Angajaţii din construcţii, industria alimentară vor plăti CASS. Guvernul restrânge facilităţile fiscale acordate acestor angajaţi, dar şi IT-iştilor

Salariaţii din construcţii, industria alimentară, sectorul agricol nu vor mai fi exceptaţi de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS), reiese din proiectul de lege prin care se schimbă Codul fiscal, confirmând astfel informaţiile prezentate, în exclusivitate, de Economica.net. Guvernul va limita aplicarea facilităţilor fiscale din domeniile antemenţionate, dar şi din IT doar pentru un contract de muncă per angajat, se arată în proiectul de lege consultat de Economica.net. Măsurile intră în vigoare începând cu veniturile aferente lunii următoare publicării legii în Monitorul Oficial al României, reiese din proiectul de lege analizat de Economica.net.
Cristina Şomănescu - mar, 19 sept. 2023, 12:05
Angajaţii din construcţii, industria alimentară vor plăti CASS. Guvernul restrânge facilităţile fiscale acordate  acestor angajaţi, dar şi IT-iştilor

Guvernul a lansat marţi, 19 septembrie, în dezbatere publică proiectul de lege privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung.

Angajaţii din construcţii, sectorul agricol, din industria alimentară vor plăti contribuţie de asigurări sociale de sănătate (CASS). Măsura intră în vigoare începând cu veniturile aferente lunii următoare publicării legii în Monitorul Oficial al României, reiese din proiectul de lege analizat de Economica.net.

Persoanele care lucrează în construcţii, în sectorul agricol şi în industria alimentară nu vor mai fi asigurate la sănătate fără plata CASS, conform proiectului de lege de modificare a Codului fiscal, confirmând astfel informaţiile anunţate, în exclusivitate, de Economica.net la 1 august.

Guvernul va limita aplicarea facilităților fiscale acordate angajaţilor din construcţii, industria alimentară, sectorul agricol la un singur contract individual de muncă, cu normă întreagă sau cu timp parțial, la nivel de angajat, la un singur angajator/plătitor de venit, pentru veniturile din salarii şi asimilate salariilor de până la 10.000 lei brut lunar inclusiv. Măsura intră în vigoare începând cu veniturile aferente lunii următoare publicării legii în Monitorul Oficial al României, reiese din proiectul de lege analizat de Economica.net.

Persoana fizică care lucrează fie în construcţii, fie în industria alimentară, fie în sectorul agricol şi are mai multe contracte de muncă la unul sau mai mulţi angajatori va opta pentru acordarea scutirii de la plata impozitului pe venit pentru un singur contract individual de muncă, la un singur angajator/plătitor, pe baza declarației pe propria răspundere, reiese din proiectul de lege analizat de Economica.net.

“Revizuirea condițiilor de acordare a facilităților fiscale, în sensul restrângerii aplicării acestora unui singur contract de muncă, la nivel de angajat, are în vedere faptul că se constată o majorare a numărului de contracte de muncă în domeniile pentru care se aplică facilitățile fiscale, ca urmare a divizării contractelor în baza cărora venitul brut aferent depășește nivelul plafonului netaxabil de 10.000 lei, în mai multe contracte de muncă”, explică executivul.

Temei juridic

În construcţii
La articolul 60 din Codul fiscal punctul 5, literele c) și d) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
c) veniturile brute lunare din salarii şi asimilate salariilor prevăzute la art. 76 alin. (1) – (3), realizate de persoanele fizice pentru care se aplică scutirea sunt calculate la un salariu brut de încadrare pentru 8 ore de muncă/zi prin raportare la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată prevăzut de lege pentru activitățile din domeniul construcțiilor prevăzute la litera a). Scutirea se aplică la un singur angajator/plătitor, după caz, pentru veniturile brute lunare din salarii şi asimilate salariilor de până la 10.000 lei inclusiv, realizate de persoana fizică în baza unui singur contract individual de muncă, cu normă întreagă sau cu timp parțial, pe baza opțiunii exprimate, în scris, prin declarație pe propria răspundere depusă la angajator/plătitor, după caz. Partea din venitul brut lunar ce depăşeşte 10.000 lei nu beneficiază de facilităţi fiscal, conform proiectului de lege prin care se schimbă Codul fiscal, analizat de Economica.net.

În industria alimentară
La articolul 60 din Codul fiscal punctul 7, litera c) se modifică şi va avea următorul cuprins:
c) veniturile brute lunare din salarii şi asimilate salariilor prevăzute la art. 76 alin. (1) – (3), realizate de persoanele fizice pentru care se aplică scutirea sunt calculate la un salariu brut de încadrare lunar pentru 8 ore de muncă/zi, prin raportare la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată în domeniul/sectorul agricol și în industria alimentară, stabilit potrivit legii pentru domeniul/sectorul agricol și în industria alimentară. Scutirea se aplică la un singur angajator/plătitor, după caz, pentru veniturile brute lunare din salarii şi asimilate salariilor de până la 10.000 lei inclusiv, realizate de persoana fizică în baza unui singur contract individual de muncă, cu normă întreagă sau cu timp parțial, pe baza opțiunii exprimate, în scris, prin declarație pe propria răspundere depusă la angajator/plătitor, după caz. Partea din venitul brut lunar ce depăşeşte 10.000 lei nu beneficiază de facilităţi fiscal, reiese din proiectul de lege prin care se schimbă Codul fiscal, analizat de Economica.net.

