Asigurarea la sănătate a oamenilor fără venituri fiscalizate costă 1.530 de lei, e valabilă 12 luni de la data trimiterii declaraţiei unice la Fisc şi e opţională– cum vă puteţi asigura

Oamenii fără venituri fiscalizate, care nu sunt exceptaţi de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, vor plăti 1.530 de lei dacă vor să se asigure la sistemul asigurărilor sociale de sănătate în cursul anului 2022. Suma acoperă asigurarea la sistemul asigurărilor sociale de sănătate pentru 12 luni care curg de la data la care oamenii trimit la Fisc declaraţia unică, pe care au completat-o corect. Economica.net vă spune, pe larg, cum completaţi declaraţia unică dacă nu aveţi venituri fiscalizate şi optaţi să vă asiguraţi la sănătate în acest an.
Cristina Şomănescu - Dum, 30 ian. 2022, 22:34
Asigurarea la sănătate a oamenilor fără venituri fiscalizate costă 1.530 de lei, e valabilă 12 luni de la data trimiterii declaraţiei unice la Fisc şi e opţională– cum vă puteţi asigura

Nu aveţi venituri fiscalizate, nu sunteţi asigurat fără plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate şi vreţi să vă asiguraţi la sistemul asigurărilor sociale de sănătate în 2022. Cum procedaţi?

Dacă nu aveţi venituri fiscalizate şi dacă nu vă număraţi printre categoriile de persoane asigurate fără plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS), vă veţi putea asigura la sistemul asigurărilor sociale de sănătate prin completarea corectă a declaraţiei unice şi trimiterea ei la Fisc.

Ce formular al declaraţiei unice e valabil în anul 2022?

Declaraţia unică are un formular nou în anul 2022, reglementat prin Ordinul preşedintelui ANAF nr. 2.127/2021, publicat în Monitorul Oficial la 5 ianuarie, data la care intră în vigoare actul normativ.

Economica.net a scris, pe larg, despre acest subiect la acest link:

Declaraţia unică poate fi completată fie în format hîrtie, fie online, în format editabil pdf – formularul inteligent al declaraţiei unice, pus la dispoziţia persoanelor fizice de ANAF.

Economica.net vă spune, în continuare, cum completaţi online formularul inteligent al declaraţiei unice dacă nu aveţi venituri fiscalizate şi vreţi să vă asiguraţi la sistemul asigurărilor sociale de sănătate în anul 2022.

Formularul inteligent al declaraţiei unice poate fi găsit pe site-ul ANAF, la acest link.

Primul pas: deschideţi „soft A” aferent declaraţiei unice (212) – privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, conform Ordinului preşedintelui ANAF nr. 2127 din anul 2021.

Cum deschideţi formularul inteligent al declaraţiei unice:

Click stânga pe “soft A”. Veţi vedea în colţul din stânga jos al ecranului un document cu extensia pdf.

Click dreapta pe documentul cu extensia pdf. Aici selectaţi “show in folder”.

Click dreapta pe pdf, selectaţi “open with acrobat reader” şi vi se va deschide formularul inteligent al declaraţiei unice.

Cum completaţi declaraţia unică:

Scrieţi datele dumneavoastră de identificare în căsuţele corespunzătoare din prima parte a formularului: nume, prenume, adresă. La “codul de identificare fiscală” scrieţi CNP-ul dumneavoastră.

Mergeţi la capitolul II din declaraţia unică:

Capitolul II – date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza în România şi contribuţiile sociale datorate pentru anul 2022.

De aici vă interesează doar subsecţiunea II.2.2 – date privind contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS) estimată. Bifaţi căsuţa aferentă acestei subsecţiuni.

Veţi fi direcţionat automat la subsecţiunea din captura de mai jos.

Aici, la “Total venit estimat pentru încadrarea ca plătitor de CASS”, scrieţi 0 (lei) dacă nu aveţi venituri fiscalizate.

