Armata siriană se află probabil la originea atacului chimic din 21 august – Human Rights Watch

Armata siriană se află, foarte probabil, la originea atacului cu arme chimice comis luna trecută lângă Damasc, soldat cu sute de morţi, a afirmat marţi organizaţia nonguvernamentală (ONG) de apărarea drepturilor omului Human Rights Watch într-un raport, relatează AFP.
Economica.net - mar, 10 sept. 2013, 08:42
Armata siriană se află probabil la originea atacului chimic din 21 august - Human Rights Watch

Organizaţia de apărarea drepturilor omului afirmă în acest raport de 22 de pagini, publicat în Statele Unite, că probe credibile „sugerează puternic” faptul că forţele armate ale preşedintelui sirian Bashar al-Assad au lansat acest atac.

Human Rights Watch trage aceste concluzii din analizarea declaraţiilor unor martori la atacul comis pe 21 august la Ghouta, a unor informaţii despre sursa probabilă a atacurilor, unor fragmente de arme folosite şi simptomelor prezentate de victime.

„Fragmente de obuze şi simptome ale victimelor atacului de la 21 august, la Ghouta, constituie elemente de probă credibile cu privire la armele folosite”, a declarat directorul HRW pentru situaţii de urgenţă Peter Bouckaert.

„Aceste elemente de probă sugerează puternic faptul că forţele Guvernului sirian sunt cele care au lansat aceste obuze încărcate cu arme chimice asupra suburbiilor Damascului în acea dimineaţă”.

Potrivit HRW, acest tip de obuze şi lansatoare folosite în acest atac sunt „deţinute şi utilizate în mod exclusiv” de armata siriană.

De asemenea, probabil că a fost folosit gaz sarin, a adăugat HRW, care precizează că două tipuri de obuze par că au fost utilizate, şi anume un obuz de 330 de milimetri echipat cu o încărcătură capabilă să poarte o cantitate mare de agenţi chimici lichizi şi un obuz mai mic, de 140 de milimetri, capabil să poarte 2,2 kilograme de sarin.

Statele Unite afirmă că peste 1.400 de persoane, inclusiv peste 400 de copii, au fost victime ale gazelor în cursul atacului, un bilanţ care se află la originea ameninţărilor preşedintelui american Barack Obama cu acţiuni militare împotriva regimului sirian.

Alte surse au anunţat un bilanţ al victimelor inferior, dar important.

Ţări occidentale şi Liga Arabă au condamnat acest atac şi au acuzat regimul sirian, care a negat aceste acuzaţii.

HRW apreciază că este vorba despre primul atac important cu armament chimic de după atacul cu gaz comis de către Guvernul irakian împotriva populaţiei civile la Halabja, în urmă cu 25 de ani.

„Folosirea tot mai clară a unor arme chimice în conflictul din Siria ar trebui să relanseze dezbaterea internaţională asupra interzicerii acestor arme şi (a dezbaterii), mai pe larg, asupra protecţiei populaţiei civile siriene”, a subliniat Peter Bouckhaert.

Te-ar mai putea interesa și
Sovos își extinde parteneriatului cu PwC România pentru distribuirea soluției software pentru raportarea contabilă SAF-T
Sovos își extinde parteneriatului cu PwC România pentru distribuirea soluției software pentru raportarea contabilă SAF-T
Compania Sovos, furnizor global de software pentru taxe, își extinde parteneriatului cu PwC România, fapt ce va permite distribuirea soluției software dezvoltată de Sovos pentru raportarea......
Guvernul german a aprobat proiectul de lege prin care va putea interveni pentru a sprijini companiile energetice. Urmează votul în Parlament
Guvernul german a aprobat proiectul de lege prin care va putea interveni pentru a sprijini companiile energetice. Urmează ...
Guvernul german va avea puterea de a veni în sprijinul companiilor de utilităţi, conform unor propuneri legislative aprobată ...
Meta, compania mamă a Facebook și Instagram, își extinde programul de verificare a faptelor în România
Meta, compania mamă a Facebook și Instagram, își extinde programul de verificare a faptelor în România
Meta, care deţine produse precum Facebook şi Instagram, își extinde programul de verificare a faptelor în România, ...
ANRE a aprobat decontarea unei sume de 916 milioane de lei către furnizorii de energie
ANRE a aprobat decontarea unei sume de 916 milioane de lei către furnizorii de energie
Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a aprobat până acum decontarea de la bugetul de stat a unei ...