 

Guvernul limitează aplicarea facilităţilor fiscale din IT pentru un singur contract individual de muncă, raport de serviciu, act de delegare sau detașare, per angajat, pe baza opțiunii exprimate, în scris, prin declarație pe propria răspundere la angajator/plătitor, după caz. Măsura intră în vigoare începând cu veniturile aferente lunii următoare publicării legii în Monitorul Oficial, reiese din proiectul de lege analizat de Economica.net.

Executivul introduce un plafon până la care se acordă scutirea de la plata impozitului pe venit pentru persoanele care lucrează în IT, respectiv până la nivelul a 10.000 lei brut lunar inclusiv. Pentru partea din venitul brut lunar care depăşeşte 10.000 lei nu se vor mai aplica facilităţile fiscale, reiese din proiectul de lege, consultat de Economica.net.

Angajaţii care lucrează în IT vor beneficia de scutire de la plata impozitului pe venit doar pentru veniturile din salarii şi asimilate salariilor obţinute de la un singur angajator/plătitor de venituri şi doar pentru veniturile brute de cel mult 10.000 de lei brut lunar, reiese din proiectul de lege analizat de Economica.net.

La articolul 60 din Codul fiscal, punctul 2 se modifică și va avea următorul cuprins:

Vor fi scutite de la plata impozitului pe venit persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii și asimilate salariilor prevăzute la art. 76 alin. (1) – (3), până la 31 decembrie 2028 inclusiv, ca urmare a desfășurării activității de creare de programe pentru calculator (…).
Scutirea se aplică la un singur angajator/plătitor, pentru veniturile brute lunare de până la 10.000 lei inclusiv, obținute din salarii şi asimilate salariilor realizate de persoana fizică în baza unui singur contract individual de muncă, raport de serviciu, act de delegare sau detașare sau a unui statut special prevăzut de lege, pe baza opțiunii exprimate, în scris, prin declarație pe propria răspundere depusă la angajator/plătitor, după caz. Partea din venitul brut lunar care depășește 10.000 lei nu beneficiază de facilități fiscale, se arată în proiectul de lege consultat de Economica.net.

Persoanele fizice care lucrează în IT vor fi scutite de la plata contribuţiei la pilonul al II-lea, conform proiectului de lege de modificare a Codului fiscal. Acestea vor putea opta pentru plata contribuţiei la pilonul al II-lea, la fel ca angajaţii din construcţii, din industria alimentară şi sectorul agricol, reiese din proiectul de lege de modificare a Codului fiscal, confirmând astfel informaţiile prezentate, în exclusivitate de Economica.net la 8 septembrie.

În Codul fiscal se introduce articolul 138^4 – prevederi speciale pentru activitatea de creare de programe pentru calculator.
(1) Pentru persoanele fizice prevăzute la art. 60 pct. 2, cota contribuţiei de asigurări sociale prevăzută la art. 138 lit. a) se reduce cu punctele procentuale corespunzătoare cotei de contribuţie la fondul de pensii administrat privat prevăzută în Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Prevederea se aplică până la data de 31 decembrie 2028.
(2) Persoanele prevăzute la alin. (1) care datorează contribuţia la fondul de pensii administrat privat reglementat de Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, sunt scutite de la plata acestei contribuţii în limita cotei prevăzute la alin. (1).
(3) Prin excepție de la prevederile alin. (1) și (2) persoanele fizice prevăzute la art. 60 pct. 2 pot opta pentru plata contribuției datorată la fondul de pensii administrat privat.
(4) Opţiunea se depune în scris, la angajator, acesta reţinând contribuţia aferentă potrivit prevederilor legale, începând cu veniturile lunii următoare celei în care s-a înregistrat opțiunea, reiese din proiectul de lege, analizat de Economica.net.

Actualizare 27 octombrie 

Măsurile anunţate în articol s-au oficializat prin Legea 296 din 2023, publicată în Monitorul Oficial la 27 octombrie. 

Te-ar mai putea interesa și
Plângere în Austria împotriva ChatGPT, programul de inteligenţă artificială fiind acuzat că e incapabil să-şi corecteze erorile
Plângere în Austria împotriva ChatGPT, programul de inteligenţă artificială fiind acuzat că e incapabil să-şi corecteze ...
Asociaţia vieneză de protecţie a vieţii private NOYB a anunţat luni că a intentat un proces în Austria împotriva programului de inteligenţă artificială generativă, deoarece "ChatGPT......
Prima Development Group a cumpărat un teren de 6 ha de la Immofinanz și are planuri pentru 2.000 de apartamente în nordul Bucureștiului
Prima Development Group a cumpărat un teren de 6 ha de la Immofinanz și are planuri pentru 2.000 de apartamente în nordul ...
Prima Development Group a cumpărat un teren de 5 ha de la Immofinanz și are planuri pentru 2.000 de apartamente în nordul ...
AFEER: “Furnizorii nu cer ajutor de la stat, cer ca autoritățile să se țină de cuvânt!”. Guvernul e în continuare dator cu 2,5 miliarde de lei
AFEER: “Furnizorii nu cer ajutor de la stat, cer ca autoritățile să se țină de cuvânt!”. Guvernul e în continuare ...
Președintele Asociației Furnizorilor amintește Guvernului să respecte legea și să plătească sumele datorate furnizorilor ...
Blinken va merge în Israel şi Iordania în turneul său prin Orientul Mijlociu
Blinken va merge în Israel şi Iordania în turneul său prin Orientul Mijlociu
Secretarul de stat Antony Blinken va merge miercuri în Israel şi Iordania, la o zi după participarea la un summit în ...