„Anul investiţiilor” a început prost. Minusuri mari la cheltuielile făcute de guvern în economie în primul trimestru

La adoptarea bugetului 2019 şi de mai multe ori de-atunci, Premierul Viorica Dăncilă a botezat acest an fiscal “Anul investiţiilor”, care ar veni firesc după “Anul creşterii veniturilor”, aşa cum a fost botezt 2018. Alocările în buget la acest capitol sunt mai mari decât anul trecut, dar, după un trimestru, ce s-a cheltuit fizic este notabil mai puţin decât în primul trimestru din 2018.
Ionut Tudorica - mar, 07 mai 2019, 18:25

“Anul 2019 este „Anul investiţiilor”, acestea vizând domenii precum infrastructura de transport, sănătate, construcţie de grădiniţe sau proiecte de dezvoltare locală”, sublinia Premierul Viorica Dăncilă la adoptarea bugetului pe 2019. A repetat acest lucru şi luna trecută într-o şedinţă de guvern adăugând că infrastuctura de transport este un domeniu cheie.

După sumele aprobate în bugetul pe anul curent, afirmaţia este îndreptăţită. Sumele care au fost alocate acestui tip de acţiuni ale statului se apropie de 50 de miliarde de lei, cu mai mult de u peste 15 miliarde lei peste anul anterior. Ar totaliza 4,86% din PIB, fiind cel mai mare procent de după criză, investiţiile contând până acum în buget sub 3% din PIB. O situaţie a atenţiei acordate investiţiilor de fiecare guvernare de la Ponta încoace găsiţi aici.

OK pe hârtie, slab în execuţie

Execuţia bugetului, banii cheltuiţi efectiv de guvern, în primul trimestru din 2019 arată că “anul investiţiilor” e ]n prezent mai slab la capitolul care îi dă numele decât “anul creşterii veniturilor”.

În primul trimestru statul a angajat cheltuieli de capital (poziţia bugetară unde sunt înregistrate cheltuielile de investiţii) cu, atenţie, peste 20% mai mici decât în aceeaşi perioadă din 2018.

Suma cheltuită la acest capitol este de 3,27 miliarde de lei, faţă de 4,1 miliarde de lei în 2018, dar nu este lipsită de consistenţă, fiind, de exemplu, dublă faţă de 2016.

Minus este şi la Fonduri Europene. Banii plătiţi efectiv în primul trimestru pentru proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020 sunt cu 6,7% mai puţini decât înaceeaşi perioadă din 2018.

Acest tip de cheltuieli se realizează mai degrabă în a doua parte a anului. Dar la jumătatea anului vine prima rectificare bugetară, iar ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a tăiat sistematic în trecut cheltuielile Ministerelor care n-au cheltuit banii conform programării bugetare.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...