„Anul investiţiilor” cu minus. Guvernul nu reuşeşte să ajungă nici la nivelul de anul trecut, în care investiţiile nu erau prioritare

Anul 2019 este "Anul investiţiilor" a declarat premierul Viorica Dăncilă la aprobarea Bugetului pe 2019. Însă după patru luni încheiate contabil, cheltuielile statului cu investiţiile, în care prioritară este infrastructura rutieră, sunt sub nivelul realizărilor de anul trecut, în care prioritare au fost creşterile salariale de la stat.
Ionut Tudorica - mar, 04 iun. 2019, 18:32

Patru luni contabile scurse de la începutul anului găsesc investiţiile publice, între care investiţiile în străzi sunt declarate prioritare, cu un minus însemnat, faţă de cele făcute de guvern în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Potrivit ultimei execuţii bugetare, publicată ieri, cheltuielile de capital ale guvernului, care înseamnă cheltuielile de investiţii făcute din bugetul de stat, sunt cu 6,4% mai mici decât anul trecut.

Situaţia este totuşi mult îmbunătăţită faţă de execuţia pe primul trimestru, care afişa un minus de 20% la investiţii.

Guvernul nu a ţinut să explice public acesastă evoluţie negativă. Şi lipseşte şi din raportul public asupra execuţiei bugetare. În care ministerul Finanţelor se mărgineşte să adune cheltuielile de capital şi cele din fonduri europene şi să afişeze sec o sumă nominală de 6,8 miliarde de lei. 

Altfel, experţii Finanţelor n-au precupeţit efortul de a explica plusurile, cum e de exemplu cel de la cheltuieli de personal. 

Vedeţi aici documentul care însoţeşte execuţia bugetară la patru luni.

“Anul 2019 este ‘Anul investiţiilor’, acestea vizând domenii precum infrastructura de transport, sănătate, construcţie de grădiniţe sau proiecte de dezvoltare locală”, sublinia Premierul Viorica Dăncilă la adoptarea bugetului pe 2019. A mai repetat acest lucru în diferite şedinţe de guvern, adăugând că infrastuctura de transport este un domeniu cheie.

Sumele care au fost alocate acestui tip de acţiuni ale statului se apropie de 50 de miliarde de lei în 2019, cu peste 15 miliarde lei faţă de anul anterior, bani programaţi. Ar totaliza 4,86% din PIB, fiind cel mai mare procent de după criză, investiţiile contând până acum în buget sub 3% din PIB. O situaţie a atenţiei acordate investiţiilor de fiecare guvernare de la Ponta încoace găsiţi aici.

Te-ar mai putea interesa și
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Suma de 280 de milioane, strânsă de proiectul PUMP în prevânzare, nu doar că a depășit estimările inițiale, ci evidențiază și pofta în creștere constantă a comunității crypto pentru......
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia a acuzat joi Armenia că încearcă să rupă legăturile din ce în ce mai fragile între cele două ţări, într-un ...
Forţele ruse atacă obiective de infrastructură critică din apropierea oraşului Dnipro
Forţele ruse atacă obiective de infrastructură critică din apropierea oraşului Dnipro
Forţele ruse au atacat vineri dimineaţa obiective de infrastructură critică din districtul Kamianske, în apropierea ...
Cât vinde în week-end un mare retailer alimentar din România
Cât vinde în week-end un mare retailer alimentar din România
În contextul discuțiilor legate de închiderea supermarketurilor și hypermarketurilor în week-end sau reducerea programului ...