1EUR = 4.7524 RON | Bucureşti 21 º

News

Arafat despre intervenţiile la cutremur: Lumea se aşteaptă de la noi să fim pregătiţi şi să facem minuni

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat sâmbătă că lumea se aşteaptă de la sistemele de urgenţă să facă "minuni" în cazul producerii unui cutremur, însă şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a subliniat că dezastrele sunt imprevizibile şi un rol important îl are educarea populaţiei.

04 mar, 2017 | Agerpres

Sistemul de Urgenţă este în continuă pregătire. Lumea de aşteaptă de la noi să fim pregătiţi şi să facem minuni. Din păcate, minuni nu se pot face la dezastre. Oricât ne pregătim pentru dezastre, dezastrele sunt imprevizibile, nu ştim cum vor fi, nu ştim cum vor apărea, când vor apărea şi atunci noi avem un rol - să ne pregătim. (...) Cutremurul din 1977 a avut un impact major, impact care a dus la decesul şi rănirea unui număr mare de oameni, într-o ţară care avea resurse limitate la momentul respectiv şi care avea mijloace limitate cu care să se lupte cu acel fenomen. 1.500 de decedaţi, 11.300 de răniţi, 35.000 de locuinţe afectate", a declarat Arafat, în cadrul unei sesiuni de comunicări, organizată de Academia Română cu ocazia împlinirii a 40 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a subliniat că, în ultimii ani, autorităţile s-au concentrat, printre altele, şi pe educarea populaţiei în cazul producerii unor dezastre.

Un exemplu în acest sens îl constituie modul în care s-a acţionat în incendiul de la Clubul Bamboo.

"Evitarea unui dezastru de la Bamboo a fost pentru că, după Colectiv, pompierii au mers şi au instruit fiecare club din Bucureşti, cum să evacueze şi să scoată oamenii de acolo, şi au recunoscut cei de la Bamboo că au fost instruiţi de pompieri cum să evacueze oamenii în caz de incendiu şi că au acţionat conform instrucţiunilor. Când au ajuns pompierii, oamenii erau deja evacuaţi din zona de pericol. Pe asta trebuie să lucrăm - pe pregătire. (...) Considerăm că primul factor important în astfel de dezastre este individual. Dacă omul de rând este pregătit, dacă fiecare dintre noi este pregătit şi ştie cum să se comporte în primele minute, deja putem salva vieţi din momentul respectiv", a afirmat Arafat.

Raed Arafat a mai spus că a discutat cu Primăria Capitalei despre un spital model, care să poată funcţiona autonom în cazul producerii unui cutremur.

"Am avut o discuţie cu Primăria Municipiului Bucureşti ca să facem un spital model, care să fie pregătit să facă faţă cutremurului, nu numai ca şi clădire, dar şi ca funcţionalitate, pentru că după cutremur spitalul trebuie să asigure asistenţă celor care vin şi atunci echipamentele trebuie să fie funcţionale, să aibă surse de energie, surse de apă independente, având în vedere că utilităţile vor eşua în perioada respectivă pentru un anumit timp", a precizat Arafat. Citeşte mai mult pe Agerpres.ro.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO