Analişti: BNR va menţine dobânda cheie. Piaţa aşteaptă însă semnalele de după şedinţa de consiliu din 8 ianuarie

Consiliul de Administraţie al BNR se reuneşte pentru prima dată anul acesta şi pentru prima dată după apariţia Ordonanţei de Urgenţă care instituie în premieră în România taxa pe activele bancare. Economiştii şefi ai băncilor din România se aşteaptă ca dobânda cheie, dobânzile la facilitatea de depozit şi la cea de credit şi nivelul rezervelor minime obligatorii ale băncilor să rămână neschimbate după şedinţa de astăzi. Totuşi, piaţa aşteaptă briefingul BNR şi semnalele care vor fi transmise cu această ocazie.
Gabriela Ţinteanu - lun, 07 ian. 2019, 19:48
Analişti: BNR va menţine dobânda cheie. Piaţa aşteaptă însă semnalele de după şedinţa de consiliu din 8 ianuarie

Prima şedinţă din 2019 a Consiliului de Administraţie al BNR pe teme de politică monetară va avea loc pe 8 ianuarie. Florian Libocor, economistul şef al BRD, ne-a declarat: „Cred că rata dobânazii de politica monetară nu va fi modificată. Faptul ca rata reala a dobânzii este în teritoriu negativ ar putea să fie un argument în favoarea unei creşteri a ratei dobânzii de politică monetară, argument care, în actualul context, cred că nu va avea greutate. În cel mai probabil caz, din punctul meu de vedere, canalul pe care banca centrală va transmite impulsuri în piaţă va fi cel al „persuasiunii morale”. Cred că în acest an, conduitei politicii monetare îi va fi destul de greu să acomodeze conduita politicii fiscale ale cărei ultime modificări nu doar că nu sunt în linie cu o optimizare a mixului fiscal-monetar, aşa cum era firesc, ci provoacă principiile fiscalităţii şi mai pot fi înţelese şi ca o intenţie de a substituii politica monetară cu cea fiscala. Sper totuşi că lucrurile se vor lămuri deoarece « unui lucru fara cale, cale dand, alte lucruri fara cale vor urma »”.

Ciprian Dascălu, economistul şef al ING Bank, precizează că actualele condiţii de lichiditate din piaţa monetară au dus la o scădere a dobânzilor pe interbancar, atât la nivelul tranzacţiilor overnight care acum sunt jurul dobânzii de 2%, cât şi la tranzacţiile pe termene mai lungi, unde se constată o scădere a dobânzilor de 10-20 de puncte de bază. „Aceste condiții ar trebui să persiste pentru cel puțin perioada curentă de rezervă, dar eventualele observații ale guvernatorului Isărescu vor fi urmărite îndeaproape în briefingul de presă de mâine”, precizează Ciprian Dascălu.

Întrebat despre previziunile pe evoluţia dobânzii de politică monetară în 2019, Floarian Libocor spune că ultimul raport de cercetare şi analiză al BRD din luna noiembrie a acestui an mergea pe un scenariu conform căruia dobânda de politică monetară a BNR ar trebui să crească în 2019, dar acest raport nu includea detaliile şi influenţa ordonanţei de urgenţă privind taxa pe activele bancare.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a anunţat în ultima şedinţă din 2018, la începutul lunii noiembrie, că a decis să menţină rata dobânzii de politică monetară la 2,50% pe an. Totodată, BNR a decis menţinerea la 1,50% pe an a ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit şi la 3,50% pe an a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard). De asemenea, Consiliul de administraţie al BNR a decis păstrarea păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

În şedintele din 3 octombrie, 6 august şi 4 iulie, BNR a decis menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50% pe an. Ultima creştere a dobânzii cheie a avut loc pe 7 mai, când BNR a majorat rata dobânzii de politică monetară de la 2,25% la 2,50% pe an. În 4 aprilie, BNR a decis menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,25% pe an. La începutul lunii februarie, BNR a crescut rata dobânzii de politică monetară de la 2% la 2,25% pe an.

 

Te-ar mai putea interesa și
Aproape 15.000 de consumatori din zeci de localități din Prahova au rămas fără curent electric
Aproape 15.000 de consumatori din zeci de localități din Prahova au rămas fără curent electric
Aproape 15.000 de consumatori din judeţul Prahova nu beneficiază, sâmbătă, de alimentare cu energie electrică, iar zeci de copaci au fost doborâţi de viscol în ultimele 24 de ore, arată......
Ministrul britanic de Finanțe Jeremy Hunt dă de înțeles că va continua politica de creștere a taxelor
Ministrul britanic de Finanțe Jeremy Hunt dă de înțeles că va continua politica de creștere a taxelor
Ministrul britanic de Finanţe, Jeremy Hunt, a dat de înțeles vineri că va continua să crească taxele în Regatul unit, ...
CNSU a decretat stare de alertă în Vrancea
CNSU a decretat stare de alertă în Vrancea
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a dispus, sâmbătă, decretarea stării de alertă în judeţul Vrancea, ...
Un al doilea focar de gripă aviară a fost confirmat la „Peneș Curcanul”, plus o nouă suspiciune la una dintre ferme
Un al doilea focar de gripă aviară a fost confirmat la „Peneș Curcanul”, plus o nouă suspiciune la una dintre ferme
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) confirmă existența unui focar ...