Andrei Rădulescu, Banca Transilvania: Ritmul mediu de creştere a creditării va scădea de la 6,4% în 2018 la 2,8% în 2019

Dinamica medie anuală a creditării va decelera în continuare de la 6,4% în 2018 la 2,8% în 2019, potrivit unei analize realizate de Andrei Rădulescu, economistul şef al Băncii Transilvania. Motivele decelerării stau atât în tendinţele conturate spre finalul acestui an, cât şi în modificările fiscale anunţate la sfârşitul lui 2018 şi care vor intra în vigoare în ianuarie 2019, respectiv taxa pe activele bancare. De asemenea, se remarcă o creştere a gradului de economisire, ritmul de creştere fiind mai alert pentru depozitele în valută decât pentru cele în lei.
Economica.net - joi, 03 ian. 2019, 19:33
Andrei Rădulescu, Banca Transilvania: Ritmul mediu de creştere a creditării va scădea de la 6,4% în 2018 la 2,8% în 2019

Statisticile aferente lunii noiembrie, publicate de Banca Naţională la sfârşitul săptămânii trecute indică decelerarea dinamicii anuale a creditului neguvernamental și accelerarea ritmului anual al depozitelor, evoluții influențate de faza de maturitate a ciclului investițional post-criză, precum și de acumularea de provocări din sfera echilibrului macroeconomic.

Astfel, conform datelor BNR, oferta de monedă (indicator M3) a consemnat un avans lunar de 2.2% la 376.3 miliarde lei în noiembrie, evoluție determinată de majorarea activelor interne nete cu 5% lună/lună la 210.8 miliarde lei. Activele externe nete s-au ajustat cu un ritm lunar de 1.1% la 165.6 miliarde lei, potrivit analizei financiare realizate de Andrei Rădulescu, economist şef al Băncii Transilvania.

Concluziile economistului şef, generate şi de ultimele statistici BNR, dar şi de modificările fiscal preconizate a intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2019, merg spre continuarea decelerării semnificative a ritmului de creştere al creditării: „Am revizuit în jos previziunile pentru piața creditului neguvernamental pe termen mediu, inclusiv ca urmare a distorsiunilor determinate de anunțurile recente din sfera politicii fiscal-bugetare. Ne așteptăm la decelerarea dinamicii medii anuale de la 6.4% în 2018 la 2.8% în 2019, respectiv 2.5% în 2020”.
Dinamica an/an a indicatorului M3 a accelerat de la 9.4% în octombrie la 10.9% în noiembrie: activele externe nete și activele interne nete au urcat cu 4.8%, respectiv 16.2%. În contrapartidă, soldul creditului neguvernamental total a crescut pentru a 11-a lună la rând în noiembrie, cu 0.4% față de octombrie la 250.7 miliarde lei (nivel record). „Această evoluție a fost determinată de majorarea soldului creditului neguvernamental în lei cu 0.6% lună/lună la 164.5 miliarde lei, dinamică influențată de nivelul accesibil al costurilor reale de finanțare: componentele persoane fizice și companii au urcat cu ritmuri lunare de 0.9% (la 95.1 miliarde lei), respectiv 0.3% (la 69.4 miliarde lei)”, precizează Andrei Rădulescu.

Pe de altă parte, soldul creditului neguvernamental denominat în valută s-a consolidat la 86.2 miliarde lei în noiembrie, dat fiind că majorarea componentei companii cu 0.9% lună/lună la 48.5 miliarde lei a contrabalansat declinul înregistrat pe segmentul populație cu un ritm lunar de 1% la 37.7 miliarde lei.

În comentariile sale, Rădulescu arată că, „an/an soldul creditului neguvernamental total a decelerat de la 6.8% în octombrie la 6.3% în noiembrie. Se evidențiază majorarea creditului denominat în lei cu 12.8% an/an: componentele populație și companii au urcat cu 19.6% an/an, respectiv 4.7% an/an. Pe de altă parte, creditul denominat în valută s-a ajustat cu 4.3% an/an, pe fondul declinului componentei populație cu 10.6% an/an (pe segmentul companii s-a înregistrat un avans de 1.3% an/an).”

La final de noiembrie ponderea creditului în lei în totalul creditului neguvernamental s-a situat la 65.6% (maximul din ultimele decenii). Datele BNR indică și continuarea tendinței ascendente pentru depozitele neguvernamentale în noiembrie, pe fondul majorării veniturilor populației, prudenței companiilor și creșterii graduale a ratelor de dobândă.

Astfel, soldul depozitelor neguvernamentale a urcat cu 2.2% lună/lună și cu 10.9% an/an la 324.5 miliarde lei în noiembrie (nivel record). Se evidențiază avansul depozitelor denominate în RON cu 2.7% lună/lună și cu 9.8% an/an la 215.9 miliarde lei. Depozitele în valută au crescut însă cu 1.2% lună/lună și cu 13.1% an/an la 108.6 miliarde lei. Prin urmare, raportul credite-depozite a scăzut de la 78.6% în octombrie la 77.3% în noiembrie (minimul din februarie).

Te-ar mai putea interesa și
Economia Franţei va reveni în 2022 la nivelul de dinainte de izbucnirea pandemiei
Economia Franţei va reveni în 2022 la nivelul de dinainte de izbucnirea pandemiei
Economia franceză va reveni la nivelul anterior pandemiei de coronavirus (COVID-19) la începutul anului viitor, deoarece ridicarea restricţiilor şi accelerarea campaniei de vaccinare stimulează......
Parlamentarii coaliţiei majoritare vor respinge rapoartele de activitate ale CNA şi Avocatului Poporului
Parlamentarii coaliţiei majoritare vor respinge rapoartele de activitate ale CNA şi Avocatului Poporului
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat luni, la finalul şedinţei coaliţiei guvernamentale, că în plenul reunit ...
Iohannis l-a invitat pe Biden în România
Iohannis l-a invitat pe Biden în România
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, luni, că l-a invitat pe şeful administraţiei americane, Joe Biden, în România, ...
Șeful autorității italiene de supraveghere financiară vrea ca piaţa criptomonedelor să fie reglementată
Șeful autorității italiene de supraveghere financiară vrea ca piaţa criptomonedelor să fie reglementată
Extinderea criptomonedelor fără o reglementare clară este un motiv de îngrijorare şi ar putea afecta modul în care ...