ANCOM anunţă demararea licitaţiei pentru acordarea celor cinci multiplexuri de televiziune digitală

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a anunţat, joi, demararea licitaţiei pentru acordarea multiplexurilor de televiziune digitală şi implicit punerea în vânzare a caietului de sarcini.
Economica.net - joi, 27 mart. 2014, 14:22
ANCOM anunţă demararea licitaţiei pentru acordarea celor cinci multiplexuri de televiziune digitală

Cei interesaţi îşi pot depune candidatura pentru a participa la procedura de selecţie competitivă desfăşurată de către arbitrul telecom pentru cele cinci multiplexuri disponibile, până pe data de 8 mai 2014.

Caietul de sarcini poate fi achiziţionat de la sediul ANCOM din Bucureşti, iar persoana împuternicită să ridice acest document trebuie să prezinte dovada de plată a contravalorii caietului de sarcini, de 4.000 lei.

Potrivit sursei citate, pentru a participa la licitaţie, fiecare candidat trebuie să achiziţioneze caietul de sarcini şi să îndeplinească cumulativ o serie de criterii de calificare, ca de exemplu: să fie societate comercială română sau străină, cifra de afaceri medie pe ultimii 3 ani să fie de minimum două milioane de euro, iar durata de funcţionare prevăzută în actul constitutiv trebuie să fie cel puţin până la data de 17 iunie 2025

De asemenea, cei interesaţi trebuie să-şi fi îndeplinit obligaţiile exigibile de plată către bugetul de stat, bugetele asigurărilor sociale şi fondurile speciale ale impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi altor venituri, inclusiv către ANCOM.

Pe de altă parte, nu pot participa la licitaţie mai multe companii care fac parte din acelaşi grup.

Comisia de licitaţie va analiza documentele de calificare depuse şi va anunţa până la data de 15 mai 2014 candidaţii care se califică în etapa următoare şi până la data de 22 mai 2014 dacă se impune organizarea rundelor de licitaţie sau nu, în funcţie de raportul dintre cerere şi ofertă.

În cazul în care cererea depăşeşte resursele disponibile, rundele de licitaţie vor debuta în data de 5 iunie 2014.

Procedura de selecţie competitivă presupune ca fiecare ofertant să depună o ofertă iniţială prin care să indice numărul de multiplexuri pe care doreşte să le achiziţioneze. În cazul în care cererea depăşeşte numărul de multiplexuri disponibile, se vor organiza runde primare de licitaţie până când cererea nu mai depăşeşte oferta. Totodată, dacă după încheierea rundelor primare există multiplexuri care nu au fost câştigate de niciun ofertant, ANCOM poate decide organizarea unei runde primare suplimentare la care poate participa orice ofertant admis în etapa de licitaţie.

Repartizarea către ofertanţii câştigători, în urma ofertei iniţiale sau a rundelor primare, după caz, a multiplexurilor în banda UHF, cu excepţia multiplexului cu obligaţie de transmitere ‘free to air’, se va face prin organizarea unei runde de alocare.

Din cele cinci multiplexuri scoase la licitaţie, patru sunt în UHF şi unul în VHF, în standard DVB-T2. Câştigătorul primului multiplex în UHF (MUX 1) va avea obligaţia de a transmite ‘free to air’, în condiţii transparente, concurenţiale şi nediscriminatorii, posturile publice şi private de televiziune care se transmit în prezent în sistem analogic terestru, în conformitate cu prevederile Legii audiovizualului.

Conform Strategiei elaborate de către Ministerul Societăţii Informaţionale /MSI/, acest multiplex va trebui să asigure o acoperire în recepţie fixă de 90% din populaţie şi 80% din teritoriu până la 31 decembrie 2016, fiind singurul multiplex din cele 5 disponibile care are astfel de obligaţii de acoperire.

Pentru celelalte multiplexuri (MUX 2, MUX 3, MUX 4 şi MUX 5), operatorii vor avea obligaţia ca, până la 1 mai 2017, să aibă în funcţiune cel puţin 36 de emiţătoare pentru fiecare dintre reţelele corespunzătoare acestor multiplexuri, instalate câte unul în fiecare zonă de alocare.

Preţul de pornire în licitaţie pentru fiecare multiplex este de 300.000 de euro, taxa minimă de licenţă stabilită de către Guvern, la propunerea ANCOM.

Toate multiplexurile vor fi acordate pe o perioadă de 10 ani, iar licenţele vor intra în vigoare începând cu 17 iunie 2015.

Câştigătorii vor avea obligaţia de a achita taxa de licenţă rezultată în urma licitaţiei în cel mult 90 de zile calendaristice de la data anunţării rezultatelor procedurilor de selecţie.

În România, procesul de tranziţie de la emisia analogică terestră de televiziune la emisia digitală terestră trebuie să se încheie până la data de 17 iunie 2015, conform Acordului Geneva 2006 semnat de România şi Strategiei adoptată de Guvern.

La acea dată, orice transmisie analogică terestră va înceta, aceasta fiind înlocuită cu transmisia digitală terestră a programelor de radiodifuziune şi televiziune şi servicii multimedia suplimentare.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul a prelungit perioada de acordare a sumelor forfetare pentru acoperirea cheltuielilor de masă și cazare pentru refugiații din Ucraina
Guvernul a prelungit perioada de acordare a sumelor forfetare pentru acoperirea cheltuielilor de masă și cazare pentru ...
Guvernul a prelungit cu trei luni, până la data de 30 iunie 2024, prin ordonanţă de urgenţă, perioada până la care pot fi acordate sumele forfetare pentru acoperirea costurilor de masă şi......
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat amenzile pentru e-Factura pâna la 1 iunie (Video)
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat ...
Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat pentru activităţi productive şi pentru industria prelucrătoare, o schemă ...
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
ING Bank și-a reînnoit certificatele de securitate ale Home’Bank și a transmis un mesaj clienților.
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Air Malta, compania națională a insulelor malteze, va efectua ultimul zbor pe 30 martie. Guvernul maltez a decis în toamna ...