă de 34 milioane dolari pentru încălcarea legislaţiei în domeniul imigraţiei din Statele Unite, la angajarea de personal de înaltă calificare din străinătate, aceasta fiind cea mai mare penalizare aplicată vreodată unei companii din industria de outsourcing.
Economica.net - mie, 30 oct. 2013, 15:28
Amendă record, de 34 milioane dolari, pentru încălcarea legilor imigraţiei în SUA

Infosys a adus angajaţi în SUA cu vize B-1, de vizitator, evitând astfel limitele maxime impuse permiselor de muncă H-1B destinate personalului high-tech, transmite Bloomberg.

Pentru închiderea investigaţiei autorităţilor americane, Infosys a acceptat plata unei amenzi de 34 de milioane de dolari, către Autoritatea pentru investigaţii în domeniul securităţii, Departamentul de Stat şi procuratura din Texas.

Cazul ar putea duce la includerea vizelor de vizitare în dezbaterile din Congres privind reformarea legislaţiei imigraţiei.

„Este doar un mic indiciu referitor la amploarea cu care companiile exploatează lacunele programelor de vize. Majoritatea acestor forme de exploatare a lacunelor sunt perfect legale, ceea ce reprezintă o problemă. Întrebarea este dacă Congresul şi administraţia Obama vor face ceva”, a declarat Ron Hira, profesor la Rochester Institute of Technology.

Companii din sectorul tehnologiei precum IBM, Microsoft şi Facebook folosesc vizele temporare H-1B pentru angajarea a mii de persoane, dar companiile de outsourcing utilizează o serie de alte tactici pentru a aduce angajaţi în SUA cu permise de muncă, pentru training, proiecte de consultanţă sau alte activităţi.

Prin aceste tactici, companiile pot aduce mai mulţi angajaţi străini în SUA, să obţină venituri mai mari şi să evite angajarea forţei de muncă locale, mai costisitoare, a explicat Rajiv Khanna, jurist din Virginia specializat în problemele imigraţiei.

Infosys a explicat că a încheiat acordul cu autorităţile pentru a elimina incertitudinile generate de un litigiu de lungă durată.

Nu au fost aduse acuzaţii penale împotriva companiei, iar capacitatea Infosys de a solicita contracte federale sau programe de vize nu va fi limitată.

Cererea pentru talente străine este aşteptată să crească în continuare în Statele Unite. Până în 2020, numărul absolvenţilor în domeniul IT din Statele Unite va acoperi doar 40% din necesar, potrivit unui raport realizat de compania Kleiner Perkins Caufield & Byers din Silicon Valley, care citează şi analişti ai Microsoft.

Companiile de outsourcing, între care Infosys, Cognizant Technology Solutions Corp., Wipro Ltd. şi Tata Consultancy Services, sunt cei mai mari utilizatori ai vizelor H-1B, provocând nemulţumirea unor congresmeni.

Proiectul de lege a imigraţiei aflat în dezbatere în Congres include plata unor comisioane şi reguli care vor îngrădi folosirea vizelor temporare de către companiile de outsourcing pentru aducerea de angajaţi în Statele Unite.

Dacă va fi aprobată, legea ar putea majora costul cererilor pentru vize temporare de muncă, mai ales dacă mai mult de jumătate din angajaţii unei companii din SUA beneficiază de acestea.

India este cea mai mare sursă de angajaţi cu vize H-1B, care au o valabilitate de 3-6 ani.

Vizele H-1B au fost create în 1990, pentru a permite companiilor din sectorul tehnologiei să aducă personal calificat din străinătate.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Blue Air programează două zboruri săptămânale directe între București și Bordeaux începând cu vara lui 2022
Blue Air programează două zboruri săptămânale directe între București și Bordeaux începând cu vara lui 2022
Transportatorul aerian Blue Air anunță un nou zbor direct de la București la Bordeaux, Franța, in cadrul Orarului de ...
Firma de consiliere și recrutare în domeniul hotelier Premier Hospitality își deschide la Braşov primul birou din Transilvania
Firma de consiliere și recrutare în domeniul hotelier Premier Hospitality își deschide la Braşov primul birou din Transilvania
Hotel Staff, parte a companiei Premier Hospitality, jucător de top de pe piaţa de outsourcing și resurse umane, anunţă ...
Lidl inaugurează pe 2 decembrie un nou magazin în Focșani
Lidl inaugurează pe 2 decembrie un nou magazin în Focșani
Lanțul de retail Lidl a anunțat vineri că își continuă investițiile în România prin inaugurarea unui nou magazin ...