An de foc pentru pădurile României. În 2020 au fost distruse peste 4.700 de hectare, a doua cea mai mare suprafață din ultimii 34 de ani

În 2020, incendiile de pădure au produs cele mai mari pagube din ultimii opt ani și a doua cea mai mare pierdere din ultimii 34 de ani. Au ars peste 5.150 de hectare, valoarea estimată a prejudiciilor ajungând la peste 206.000 de euro. Mare parte dintre incendii au izbucnit din cauză că fermierii își igienizează prin incendiere terenurile.
Alina Stanciu - mie, 03 nov. 2021, 14:18
An de foc pentru pădurile României. În 2020 au fost distruse peste 4.700 de hectare, a doua cea mai mare suprafață din ultimii 34 de ani

În 2020, în România au ars aproximativ 5.150 de hectare, din care 4.736 de hectare în pădure în urma a 584 de incendii, arată ultimul studiu realizat de Joint Research Centre (JRC) pe baza datelor serviciilor de pompieri din statele membre. De asemenea, alte 43 de incendii au ars 416 hectare de teren cu vegetație foresteră, situat în afara pădurilor. Este a doua cea mai mare suprafață de pădure afectată de incendii din ultimii 34 de ani, iar pagubele financiare au fost estimate la 206,6 mii de euro. Au ars 195,7 mii de plantații cu puieți și aproximativ 3.000 de metri cubi de lemn.

Din 1986 încoace, cele mai numeroase incendii de pădure au fost înregistrate în 2012 când au ars aproximativ 7.000 de hectare în urma a 900 de incendii. În medie, în România ard în jur de 1.800 de hectare de pădure pe an, în urma a 297 de incendii.

Spre comparație, în Spania au ars aproximativ 66.000 de hectare, în Portugalia- 67.100 hectare, iat în Bulgaria- 5.200 de hectare.

Incendii în pădurea statului

Mai bine de jumătate dintre pădurile afectate de incendii, mai exact 2.714 hectare, aparțin statului, prin administrațiile publice locale sau direct prin Regia națională a Pădurilor.

57 de incendii de pădure au fost stinse după mai bine de 24 de ore, unul dintre ele fiind stins după 10 zile. De asemenea, 570 de hectare au fost distruse într-un singur incendiu.

Cele mai numeroase incendii au izbucnit primăvara ( 444 incendii în perioada 17 martie-24 aprilie ce au distrus 4.300 de hectare) urmare a incendierii pășunilor în condiții de vânt și temperaturi ridicate.

“Condițiile meteorologice descrise s-au suprapus cu începutul perioadei pandemice în care oamenii din mediul rural au stat mai mult acasă și au acordat o atenție sporită activităților agricole, inclusiv incendierea tradițională a pajiștilor și pășunilor”, se arată în studiu.

În România, incendierea pajiştilor şi a păşunilor a devenit o obişnuinţă a proprietarilor de terenuri care își igienizează în acest mod suprafețele înainte sau după exploatare.

De altfel, conform statisticilor analizate de JRC, majoritatea incendiilor ( 465 de incendii care au afectat peste 4.100 de hectare) s-au produs din cauza gestionării vegetației, 115 incendii în urma cărora au ars 863 de hectare au avut cauză necunoscută și 22 de incendii s-au produs din cauza incendiilor din agricultură. 8 persoane care și-au aruncat țigările aprinse în pădure au produs incendii pe o suprafață de 19 hectare.

România a pierdut cea mai mare suprafață protejată din UE 

Potrivit Sistemului European de Informații privind Incendiile Forestiere (EFFIS), care furnizează serviciilor Comisiei Europene și Parlamentului European informații actualizate și fiabile privind incendiile de pădure din Europa, cifrele sunt mult mai îngrijorătoare. EFFIS vorbește despre incendii pe o suprafață de 81.668 hectare în urma unui număr de 328 de incendii. Aceasta face ca România să fie, pentru al doilea an consecutiv, țara din UE cea mai afectată de incendii.

“2020 a fost chiar mai rău decât 2019 în România. Tulcea a fost din nou cea mai afectată regiune, cu 28 din cele 35 de incendii ce au ars peste 500 de hectare înregistrate acolo. Suprafața totală pe care s-au raportat incendii pe suprafețe mai mari de 30 de hectare a fost de 81.668 hectare de la 328 incendii. În total, 64.554 hectare arse aparțin Natura 2000, adică 1,52% din suprafața totală a Natura 2000, ceea ce înseamnă că, din nou, România a înregistrat cea mai mare pierdere din UE de teren aparținând ariilor protejate”.

Rețeaua Natura 2000 este o rețea europeană de zone naturale protejate care cuprinde un eșantion reprezentativ de specii sălbatice și habitate naturale de interes comunitar.

 

Te-ar mai putea interesa și
Startup-ul care a lansat aplicația de traduceri DeepL, evaluat la 2 miliarde dolari după o rundă de finanţare de 300 mil. dolari
Startup-ul care a lansat aplicația de traduceri DeepL, evaluat la 2 miliarde dolari după o rundă de finanţare de 300 ...
DeepL, un startup german axat pe servicii de traducere bazate pe inteligență artificială, a anunțat miercuri o investiție de 300 de milioane de dolari, la o evaluare de 2 miliarde de dolari,......
Ultimatum pentru Ungaria. Comisia Europeană a dat un termen de două luni autorităţilor de la Budapesta pentru a răspunde preocupărilor legate de legea de „protecţie a suveranităţii naţionale”
Ultimatum pentru Ungaria. Comisia Europeană a dat un termen de două luni autorităţilor de la Budapesta pentru a răspunde ...
Comisia Europeană a informat joi că a dat un termen de două luni Ungariei pentru ca aceasta să răspundă preocupărilor ...
Bursa Română de Mărfuri anunţă lansarea pieţei sale de energie electrică cuplată
Bursa Română de Mărfuri anunţă lansarea pieţei sale de energie electrică cuplată
Bursa Română de Mărfuri (BRM) a anunţat, joi, operaţionalizarea deplină şi deschiderea pieţei sale de energie electrică ...
Ce resurse financiare alocăm distracțiilor? Top 3 activități gratuite, preferate de români
Ce resurse financiare alocăm distracțiilor? Top 3 activități gratuite, preferate de români
Educația financiară este un subiect de interes la ora actuală. În 2024 suntem mai atenți ca oricând cum ne cheltuim ...