Angajaţii Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare primesc prime de Paşte de 1.000 de lei

Cei 3.600 de angajaţi ai Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN), unitate care are datorii la bugetul de stat şi furnizori de peste 800 de milioane de lei şi care se află în proces de reorganizare, vor primi prime de Paşte de câte 1.000 de lei, conform contractului colectiv de muncă.
Economica.net - lun, 15 apr. 2013, 12:01
Angajaţii Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare primesc prime de Paşte de 1.000 de lei

Directorul general al RAAN, Marius Preda, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX că fiecare angajat primeşte, conform contractului colectiv de muncă, o primă de Paşte în valoare de 1.000 de lei.

„Facem tot posibilul să plătim aceste prime până în Paşte, până în data de 5 mai. Dacă nu, le vom achita imediat după Paşte”, a precizat Preda.

Liderul Sindicatului Romag Prod, Florin Rogobete, a explicat, luni, că în contractul colectiv de muncă este prevăzut ca primele de Paşte să fie achitate în luna în care are loc această sărbătoare, neexistând cadrul legal pentru ca ele să fie plătite în luna aprilie, în condiţiile în care Paştele este în 5 mai.

RAAN are 3600 de angajaţi, pe platformele Romag Termo, Romag Prod, RAAN Exevutiv, dar şi la Sucursala Cercetări Nucleare (SCN) Piteşti şi Sucursala de Inginerie Tehnologică pentru Obiective Nucleare (SITON) Bucureşti.

În prezent, Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare se află într-o procedură de reorganizare.

Proiectul de reorganizare prevede ca, în prima etapă, cele două institute ale RAAN, Sucursala Cercetări Nucleare (SCN) Piteşti şi Sucursala de Inginerie Tehnologică pentru Obiective Nucleare (SITON) Bucureşti, să fie comasate într-o regie separată de cercetare şi proiectare.

În a doua etapă de reorganizare, sucursala Romag Termo ar urma să treacă în plată către Complexul Energetic Oltenia, iar în cea de-a treia etapă Romag Prod ar urma să îşi restrângă activitatea. Astfel, din cele două linii tehnologice care produc apă grea, una ar urma să producă în continuare apă grea, în timp ce a doua linie ar urma să intre în conservare, fapt ce ar duce la disponibilizarea unor angajaţi de la Romag Prod.

Memorandumul pentru reorganizarea RAAN trebuie aprobat de Guvern, reorganizarea urmând să se facă în baza unui act normativ.

Premierul Victor Ponta a declarat, în 28 martie, că Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare este „una dintre cele mai dificile probleme moştenite din trecut”, susţinând că în prezent „grija” autorităţilor sunt angajaţii, care însă nu vor putea fi menţinuţi toţi.

„Problema RAAN este, din punctul meu de vedere, una dintre cele mai importante şi mai dificile probleme moştenite din trecut. Dacă s-ar fi luat măsuri de pregătire şi de restructurare încă din 2009, 2010, 2011, ar fi fost mai uşor. Acum trebuie să avem grijă de oameni. Sigur n-o să se poată să rămână toţi acolo, trebuie să vedem până la sfârşitul anului dacă reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă mai reprezintă un proiect viabil. Noi le-am scos, dar nu vin investitori, este vorba de câteva miliarde de euro. Va fi o problemă pe care trebuie să o gestionăm, dar sunt foare supărat pe cei care în 2009, 2010, 2011 şi 2012 n-au spus exact ce trebuie, că putem să facem şi alte investiţii, puteam să facem o reorganizare care să salveze cât mai multe locuri de muncă. Acum a lăsat boala să se accentueze şi trebuie să gestionăm noi”, afirma Victor Ponta.

La rândul său, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a declarat, recent, că, după ce a analizat situaţia, şi-a dat seama că la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare s-a făcut „un jaf de proporţii”, acuzând conducerea regiei de „lipsă totală de management”.

„Un jaf de proporţii cum nu mi-am putut imagina. O lipsă totală de management, un management mediocru, un management care nu a dorit să pună această companie pe criterii de eficienţă”, afirma Constantin Niţă.

Ministrul delegat pentru Energie şi-a argumentat declaraţia cu privire la managementul defectuos de la RAAN prin faptul că structura de conducere, care are peste 200 de angajaţi, menţine contracte păguboase.

Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare are datorii de peste 800 de milioane de lei către bugetul de stat şi furnizorii de servicii, furnizorii de cărbune, dar şi la utilităţi.

RAAN produce apă grea pentru producţia electricităţii în reactoarele nucleare ale centralei de la Cernavodă, operată de compania de stat Nuclearelectrica.

Te-ar mai putea interesa și
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă în contextul dobânzilor mai ridicate şi......
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi negative, care le-au afectat reputațiile
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi ...
Un grup de medici şi dentişti din Japonia au intentat joi la Tokyo o acţiune în justiţie împotriva companiei Google, ...