ASF: Contribuţia pentru Pilonul II ar putea fi în 2017 de 5,1% – 5,2%

Contribuţia pentru Pilonul II ar putea fi în 2017 de numai 5,1% - 5,2% din venitul brut al participanţilor, din cauza deficitelor din sistemul de pensii, a declarat marţi Ion Giurescu - Vicepreşedinte Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), la un eveniment de specialitate.
Economica.net - mar, 18 oct. 2016, 08:51
ASF: Contribuţia pentru Pilonul II ar putea fi în 2017 de 5,1% - 5,2%

‘După cum vedeţi am avut doi ani cu contribuţii care nu au crescut. Este vorba de 2009 şi anul acesta când în loc de 5,5% am ajuns la 5,1%. Anul viitor, din informaţiile mele, s-ar putea să nu fie sigure, dar să spunem din ştiri pe surse, va fi undeva ori 5,1% ori 5,2%. Nu se va ajunge la 5,5% din cauza deficitelor care există în pensii’, a spus Ion Giurescu.

Acesta a spus că la ora acesta în pilonul II, contul mediu este de aproximativ 1.500 de euro, ceea ce este puţin şi nu poate să ‘genereze o perspectivă foarte bună’.

Dezvoltarea pensiilor private ar trebui un pic accelerată şi ar trebui să se vină şi cu alte idei pentru că, potrivit Eurostat, populaţia peste 65 de ani va avea o pondere de peste 65% în România în anul 2060, iar în 2050 un salariat va susţine 2,5 pensionari.

‘Ce sistem cred că ar fi trebuit de la început introdus în România, dar s-a preferat pilonul III de pensii, cred că trebuia introduse pensiile ocupaţionale. De ce? Acolo există o legătură între angajat şi angajator, pot contribui ambele părţi, pot să contribuie şi cei care au pensii mai mici şi dacă se gândeşte şi pe termen lung nu ar mai fi apărut aceste speciale în România. Pensiile ocupaţionale în toată lumea fac ceea ce fac pensiile speciale în România, vin ca un venit suplimentar pentru cei care au contribuit la pensiile ocupaţionale. În România la pensiile speciale nu prea se contribuie’, a mai spus Ion Giurescu.

La finele lunii august, preşedintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) şi CEO NN Pensii, Raluca Ţintoiu, declarat pentru AGERPRES că numărul de participanţi la piaţa pensiilor obligatorii (Pilonul II) este estimat la aproximativ 6,8 milioane, pentru finalul acestui an, în timp ce activele nete s-ar putea cifra la aproximativ 31 de miliarde de lei (6,9 miliarde de euro).

Pilonul II număra aproape 6,7 milioane de participanţi la finalul lunii iunie, în creştere cu 4,2% faţă de iunie 2015. În acelaşi timp, aproape 400.000 de români aveau o pensie facultativă la finalul lunii iunie 2016, cu 9,2% mai mulţi faţă de perioada similară din 2015.

Portofoliul investiţional al administratorilor de fonduri de pensii private obligatorii era compus, la finalul lunii iunie 2016, din titluri de stat (65,5%), acţiuni listate (17,3%), precum şi conturi bancare, fonduri mutuale şi obligaţiuni corporative, municipale şi supranaţionale (în total 17,2%).

Te-ar mai putea interesa și
Brazilia a înregistrat pentru a patra zi consecutiv peste 2.000 de decese cauzate de COVID-19
Brazilia a înregistrat pentru a patra zi consecutiv peste 2.000 de decese cauzate de COVID-19
Brazilia a înregistrat vineri 2.216 de decese de COVID-19, fiind a patra zi consecutiv când raportează peste 2.000 de decese zilnice asociate acestei maladii, potrivit unor surse guvernamentale......
GCS: 127 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. Toată țara rămâne în scenariul verde
GCS: 127 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. Toată țara rămâne în scenariul ...
Un număr de 127 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate ...
ANM: Cod galben de instabilitate atmosferică în aproape toată țara
ANM: Cod galben de instabilitate atmosferică în aproape toată țara
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică pentru aproape ...
Cele mai ieftine bilete de avion spre plajele din Spania
Cele mai ieftine bilete de avion spre plajele din Spania
Dacă nu mergeți în vacanță prin intermediul agențiilor de turism și vă cazați în apartamente sau vile, iată care ...