Andrei Pogonaru, proprietarul Veranda Mall: 2020 a fost cu minus 30% din perspectiva chiriilor încasate. Se putea și mai rău

Andrei Pogonaru, partener în cadrul Central European Financial Services, care a dezvoltat centrul comercial Veranda din București, spune că în primul an de pandemie s-au încasat chirii în scădere cu 30% față de 2019. Pentru anul acesta, investițiile se vor duce către zona de entertainment. 
Andrada Ghira - mar, 23 feb. 2021, 20:33
Andrei Pogonaru, proprietarul Veranda Mall: 2020 a fost cu minus 30% din perspectiva chiriilor încasate. Se putea și mai rău

Cu mallurile închise în perioada de lockdown impusă anul trecut pe fondul pandemiei de COVID-19, proprietarii centrelor comerciale au încasat mai puține chirii. În cazul Veranda Mall, centrul comercial din zona Obor din București, 2020 a însemnat un an cu o scădere de 30% a încasărilor din chirii. Un minus similar, de 35%, l-a înregistrat și Băneasa Development cu mallul din zona de nord a Capitalei. 

„A fost un adevărat montagne russe. Am previzionat în cel mai rău caz un minus 60%. Apoi s-au deschis centrele comerciale și am încheiat cu minus 30% din perspectiva chiriilor încasate. Se putea și mai rău. Veranda fiind un centru de proximitate, cu 35.000 de mp închiriabili, am fost aproape de fiecare chiriaș. Urma să deschidem un cinematoraf nou, cu 12 săli, în martie 2020. Deschiderea a fost plănuită, dar amânată, și amânată, și amânată”, a declarat Andrei Pogonaru, partener Central European Financial Services la evenimentul online Real Estate & Construction Forum, organizat de Business Mark. 

Pogonaru mai spune că nu s-au perceput chirii în perioada de lockdown, că au fost făcute eșalonări și s-au găsit soluții personalizate pentru fiecare chiriaș în parte. 

„Au fost negocieri foarte grele, dar nu au închis decât două magazine din cele 100. Ne-am menținut chiriașii pe care îi avem, am avut patru clienți care au deschis în aceasta perioadă dificilă, am semnat contracte noi, per total a fost o perioadă dificilă, dar ne-am apropiat de chiriași, nu ne-am îndepărtat de ei”, a completat Andrei Pogonaru.  

Pariul pe entertainment 

În luna martie a anului trecut, în Veranda Mall urma să fie deschis un cinematograf Cinemax, în urma unor investiții de cinci milioane de euro. Industria cinematografică a fost grav afectată de pandemie, pe tot lanțul, de la producție, la proiecție. Andrei Pogonaru spune că anul acesta investițiile în Veranda se vor duce pe partea de entertainment, iar sălile cinematografului vor putea fi închiriate pentru locuri de joacă, pentru spectacole stand-up sau turnee între gameri. 

„Pentru noi, zona de entertainment va fi foarte importantă. Redeschiderea cinematografului, a spațiilor de joacă pentru copii, vrem să facem un centru cu lecții de dans și muzica pentru copii, pentru că după atâta homeschooling va veni și dorința de a ieși din casă. Sper ca criza sanitară să ne permită să deschidem astfel de spații; acolo vor merge investițiile principale. În timpul verii urmează să amenajăm un spațiu în fața Veranda, sa ne axăm pe un centru educațional, să facem educație agricolă în aer liber, în parteneriat cu Facultatea de Agronomie, în care sa permitem activități cu copii, cu școlile din jur, dar nu numai. Parteneriate de genul acesta vor fi importante în 2021, mult entertainment, ca să recuperăm ce am pierdut”, mai spune Pogonaru. 

Veranda s-a adaptat în pandemie și a deschis și un magazin online, singurul de acest fel. Lucru care i-a ajutat pe retailerii care era prezenți doar în offline. Comercianți artizanali, care nu au un magazin în mall, dar care se pliază pe modelul Veranda, vor fi prezenți și în online. 

„O idee care a pornit de la susținerea chiriașilor care nu aveau prezență online în pandemie, s-a dezvoltat ca un bussines independent și vom investi foarte mult în această zonă”, a mai spus Pogonaru. 

Deschis în toamna lui 2016, Veranda Mall este o investiție susținută de SIF Moldova cu 65 de milioane de lei, pe terenul Prodplast Imobiliare, companie deţinută de familia Pogonaru.

Te-ar mai putea interesa și
Pentru 60% dintre cititorii români, bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar – studiu
Pentru 60% dintre cititorii români, bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar ...
Bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar, pentru 60% dintre cititori, arată datele unui sondaj realizat de Libris, librărie online de referință pe......
Ciolacu: PSD va valida săptămâna viitoare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei
Ciolacu: PSD va valida săptămâna viitoare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei
Partidul Social Democrat va valida săptămâna viitoare în forurile statutare candidatura Gabrielei Firea la Primăria ...
Mineritul de Bitcoin a înregistrat venituri record în ziua înjumătățirii recompenselor
Mineritul de Bitcoin a înregistrat venituri record în ziua înjumătățirii recompenselor
Cea mai recentă înjumătățire (halving-ul) a recompenselor pentru “minarea” de bitcoin a avut loc săptămâna trecută ...
Popeyes va deschide la Pitești primul său restaurant din România situat în afara Bucureștiului
Popeyes va deschide la Pitești primul său restaurant din România situat în afara Bucureștiului
La doi ani de la deschiderea oficială a primului restaurant Popeyes în România, brandul originar din statul american Louisiana ...