Amenzi de peste 1 milion de euro pentru muncă nedeclarată, în februarie

Circa 70% din valoarea amenzilor aplicate de inspectorii de muncă în luna februarie, respectiv peste un milion de euro, a vizat utilizarea forţei de muncă fără forme legale de angajare, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, inspectorul general de stat Dantes Nicolae Bratu, Inspecţia Muncii.
Economica.net - mie, 07 mart. 2012, 11:22
Amenzi de peste 1 milion de euro pentru muncă nedeclarată, în februarie

Cele mai multe încălcări au fost constatate în comerţ, prestări de servicii, construcţii, protecţie şi gardă, scrie Agerpres.

Bratu a subliniat că ‘deşi 1 milion de euro pare foarte mult, această sumă reprezintă doar o treime din totalul sancţiunilor aplicate de Inspecţia Muncii în 2011’.

Luna trecută, Inspecţia Muncii, prin Inspectoratele Teritoriale de Muncă, a controlat 6.602 de angajatori. Au fost depistate 597 persoane care munceau fără forme legale de angajare, iar dintre acestea – 53 la un angajator din alimentaţie publică şi 66 la un angajator din domeniul protecţie şi gardă, ambii din Bucureşti.

În zece cazuri, Inspectoratele Teritoriale de Muncă au sesizat organele de cercetare penală pentru primirea la muncă a mai mult de cinci persoane fără forme legale de angajare.

În total, au fost evidenţiate peste 20.980 deficienţe, fiind dispuse 21.680 măsuri. Totodată, au fost aplicate 5.866 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 320 – pentru muncă fără forme legale de angajare, iar 5.546 au fost date pentru nerespectarea altor prevederi legale în domeniul relaţiilor de muncă.

Amenzile aplicate, în februarie, în cadrul acestor acţiuni comune au însumat 5,714 milioane lei (circa 1,4 milioane euro), din care 4,487 milioane lei (aproximativ 1 milion de euro) au fost pentru muncă fără forme legale, iar 1,227 milioane lei – pentru încălcarea altor prevederi legale în domeniul relaţiilor de muncă.

Potrivit inspectorului general de stat Dantes Nicolae Bratu, ‘acţiunile de control se vor intensifica în perioada următoare, obiectivul fiind tot reducerea incidenţei muncii nedeclarate şi a evaziunii fiscale rezultate din munca la negru’.

În baza Planului Comun de Acţiune privind reducerea incidenţei muncii nedeclarate pe anul 2012, semnat de Inspecţia Muncii cu Inspectoratul General al Poliţiei Române, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române şi Garda Financiară prin reprezentanţii acestora, la controalele inspectorilor de muncă mai participă poliţişti, jandarmi şi funcţionari ai Gărzii Financiare.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Producătorul și distribuitorul ieșean de produse profesionale de curățenie și dezinfecție Misavan a anunțat miercuri ...
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței de plafonare și compensare a facturilor la gaze și energie electrică. Vorbesc despre “grup infracțional organizat”
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței ...
Confederația sindicală “Cartel Alfa” a sesizat DNA În legătură cu adoptarea, de către Guvern, a ordonanței de ...
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Guvernul și-a asumat, în fața Comisiei Europene, să vândă cel puțin 20% din acțiunile deținute de statul român ...