ANCOM: Viteze medii de 95 Mbps download date internet fix, respectiv de 26 Mbps la internet mobil în 2016, în România

Românii au experimentat, în 2016, viteze medii reale naţionale de internet de 95 Mbps la download date internet fix, respectiv de 26 Mbps pentru internat mobil, arată raportul Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), care citează statistica Netograf.ro.
Economica.net - joi, 29 iun. 2017, 09:51
ANCOM: Viteze medii de 95 Mbps download date internet fix, respectiv de 26 Mbps la internet mobil în 2016, în România

La nivel general, viteza medie de download date internet fix a crescut cu peste 70%, în cursul anului trecut faţă de 2015.

În funcţie de judeţe, măsurătorile Netograf.ro relevă faptul că viteza medie de download pentru conexiunile de internet fix la nivel naţional a înregistrat, în anul 2016, valori situate între 48,37 Mbps (în judeţul Harghita) şi 117,96 Mbps (în Ilfov).

Totodată, anul trecut, vitezele medii de download au crescut, comparativ cu anul 2015, atât pentru internet fix, cât şi mobil. Astfel, viteza medie de download date internet fix a crescut cu 78,4%, de la 53,2 Mbps la 94,95 Mbps (142,45 Mbps pentru conexiunile de tip fir şi 48,99 Mbps pentru conexiunile de tip wireless).

În plus, viteza medie de download date internet mobil a crescut cu 34,7%, de la 19,2 Mbps la 25,9 Mbps (32,98 Mbps pentru conexiunile de tip outdoor şi 22,93 Mbps pentru conexiunile de tip indoor).

Potrivit sursei citate, creşterea vitezelor medii de download experimentate de către utilizatorii români vine pe fondul îmbunătăţirilor operate la nivelul reţelelor de acces, atât pe segmentul de internet fix, unde se constată o creştere a numărului conexiunilor care permit viteze mari (de peste 30Mbps) şi foarte mari (peste 100Mbps), cât şi pe cel de internet mobil – unde numărul de conexiuni pe tehnologie 4G s-a dublat în 2016, comparativ cu anul precedent.

Statisticile pentru internet fix şi mobil în anul 2016 au fost generate de Netograf.ro pe baza unui număr de aproximativ 182.000 de teste valide efectuate de către utilizatorii de internet din România.

ANCOM le recomandă utilizatorilor care doresc să-şi testeze conexiunile fixe să folosească echipamente terminale conectate prin fir. Vitezele medii pentru conexiunile de tip wireless sunt de aproximativ trei ori mai mici decât cele pentru conexiunile de tip fir, din cauza capacităţii limitate de transmisie a routerelor wireless (oferind de regulă viteze nominale de maxim 300 Mbps). De asemenea, în cazul transmisiunilor de tip Wi-Fi, viteza este influenţată negativ de distanţa faţă de emiţătorul/routerul wireless şi de existenţa unor obstacole între terminal şi emiţător.

Netograf.ro este aplicaţia de monitorizare şi evaluare a calităţii serviciului de acces la internet dezvoltată de ANCOM pentru a le oferi utilizatorilor din România un instrument independent (nu depinde de serverele puse la dispoziţie de furnizori şi/sau de amplasarea acestora), obiectiv (prezintă calitatea serviciului de acces la internet aşa cum este ea experimentată de utilizator, aceasta măsurându-se în raport cu un punct unic pentru toţi utilizatorii de servicii de acces la internet din România) şi gratuit.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
CE solicită unui număr de opt state membre, printre care și România, să implementeze corect directiva europeană pentru combaterea fraudelor
CE solicită unui număr de opt state membre, printre care și România, să implementeze corect directiva europeană pentru ...
Comisia a decis să iniţieze proceduri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor împotriva Croaţiei, Finlandei, Greciei, ...
Chimcomplex se pregătește să finalizeze procesul de transfer pe piața principală a BVB
Chimcomplex se pregătește să finalizeze procesul de transfer pe piața principală a BVB
Cel de-al treilea an al planului de creştere a Chimcomplex Borzeşti 2018 - 2021, axat pe consolidarea creşterii, performanţei ...
Germania impune restricții severe împotriva persoanelor nevaccinate
Germania impune restricții severe împotriva persoanelor nevaccinate
Germania a decis să înăsprească restricţiile pentru persoanele nevaccinate împotriva COVID-19, impunându-le o cvasi-izolare, ...