ANI verifică averea lui Isărescu

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) verifică averea şi posibilele conflicte de interese ale guvernatorului Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu. ANI a primit o plângere de la o asociaţie de consumatori, după ce Isărescu a negat că ar fi avut vreodată credit la Volksbank România, în ciuda înscrisurilor din declaraţia de avere.
Mihai Banita - joi, 02 apr. 2015, 21:20
ANI verifică averea lui Isărescu

ANI confirmă că este în curs de soluţionare o „lucrare” având ca obiect evaluarea averii şi respectării regimului juridic al conflictelor de interese de către Mugur Isărescu.

Agenţia de Integritate a fost sesizată în 18 februarie de către Asociaţia Parakletos, care a cerut să se stabilească dacă există „vreo stare de incompatibilitate sau vreun conflict de interese între calitatea domnului Mugur Isărescu de debitorul al băncii Volksbank şi aceea de guvernator al Băncii Naţionale a României”, în condiţiile în care Isărescu a negat că a avut vreodată un credit de la Volksbank, credit menţionat în declaraţia de avere din 2007, dată după care a dispărut numele creditorului din documentul oficial, însă creditul în valoare de aproape 700.000 de lei a rămas.

Amnezia lui Isărescu

Într-o conferinţă de presă derulată în 4 februarie la sediul BNR din strada Doamnei, Isărescu a declarat că nu a avut niciodată credit la Volksbank România, ci a fost debitor doar la UniCredit, răspunzând întrebării adresate de un reporter, situaţie relatată aici de către ECONOMICA.NET şi preluată de majoritatea publicaţiilor mainstream din România. Volksbank are o istorie de relaţie proastă cu clienţii, cărora le-a impus diverese comisioane, inclusiv unul pentru rezerva minimă obligatorie.

Potrivit declaraţiei de avere a guvernatorului BNR din noiembrie 2007, Isărescu a contractat un credit de la Volskbank România în 2006, cu scadenţa în 2007, cu un sold de 698.617 lei. Creditul fusese contractat de Isărescu pentru achiziţia unui apartament într-un complex rezidenţial din Băneasa, care a fost donat ulterior fiului Costin Isărescu.

În declaraţia de avere din următorii doi ani numele creditorului nu mai apare, însă creditul este în continuare prezent, cu un sold redus. În declaraţia din 2010 creditul dispare, după ce a fost achitat anticipat.

Consilierul lui Isărescu, Adrian Vasilescu, a explicat apoi că guvernatorul nu şi-a adus aminte de unde a luat creditul, ci unde la rambursat, acesta fiind refinanţat la BRD.

În realitate, creditul nu a fost refinanţat la BRD, ci achitat anticipat direct la Volksbank, de unde fusese contractat, după ce BNR a intrat în conflict cu conducerea băncii cu capital austriac.

Ulterior, Vasilescu a explicat că numele băncii creditoare a dispărut din declaraţia de avere în urma unor discuţii dintre BNR şi ANI, în care Banca centrală a explicat că trebuia să încalce mai multe legi în momentul în care oficialii treceau în documentele de integritate numele băncilor de unde luaseră credite sau unde ţineau depozite. Astfel, BNR a ajuns la o „înţelegere” cu ANI, care „a căzut” în 2013.

Asociaţia Parakletos, al cărei preşedinte este avocatul Gheorghe Piperea, cere ANI să verifice o eventuală stare de incompatibilitate sau vreun conflict de interese în care s-ar afla Isărecu şi să comunice dacă a existat o derogare pentru personalul BNR în privinţa declaraţiilor de avere.

Piperea reprezintă mai multe grupuri de clienţi aflaţi în litigii cu băncile creditoare pe clauzele contractuale, inclusiv mai multe procese legate de denominarea creditelor acordate în franci elveţieni. Acesta a lansat de-a lungul timpului mai multe atacuri la adresa Băncii Centrale, care nu au rămas fără replică, inclusiv de la guvernatorul Isărescu, care a spus despre avocat că „s-a ambalat” în problema creditelor în franci elveţieni, şi l-a chemat să-şi asume el pierderile băncilor dintr-o eventuală converise la cursul istoric.

