Anonymous se laudă că a pus mâna pe „secrete” publice. Vezi ce spun cei care au fost ţinta atacului

Într-un anunţ postat pe anonops.ro, se anunţă că site-ul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică (INOE) a fost spart şi documente "interesante" au fost sustrase după o "lungă sesiune de hacking".
roxana.gagiu - sâm, 18 feb. 2012, 11:53
Anonymous se laudă că a pus mâna pe

Anonymous spune că a descărcat 2,8 GB ce conţin peste 1800 de documente, organizate în 297 de foldere. Pe forumul Softpedia, un utilizator susţine că în aceste documente este vorba despre achiziţionarea unui computer de 300.000 dolari în cadrul unui proiect cu un institut norvegian.

Reprezentanţii Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică spun că documentele prezentate pe site-ul anonops.ro sunt publice şi sunt postate pe o pagină de intranet pentru ca partenerii norvegieni să poată avea acces la aceste date.

Răspunsul institutului la solicitarea RTV.NET îl puteţi citi mai jos:

Nu ni s-a spart site-ul, nu au intrat în calculatoarele noastre si nu au cum intra. Ei au intrat pe o pagina de intranet a proiectului. Pagina de intranet a proiectului este o unealtă prin care noi postăm acolo documentele de raportare pentru proiectul cu Norvegia, astfel încât finanţatorul să aibă acces la ele şi să le poată verifica de la distanţă fără să trebuiască neapărat să le dăm pe hârtie. Nu este nicio informaţie acolo care să nu fie publică, este între toate părţile implicate în acest contract. Ceea ce dovedeşte că este o minciună şi că indivizii ăia nu au înţeles nimic din documentele acelea, s-or pricepe ei la hackereală, dar la citit nişte documente financiare habar nu au”, a spus Doiana Nicolae, coordonatorul Observatorului Atmosferic, ţinta atacului Anonymus.

„Nu există niciun computer de asemenea valoare acolo. Valoarea respectivă nu ştiu de unde au luat-o şi nu ştiu ce reprezintă, o fi vreun echipament de cercetare, dar noi pe acest proiect nu am cumpărat niciun astfel de echipament de cercetare de asemenea sumă. Nu ştiu de unde au scos concluziile respective şi la ce se referă, dar documentele pe care ei le-au postat acolo sunt documente oficiale  de raportare, la un proiect pe bani norvegieni. Nu există posibilitatea ca noi să cheltuim atât pe un computer pentru că noi suntem o instituţie de stat şi toate achiziţiile pe care noi le facem prin SEEAP, prin sistemul electronic de licitaţii publice, care e public şi orice sumă care depăşeşte limitele legale se supune tuturor părţilor de licitaţie. Dacă vorbim despre bani norvegieni care au fost verificaţi, raport cu raport, listă cu listă, document cu document de către norvegieni, nu cred că este normal ca lumea să publice aşa informaţia asta. Fiind vorba despre nişte documente puse pe internet, nu se pune problema să fie clasificate sau secrete. Ce au spart ei este de fapt o pagină de internet, pusă acolo în scopul de avea acces cei de la distanţa la aceste informaţii, noi nu eram nebuni să punem informaţii clasificate pe internet. N-am ce să justific, lucrurile sunt atât de clare”, a explicat Doina Nicolae.

Cele mai scumpe echipamente cumpărate pe bani norvegieni sunt nişte servere de stocare a bazei de date a observatorului, adică date măsurate, şi au costat 6.000 de euro, a mai adăugat reprezentantul Observatorului.

Te-ar mai putea interesa și
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990....
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2, accesul C, ieşirea spre Hanul lui Manuc, se vor prelungi până pe 10 mai, ...
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut în luna martie cu 1,4 puncte, până la ...
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales ...