Aproape un produs alimentar cu adaos comercial plafonat din trei s-a scumpit în septembrie față de august

În septembrie, a doua lună în care se aplică ordonanța de urgență privind plafonarea adaosurilor comerciale pentru 14 categorii de produse alimentare, o parte dintre alimente au continuat să se ieftinească, în medie, cu procente între 0,09% și 7,1%. Au existat și scumpiri, în cazul a șase categorii de produse.
Alina Stanciu - joi, 23 nov. 2023, 22:24
Aproape un produs alimentar cu adaos comercial plafonat din trei s-a scumpit în septembrie față de august

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică consultate de Economica, din 14 categorii de produse alimentare ce fac obiectul ordonanței de urgență privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor prețurilor la unele produse agricole și alimentare ( OUG 67/2023) șapte au continuat să se ieftinească în timp ce șase s-au scumpit. În cazul iaurtului, INS nu colectează date legate de prețul mediu așa că nu a putut fi inclus în analiza de preț a Economica, deși este unul dintre produsele pentru care se aplică o cotă plafonată a adaosului comercial.

Mai exact, cele mai semnificative ieftiniri în septembrie 2023 față de luna anterioară s-au înregistrat la fructele proaspete al căror preț mediu a ajuns cu 7,18% mai mic. Aceasta după ce, în august, fructele s-au mai ieftinit față de iulie cu 7,6%. Totuși, dacă raportăm la septembrie 2022, fructele proaspete costă cu 8,15% mai mult.

La făina albă, prețul mediu este cu 3,7% mai mic în septembrie față de august, ceea ce înseamnă că preț cu 16,22% mai mic și raportat la septembrie 2022.

Uleiul s-a ieftinit față de august cu 2,36% și cu 23,5% raportat la septembrie 2022, în timp ce mălaiul este cu 2,25% mai ieftin comparativ cu august și cu 5,9% sub prețul din perioada similară a anului trecut.

Carnea de pui s-a ieftinit cu 0,09% față de august, dar tot a rămas cu 8,45% mai scumpă decât în septembrie 2022, carnea de porc este cu 0,16% mai ieftină față de august 2023 dar cu 13,5% mai scumpă decât în perioada similară a anului trecut, iar zahărul este cu 0,1% sub prețul mediu din august 2022 și cu 12,7%.

Scumpiri au fost la cartofi care costă, în medie, cu 6,7% în plus față de august ceea ce face ca, raportat la perioada similară a anului trecut. să fie cu 13,7% mai scumpi.

Legumele și conservele de legume s-au scumpit cu 2,98% raportat la august și cu 9,11% raportat la septembrie 2022, ouăle s-au scumpit cu 0,17% având un preț mediu cu 16,6% mai mare comparativ cu anul trecut, iar pentru branză telemea de vacă se plătește cu 0,9% mai mult ( plus 13,8% mai mult față de septembrie 2022).

Laptele de vacă s-a scumpit în medie cu 0,4%, fiind cu 1,3% mai costisitor decât anul trecut, iar pâinea albă cu 0,2%.

Preţurile produselor din grupa de mărfuri alimentare au crescut cu 0,3%. S-au observat prețuri mai mari pentru legume și conserve de legume (+3,0%), citrice și alte fructe meridionale (+2,6%), brânză-total (+0,9%), cacao și cafea, conserve din fructe (+0,8%), alte produse alimentare, pește și conserve din pește, carne de bovine (+0,6%), lapte-total, margarină (+0,4%), pâine, produse de franzelărie și specialități, preparate din carne, băuturi alcoolice, miere de albine (+0,3%), ouă, conserve din carne  ( +0,2%).

În luna septembrie 2023, comparativ cu luna septembrie 2022, preţurile produselor agricole au scăzut cu 9,32%.  Această evoluţie a preţurilor s-a datorat în principal  produselor vegetale ale căror preţuri au avut o contribuţie de -11,24 puncte procentuale la evoluţia pe ansamblu a preţurilor produselor agricole. Produsele de origine animală au participat la această evoluţie a preţurilor cu 1,92 puncte procentuale.

Amintim că la 1 august 2023 a intrat în vigoare Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului care stabileşte măsuri temporare de combatere a creşterii excesive a preţurilor la 14 grupe de alimente de bază: pâine, lapte, brânză, iaurt, făină, mălai, ouă, ulei de floarea-soarelui, carne proaspătă de pui, carne proaspătă de porc, legume proaspete vrac, fructe proaspete vrac, cartofi proaspeţi vrac şi zahăr.

Prin măsura cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor, se limitează adaosurile comerciale practicate în mod specific asupra produselor menționate anterior , după cum urmează:

  • cota de adaos comercial practicată de procesator poate fi de maxium 20%, față de costul de producție al produsului, calculat potrivit reglementărilor contabile în vigoare, în care sunt incluse cheltuielile directe și indirecte;
  • cota de adaos comercial practicată în mod cumulat pe întreg lanțul de distribuție, indiferent de numărul distribuitorilor de pe lanț, poate fi de maximum 5%, față de prețul de achiziție la care se adaugă cheltuielile operaționale;
    c) cota de adaos comercial practicată de comerciant la vânzarea cu amănuntul și cash&carry poate fi de maximum 20%, față de prețul de achiziție, la care se adaugă cheltuielile directe și indirecte ale comerciantului; în cota de adaos comercial de maximum 20% vor fi incluse și remizele și risturnele.

 

Te-ar mai putea interesa și
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Majoritatea breşelor de securitate (94%), descoperite în 2023, la nivel global, au fost motivate financiar, iar peste 70% au fost comise de grupuri de crimă organizată, reiese din datele unei......
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în aprilie 2024, de 11.471 persoane, în creştere cu 184 de persoane ...
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Un report cumulat care depăşeşte 9,25 milioane de lei (peste 1,85 milioane de euro) este în joc la tragerea Noroc de ...
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) reaminteşte că, luni şi marţi, serviciile publice comunitare care eliberează permise ...