Ieşire curioasă a şefului BNR: Isărescu a uitat că a luat casă cu credit de la Volksbank. VIDEO

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat, ieri, că nu a luat niciodată un credit de la Volksbank, întrebat despre momentul în care banca austriacă a trimis scrisori clienţilor în care îi informa că va fi prelungită perioada de percepere a unui comision, din pricina politicii de rezervă minimă obligatorie a BNR, la sfârşitul lui 2008. Declaraţia de avere a lui Isărescu arată însă că acesta a avut un credit de la banca austriacă, contractat în 2006.
Mihai Banita - mie, 04 feb. 2015, 22:14

Isărescu afirmă că nu a luat niciodată credit de la Volksbank, deşi acesta a trecut un astfel de împrumut în declaraţia de avere din 22 noiembrie 2007. În documentul citat, postat pe site-ul băncii naţionale şi pe cel al Agenţiei Naţionale de Integritate, creditul figurează ca fiind contractat în 2006 şi scadent în 2016, cu un sold de 698.617 lei.

Discuţia

Reporter: În 2009 povesteaţi aici la BNR că aţi primit o scrisoare de la banca la care aveaţi credit în care spunea că se va percepe în continuare un comision de rezervă minimă obligatorie pentru că BNR nu a redus rezerva minimă obligatorie, aşa cum considera banca că ar fi trebuit să facă. A prelungit cu un an de zile termenul de percepere a acelui comision.

Isărescu: Mi se percepe un comision la ce?

Reporter: Se numea comisionul de rezervă minimă obligatorie

Isărescu: M-am plâns eu?

Reporter: Da, la Volksbank aveţi credit atunci, şi spuneaţi că atunci când aţi primit scrisoarea că aţi luat măsuri împotriva lor, că au trimis nişte scrisori şi au tăiat nişte copaci, aţi vorbit aşa, într-o manieră ecologistă.

Isărescu: Mie nu-mi place răspunsul ăsta: nu-mi aduc aminte. Dar, chiar că nu-mi amintesc. Se referea la un comision la depozite sau la ce?

Reporter: Era un comision la credite, dvs. aveaţi un credit în euro la Volksbank la acel moment.

Isărescu: N-am avut niciodată credit la Volksbank. Deci, îmi pare rău, atunci am încheiat discuţia. Nu am luat niciodată credit de la Volksbank. Am avut un singur credit la UniCredit.

Reporter: Mă rog, aşa am citit în presă.

Isărescu: Eu am luat un singur credit la UniCredit, cred că prin 2011 sau 2012. Nu am avut niciodată treabă cu Volksbank. Deci, ca să câştigăm timp, vă documentaţi mai bine şi reveniţi luni

(luni este conferinţa de presă de la finele misiunii FMI, desfăşurată la BNR n.red.)

Momentul discuţiei – sursa BNR. (Înregistrarea integrală a conferinţei, la o rezoluţie mai mare, poate fi urmărită în clipul postat pe site-ul BNR – discuţia de mai sus porneşte de la minutul 20:30).

Creditul

Presa scria la momentul publicării declaraţiei de avere că Isărescu a luat creditul pentru a cumpăra un apartament de 200.000 de euro într-un complex rezidenţial din Băneasa, pentru fiul acestuia, Costin Isărescu. Articole pe această temă au apărut în Cotidianul sau EVZ, care nota faptul că guvernatorul şi-a luat apartament în bula speculativă.

În declaraţia de avere ulterioară, din 12.06.2008, creditul apare în continuare, cu un sold mai mic, dar în locul Volksbank la secţiunea creditor apare menţiunea: „o instituţie de credit din România”. La fel se întâmplă şi în declaraţiile ulterioare, până în cea din 02.10.2009, când soldul împrumutului scade la 580.280 de lei.

În declaraţia din 15.06.2010, împrumutul dispare, semn că a fost achitat anticipat, pentru că şi soldul depozitelor lui Isărescu se diminunează. Imobilul de 131 de metri pătraţi apare pentru prima oară în declaraţiile de avere, cu menţiunea că a fost donat fiului Costin la 01.03.2010.

Ulterior, în iunie 2013, în declaraţia de avere este trecut un nou împrumut, la UniCredit Ţiriac Bank, pe doi ani – 2012-2014 – cu soldul de 421.319 lei. Isărescu a cumpărat un apartament în complexul rezidenţial Alia Residence, din centrul Bucureştiului.

Scrisoarea Volksbank

La sfârşitul lui 2008, clienţii Volksbank au fost informaţi că vor plăti şi în 2009 comisionul de rezervă minimă obligatorie, pentru care în contract se stipula o perioadă limitată, din cauza politicii BNR privind rata rezervelor minime obligatorii – aflată la 40% la acel moment, cel mai ridicat nivel din Europa.

La scurt timp, Volksbank trimite altă scrisoare, în care spune că prelungirea comisionului „nu a fost, în niciun caz determinată de politica BNR” şi că politica de comisioane a BNR va fi revizuită.

Iată ce notează presa în 26 februarie 2009, de la o conferinţă BNR:

Isărescu: O bancă a trimis scrisori în care spunea că a scumpit creditele din cauza politicii BNR

BNR a luat măsuri „drastice” împotriva conducerii unei bănci care a trimis în octombrie scrisori clienţilor, prin care îi anunţa că măreşte dobânzile la credite din cauză că banca centrală nu relaxează politica monetară, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Aceeaşi instituţie de credit, care a trimis 40.000 de scrisori în luna octombrie, a trimis în vară 20.000 de scrisori prin care îşi prezenta o ofertă de credit doar cu buletinul, susţine Isărescu

„Măsurile au fost drastice, dar nu în sensul destituirii, pentru că o bancă tot timpul trebuie să aibă un conducător. S-a solicitat acţionarului punerea în ordine la nivelul conducerii băncii pentru instabilitate emoţională. Când am fost întrebat de ce sunt aşa dur eu le-am răspuns că sunt un ecologist şi când aţi trimis 20.000 de scrisori aţi tăiat 4 copaci, iar când aţi trimis 40.000 de scrisori aţi tăiat 8 copaci”, a spus Isărescu.

(pe aceeaşi temă, aici)

O scrisoare a BNR, datată iunie 2009, semnată de Iuliu Iacobescu şi Nicolae Cinteză, şeful direcţiei de Supraveghere, arată că Banca centrală a dispus eliminarea comisionului respectiv din contractele Volksbank, dovada directă că BNR a intervenit direct în politica de comisioane a unei bănci, deşi acum susţine că BNR nu are treabă cu protecţia consumatorilor, invocând statutul legal.

Isărescu a mai explicat, în conferinţa de presă de ieri, că BNR mai intervine când vede comisoane deplasate, pentru că încarcă procesul de transmitere a politicii monetare, prin moral suasion – persuasiune morală.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...