ANRMAP salută adoptarea de PE a legilor de modernizare a normelor privind achizițiile publice

Autoritatea Națională pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice (ANRMAP) salută adoptarea de către Parlamentul European a noului pachet legislativ de modernizare a normelor privind achizițiile publice, care stabilește standarde comune pentru statele membre în ceea ce privește contractele de concesiune.
Economica.net - vin, 17 ian. 2014, 19:43
ANRMAP salută adoptarea de PE a legilor de modernizare a normelor privind achizițiile publice

Potrivit unui comunicat al ANRMAP remis vineri AGERPRES, noul pachet legislativ, adoptat în data de 15 ianuarie la Strasbourg, cuprinde o directivă clasică privind achizițiile publice, o alta referitoare la achizițiile publice în sectorul utilităților și cea de-a treia legată de atribuirea contractelor de concesiune.

De asemenea, sunt revizuite actualele reguli privind achizițiile publice la nivel european. În acest sens, pentru a încuraja competiția și a asigura un raport echilibrat între preț și calitate, au fost introduse dispoziții cu privire la criterii (factori) noi de atribuire, care pun mai mult accent pe inovație, pe aspecte legate de mediu și pe considerații de ordin social.

Noile reguli mai au în vedere facilitarea participării IMM-urilor la procedurile de achiziții publice și vor include prevederi mai stricte privind subcontractarea în cadrul contractelor de achiziție publică.

În perioada următoare, cele trei directive vor fi publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și, conform regulilor europene, vor intra în vigoare la 20 de zile de la publicare. După intrarea în vigoare, statele membre au la dispoziție un termen de 24 de luni pentru a transpune în legislațiile naționale prevederile noului pachet legislativ european.

„Având în vedere rolul fundamental al ANRMAP în formularea la nivel de concepție, promovarea și implementarea politicii în domeniul achizițiilor publice, instituția noastră va asigura transpunerea noilor directive în domeniu, cu sprijinul celorlalte instituții naționale, precum și cu suportul acordat de serviciile de specialitate din cadrul Comisiei Europene. Așadar, se are în vedere reconfigurarea întregului cadru legislativ național în domeniul achizițiilor publice. În acest sens, se intenționează ca fiecare nouă directivă să fie transpusă în câte un act normativ cu putere de lege, pe cele trei segmente, respectiv achiziții publice clasice, achiziții efectuate de entitățile care activează în sectoarele apei, energiei, transporturilor și serviciilor poștale, precum și atribuirea contractelor de concesiune”, precizează sursa citată.

În procesul de transpunere se vor lua în considerare inclusiv prevederile Directivei 2007/ 66/ CE de modificare a Directivelor 89/ 665/ CEE și Directivei 92/ 13/ CEE ale Consiliului, în ceea ce privește ameliorarea eficacității căilor de atac în materie de atribuire a contractelor de achiziții publice, se arată în comunicatul ANRMAP.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Compania germană STADA investește peste 48 de milioane de euro într-o fabrică de medicamente la Turda, cu ajutor de la stat
Compania germană STADA investește peste 48 de milioane de euro într-o fabrică de medicamente la Turda, cu ajutor de la ...
STADA România, subsidiara din România a grupului STADA Arzneimittel AG, anunță o investiție de 48,3 mil euro într-o ...
OUG pentru reintroducerea şomajului tehnic. Va fi acordat până la 31 martie 2022, în situaţia suspendării temporare a contractului individual de muncă, din iniţiativa angajatorului, pe perioada stării de alertă
OUG pentru reintroducerea şomajului tehnic. Va fi acordat până la 31 martie 2022, în situaţia suspendării temporare ...
Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, miercuri, în şedinţa de Guvern, că va fi adoptată o Ordonanţă de Urgenţă privind ...
Sindicatele din învăţământ: Dacă Guvernul rămâne impasibil, ne îndreptăm spre grevă generală
Sindicatele din învăţământ: Dacă Guvernul rămâne impasibil, ne îndreptăm spre grevă generală
Învăţământul preuniversitar se îndreaptă către o grevă generală, în cazul în care Guvernul va continua să ignore ...