„Anul investiţiilor” cu minus. Guvernul nu reuşeşte să ajungă nici la nivelul de anul trecut, în care investiţiile nu erau prioritare

Anul 2019 este "Anul investiţiilor" a declarat premierul Viorica Dăncilă la aprobarea Bugetului pe 2019. Însă după patru luni încheiate contabil, cheltuielile statului cu investiţiile, în care prioritară este infrastructura rutieră, sunt sub nivelul realizărilor de anul trecut, în care prioritare au fost creşterile salariale de la stat.
Ionut Tudorica - mar, 04 iun. 2019, 18:32

Patru luni contabile scurse de la începutul anului găsesc investiţiile publice, între care investiţiile în străzi sunt declarate prioritare, cu un minus însemnat, faţă de cele făcute de guvern în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Potrivit ultimei execuţii bugetare, publicată ieri, cheltuielile de capital ale guvernului, care înseamnă cheltuielile de investiţii făcute din bugetul de stat, sunt cu 6,4% mai mici decât anul trecut.

Situaţia este totuşi mult îmbunătăţită faţă de execuţia pe primul trimestru, care afişa un minus de 20% la investiţii.

Guvernul nu a ţinut să explice public acesastă evoluţie negativă. Şi lipseşte şi din raportul public asupra execuţiei bugetare. În care ministerul Finanţelor se mărgineşte să adune cheltuielile de capital şi cele din fonduri europene şi să afişeze sec o sumă nominală de 6,8 miliarde de lei. 

Altfel, experţii Finanţelor n-au precupeţit efortul de a explica plusurile, cum e de exemplu cel de la cheltuieli de personal. 

Vedeţi aici documentul care însoţeşte execuţia bugetară la patru luni.

“Anul 2019 este ‘Anul investiţiilor’, acestea vizând domenii precum infrastructura de transport, sănătate, construcţie de grădiniţe sau proiecte de dezvoltare locală”, sublinia Premierul Viorica Dăncilă la adoptarea bugetului pe 2019. A mai repetat acest lucru în diferite şedinţe de guvern, adăugând că infrastuctura de transport este un domeniu cheie.

Sumele care au fost alocate acestui tip de acţiuni ale statului se apropie de 50 de miliarde de lei în 2019, cu peste 15 miliarde lei faţă de anul anterior, bani programaţi. Ar totaliza 4,86% din PIB, fiind cel mai mare procent de după criză, investiţiile contând până acum în buget sub 3% din PIB. O situaţie a atenţiei acordate investiţiilor de fiecare guvernare de la Ponta încoace găsiţi aici.

Te-ar mai putea interesa și
Oslo limitează accesul vaselor de pescuit rusești în porturile norvegiene
Oslo limitează accesul vaselor de pescuit rusești în porturile norvegiene
Norvegia a anunţat joi că limitează accesul navelor de pescuit ruseşti în porturile sale şi va controla mai riguros vasele respective, pentru a evita folosirea acestora la evitarea......
Volkswagen urmează să investească peste 1 miliard de euro în China – surse Reuters
Volkswagen urmează să investească peste 1 miliard de euro în China – surse Reuters
Volkswagen intenţionează să facă o investiţie masivă în societatea sa mixtă din China pe segmentul de software, au ...
Starea de urgență în Republica Moldova a fost prelungită pentru încă 60 de zile
Starea de urgență în Republica Moldova a fost prelungită pentru încă 60 de zile
Starea de urgenţă instituită în Republica Moldova pe 24 februarie, în urma invaziei ruse în Ucraina, a fost prelungită ...
Xiaomi redefineşte stilul de viaţă modern prin lansarea unei game extinse de produse AIoT
Xiaomi redefineşte stilul de viaţă modern prin lansarea unei game extinse de produse AIoT
Aspiratoarele robot, prima serie de aspiratoare umed-uscate Xiaomi, televizoarele inteligente, un nou smart band și o tabletă ...