ANCOM a efectuat 3.400 de controale în sectorul telecom în anul 2022. Amenzile au depășit 2,8 milioane lei

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a efectuat anul trecut 3.451 de controale pentru a asigura aplicarea și respectarea prevederilor legislației și reglementărilor din sectorul telecom.
Lidia Neagu - mie, 25 ian. 2023, 14:48
ANCOM a efectuat 3.400 de controale în sectorul telecom în anul 2022. Amenzile au depășit 2,8 milioane lei

Ca urmare a celor 3.451 de controale, instituția a transmis 195 de notificari si a aplicat 636 de avertismente si 347 de amenzi contraventionale, in valoare totala de 2.809.400 de lei. Suma constituie venit la bugetul de stat.

Controalele au avut ca scop promovarea concurenței pe piețele de comunicații electronice și de servicii poștale și pentru protejarea drepturilor și intereselor utilizatorilor.

„In urma controalelor efectuate anul trecut, neregulile descoperite au fost sanctionate cu amenzi in cuantum de peste 2,8 milioane de lei. Desi cele mai multe amenzi au fost aplicate pe piata de comunicatii electronice, se poate observa o usoara crestere a sanctiunilor aplicate pe piata echipamentelor radio si a compatibilitatii electromagnetice”, a declarat Cristin Popa, Directorul Directiei Executive Monitorizare si Control din cadrul ANCOM.

Piata comunicatiilor electronice

In anul 2022, ANCOM a efectuat 1.988 de actiuni de control pe piata de comunicatii electronice, contravenientii primind 195 de notificari, 287 de avertismente si 122 de amenzi contraventionale, in valoare de 2.004.200 de lei.

72 de amenzi contraventionale in cuantum total de 1.336.500 de lei au fost aplicate de Autoritate furnizorilor de servicii de telefonie pentru incalcarea obligatiilor privind incheierea contractelor cu utilizatorii finali, desfasurarea procesului de portare sau incalcarea altor obligatii.

5 amenzi contraventionale in cuantum total de 195.000 de lei au fost aplicate de ANCOM furnizorilor de servicii de acces la internet, cea mai mare dintre ele, de 40.000 de lei, fiind aplicata pentru furnizarea fara a avea un contract incheiat valabil cu abonatii.

6 amenzi contraventionale in valoare totala de 40.000 de lei au fost aplicate si furnizorilor de servicii de televiziune si radiodifuziune sonora (RTV), in principal pentru nerespectarea datelor tehnice, a parametrilor ori a conditiilor cuprinse in autorizatiile tehnice.

Furnizorii de retele de tip CATV au fost sanctionati cu 32 de amenzi contraventionale in valoare totala de 400.500 de lei pentru nerespectarea conditiilor prevazute in regimul de autorizare generala, in timp ce operatorii de radiocomunicatii au fost sanctionati cu 7 amenzi in cuantum de 32.200 de lei pentru utilizarea unor frecvente fara a detine licenta sau nerespectarea parametrilor tehnici si operationali ai statiilor radio.

Piata echipamentelor radio si compatibilitate electromagnetica

Pe piata echipamentelor radio si compatibilitatii electromagnetice, ANCOM a efectuat 980 de controale, in urma carora au fost aplicate 288 de avertismente si 178 de amenzi contraventionale in valoare totala de 597.000 de lei. Cea mai mare amenda a fost in valoare de 20.000 de lei pentru aplicarea unui marcaj CE necorespunzator.

In ceea ce priveste compatibilitatea electromagnetica, cea mai mare amenda, in valoare de 10.000 de lei, a sanctionat introducerea pe piata a unor aparate ce nu aveau inscriptionate adresa producatorului.

Piata serviciilor postale

Pe piata serviciilor postale, ANCOM a efectuat in anul 2022 un numar de 483 de actiuni de control, in urma carora au fost aplicate 61 de avertismente si 47 de amenzi contraventionale, in cuantum de 208.200 de lei, cea mai frecventa constatare fiind nerespectarea obligatiilor impuse prin regimul de autorizare generala.

Din totalul controalelor, 6 au vizat verificarea Companiei Nationale Posta Romana (CNPR) in calitatea sa de furnizor de serviciu universal, in urma acestora fiind aplicate 4 amenzi in valoare totala de 40.000 lei.

Principalele nereguli au constat in furnizarea neautorizata a serviciilor postale, nerespectarea modalitatilor de predare a trimiterilor postale catre destinatari, nerespectarea continutului confirmarilor de primire sau avizelor postale si neinscriptionarea/marcarea trimiterilor postale.

Te-ar mai putea interesa și
CFR: Traficul feroviar este deschis pe toate magistralele, circulația trenurilor fiind adaptată condițiilor de iarnă. Se înregistrează întârzieri în Gara de Nord
CFR: Traficul feroviar este deschis pe toate magistralele, circulația trenurilor fiind adaptată condițiilor de iarnă. ...
Traficul feroviar este deschis pe toate magistralele de cale ferată, circulaţia trenurilor fiind însă adaptată la condiţiile meteo şi se înregistrează întârzieri în Gara de Nord,......
Agenția S&P a retrogradat ratingurile Ungariei la „BBB-/A-3”, cu perspectivă stabilă
Agenția S&P a retrogradat ratingurile Ungariei la „BBB-/A-3”, cu perspectivă stabilă
Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P) a revizuit vineri în scădere ratingurile pe termen lung şi scurt ...
Boeing vrea să angajeze 10.000 de oameni în acest an
Boeing vrea să angajeze 10.000 de oameni în acest an
Boeing se aşteaptă să angajeze 10.000 de lucrători în 2023, pe măsură ce îşi revine după pandemie şi creşte producţia ...
Chevron a raportat un profit record de 36,5 miliarde de dolari pentru 2022
Chevron a raportat un profit record de 36,5 miliarde de dolari pentru 2022
Chevron a publicat vineri un profit record de 36,5 miliarde de dolari pentru 2022, care este de peste două ori mai mare ...