Redăm mai jos întregul conţinut al sesizării Asociaţiei Parakletos:

Sesizare,
Având în vedere:
– prevederile legale potrivit cărora Agenţia Naţională pentru Integritate îndeplineşte activitatea de evaluare din oficiu sau la sesizarea oricărei persoane fizice sau juridice;
– declaraţiile domnului guvernator al Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, din data de 4 februarie 2015, făcute în cadrul unei conferinţe de presă la sediul Băncii Naţionale a României, potrivit cărora dl. guvernator nu ar fi contractat niciodată un credit cu banca Volksbank;
– declaraţia de avere a dlui guvernator aferentă anului 2007, aflată pe site-ul BNR, din care rezultă, în contradicţie cu declaraţia sus-menţionată, că în anul 2006 dl guvernator avea un credit contractat cu banca Volksbank în valoare de 698.617 lei, pe o perioadă de 10 ani (2006-2016);
– declaraţiile de avere din 2008 şi 2009 în care nu se mai specifică indentitatea băncii creditoare, fiind înlocuită cu sintagma „o instituţie de credit din România”. Cel mai probabil este vorba despre acelaşi credit, întrucât perioada de creditare este aceeaşi, 2006-2016, sumele aflate în sold fiind similare. În declaraţia de avere din 2010 nu se mai menţionează !liciun credit, ceea ce indică o rambursare a creditului contractat în 2006, cel mai probabil în 2009;
– declaraţiile publice ale domnului Adrian Vasilescu, consilier al dlui guvernator, Mugur Isărescu, potrivit cărora numele băncii creditoare nu a mai fost specificat în declaraţiile de avere ale guvernatorului BNR, ca urmare a unei înţelegeri intervenite între Banca Naţională a României şi Agenţia Naţională pentru Integritate;
– declaraţiile publice ale domnului Adrian Vasilescu, consilier al dlui guvernator, Mugur Isărescu, potrivit cărora înţelegerea menţionată, dintre Banca Naţională a României şi Agenţia Naţională pentru Integritate „a căzut” în anul 2013.

Solicităm Agenţiei Naţionale pentru Integritate, ca în baza competenţelor conferite în baza legii, să stabilească dacă situaţia de fapt descrisă mai sus atrage vreo stare de incompatibilitate sau vreun conflict de interese între calitatea domnului Mugur Isărescu de debitorul al băncii Volksbank şi aceea de guvernator al Băncii Naţionale a României.

Din câte cunoaştem, prevederile Legii nr.115 din 1996 pentru declararea şi controlul averii demnitarilor, magistraţilor, a unor persoane cu funcţii de conducere şi de control şi a funcţionarilor publici nu au suferit modificări În ceea ce priveşte obligaţia persoanei declarante de a specifica numele băncii creditoare şi nu au prevăzut vreo derogare în ceea ce îl priveşte pe domnul guvernator al Băncii Naţionale a României.

În plus, vă rugăm să ne comunicaţi care este, în opinia instituţiei dumneavoastră, forţa juridică a Ghidului pentru completarea declaraţiilor de avere.

În acest context, în temeiul Legii 544/2001, vă rugăm să ne comunicaţi dacă a existat un acord între Agenţia Naţională de Integritate şi Banca Naţională a României în baza căruia s-ar fi acordat derogări personalului Băncii Naţionale a României în privinţa completării declaraţiilor de avere.
De asemenea, în cazul în care au fost acordate astfel de derogări, vă rugăm să ne comunicaţi temeiul legal care a stat la baza acestora.

Puteţi citi răspunsul ANI la sesizare în ataşament.

De asemenea, o sesizare a fost trimisă de Asociaţie şi Autoritatăţii Bancare Europeane, pe care o puteţi consulta în ataşament.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...