Apare o nouă instituție care se va ocupa de promovarea alimentelor românești produse conform unor scheme de calitate

De la începutul anului viitor, într-un sistem similar parteneriatelor publice-private, va apărea o nou instituție al cărui rol va fi acela de a promova produsele agroalimentare românești fabricate conform unor scheme de calitate. Instituția este pe model austriac și va colabora cu Casa de Comerț Unirea care va ajuta la comercializarea produselor locale.
Alina Stanciu - mar, 21 sept. 2021, 14:30
Apare o nouă instituție care se va ocupa de promovarea alimentelor românești produse conform unor scheme de calitate

Începând cu 2022, promovarea produselor agricole fabricate pe scheme de calitate se va face de Agenția de Calitate și Marketing a Produselor Agroalimentare care se va ocupa și de garantarea faptului că produsele apaarțin într-adevăr unor scheme de calitate cum sunt, de exemplu, produsel montane sau produsele teaiționale, a anunțat ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

Potrivit acestuia, Agenția va fi creată după un model austriac care funcționează peste tot în Europa. “Este o entitate, un parteneriat public privat în care Comitetul de Coordionare este format din mediul asociativ și instituții ale statului, cu obiective clare și buget. Agenția va face promovare pe scheme de calitate și va garanta că produsele sunt chiar tradiționale sau montane sau aparțin altor scheme de calitate”, a anunțat ministrul.

Cum va funcționa modelul austriac în România

Finanțarea agenției se va asigura din bani europeni, din sumele necheltuite alocate inițial, prin PNDR 2014-2020, măsurii 3 privind Sisteme de calitate pentru produsele agricole și alimentare. Aceasta în contextul în care , până acum, nu s-a cheltuit niciun leu din alocarea totală de 10 milioane de euro din PNDR 2014-2020. De asemenea, Agenția va conlucra cu Casa de Comerț Unirea, după ce se vor finaliza acolo problemele administrative și litigiilee. Angajații Casa de Comerț Unirea vor ajuta la comercializarea produselor românești.

“Produsele locale sunt foarte slab promovate, iar din banii alocați în 2014-2020 pentru promovare – măsura 3- nu a fost accesat niciun euro. Singura modalitate de a accesa fonduri europene pentru a promova produse românești este de a promova scheme de calitate europene sau naționale. Sunt  scheme voluntare care creează avantaj pentru producătorii locali”, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

„Toate produsele din România sunt sigure, dar numai cele certificate oferă garanția că produsul respectă un anumit referențial. Atestarea este dată de un terț care verifică  că referețialul produsului este respectat. Or, Comisia Europeană nu poate impune bariere nontarifare,  dar poate finanța aceste produse superioare din categoria lor. Majoritatea statelor europe – în speciaal Italia, Franța, Spania au astfel de scheme”,a declarat  Ștefan Pădure preşedinte al Asociaţiei pentru Promovarea Alimentului Românesc (APAR). Potrivit acestuia, Austria a creat o agenție de marketing a produselor agroalimentare (AMA) dându-și seama, înainte de aderarea la UE, că piața lor va fi invadată de produse de import, condițiile lor naturale nefiind atât de propice agriculturii.

„Austria a înființat atunci AMA, agenția care a dat obiectivele strategice. Austriacul nu cumpără decât produse certificate pentru că așa a fost educat”, a explicat Pădure. ” Ș în Austria, AMA are un braț , o entitate privată a statului”, mai spune acesta.

Ce sunt, de fapt, schemele de calitate și de ce ajută producătorii

 Schemele de calitate sunt folosite în Europa pentru a standardiza modul de fabricare a anumitor produse, de cele mai multe ori tradiționale. Există scheme europene, precum  DOP- Denumire de Origine Protejată sau IGP – Indicație Geografică Protejată, dar și naționale , precum „Rețeta consacrată” sau „Produs Montan” Astfel, producătorii pot practica prețuri avantajoase pentru ei, iar consumatorii au garanția unei anumite calități și a faptului că respectivul produs are anumite ingrediente procesate într-un anumit fel.  Aceasta în contextul în care certificările se acordă de către un terț. Schema implică respectarea unor specificații obligatorii ale produsului, acest lucru fiind verificat de autoritățile publice sau de un organism independent de inspecție.

La nivel național, „Rețeta consacrată” care a fost de abia recent notificată la Comisia Europeană pentru a putea fi accesibilă tuturor producătorilor locali și a avea un sistem de verificare.

„Dacă producătorul aplică la o schemă de calitate voluntar,  ea este valabilă tuturor producătorilor care  comercializează în ue. Până acum existau niște standarde obligatorii doar în țara respectivă. Acum, toți cei ce fac un produs cu o specificitate românească, oriunde o fac, trebuie să respecte standarde’, mai explică Oros care este în discuții cu Comisia Europeană pentru aprobarea altor două scheme de calitate.

România are înregistrate pe scheme de calitate europene doar 9 produse.

 

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...