Bifaţi căsuţa aferentă literei C – sunt persoană fără venituri și optez pentru plata CASS. În căsuţa aferentă literei C veţi completa suma de 1.530 de lei.

Asigurarea socială la sănătate a oamenilor fără venituri fiscalizate în anul 2022, care nu sunt exceptaţi de la plata contribuţiei de asigurări de sănătate (CASS), se ridică la 1.530 de lei, este opţională şi va fi valabilă 12 luni de la data la care se asigură, arată o statistică Economica.net. Suma de 1.530 de lei, pe care o veţi avea de plătit, rezultă din înmulţirea valorii salariului minim brut valabil în anul 2022 (adică 2.550 de lei) cu şase luni şi cu 10% (cota de contribuţie de asigurări sociale la sănătate), aşa cum Economica.net a anunţat deja într-un articol publicat aici:

  • Model de completare a pdf-ului inteligent al declaraţiei unice pentru persoanele fără venituri fiscalizate care optează să se asigure la sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Sursă – Economica.net pe baza pdf-ului declaraţiei unice valabile în anul 2022.

Pasul următor

Veţi fi direcţionat la secţiunea II.3 – sumarul obligațiilor privind impozitul pe venitul estimat și contribuțiile sociale estimate datorate, stabilite prin declarația curentă. La punctul 3 veţi vedea completată automat suma de plată pentru CASS prin declaraţia unică, de 1.530 de lei.

  • Sursă – Economica.net pe baza pdf-ului declaraţiei unice valabile în anul 2022.

Formularul inteligent al declaraţiei unice se poate semna cu semnătură simplă de către persoanele fizice. 

Formularul 212 “Declaraţie unică privind impozitul pe venit și contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice” nu necesită semnătura digitală a contribuabilului, atunci când declaraţia este depusă prin SPV, au explicat oficialii ANAF pentru Economica.net.

Persoanele fizice care se autentifică în Spaţiul Privat Virtual cu numele, parola şi codul de autentificare de unică folosinţă ca să trimită declaraţia unică (DU) la Fisc pot semna formularul inteligent al DU cu semnătură simplă, nu au nevoie de semnătură digitală calificată, reiese din răspunsul primit de Economica.net de la ANAF. „Platforma online „Spaţiul Privat Virtual” a fost creată, în principal, pentru a facilita persoanelor fizice depunerea documentelor, inclusiv depunerea declaraţiei unice, fără a utiliza semnătură digitală calificată”, au spus pentru Economica.net oficialii Fiscului.

Economica.net a scris, pe larg, despre acest subiect aici:

Cum trimiteţi declaraţia unică (DU) la Fisc?

Formularul inteligent al declaraţiei unice poate fi trimis la Fisc prin intermediul serviciului „Spațiul privat virtual” (SPV).

DU poate fi completată şi în format hârtie. Dacă o completaţi în format hîrtie, o puteţi aduce direct la registratura organului fiscal sau o puteţi trimite la Finanţe prin poștă, cu confirmare de primire. Data depunerii declarației în format hîrtie este data înregistrării acesteia la organul fiscal sau data depunerii la poștă, după caz.

Important de ştiut

Când trebuie să plătiţi suma de 1.530 de lei aferentă asigurării la sănătate pentru anul 2022?

Veţi putea achita această sumă până la 25 mai 2023.

Aţi trimit declaraţia unică la Fisc. Cât timp veţi fi asigurat la sănătate?

Asigurarea la sănătate va fi valabilă pentru 12 luni care curg de la data trimiterii declaraţiei unice la Fisc.

Cum puteţi afla dacă sunteţi asigurat la sistemul asigurărilor sociale de sănătate?

Verificarea calităţii de asigurat la sistemul asigurărilor sociale de sănătate poate fi făcută pe plaforma pusă la dispoziţia oamenilor de către CNAS. Aceasta poate fi consultată la acest link:

Aţi trimis declaraţia unică la Fisc, dar apăreţi neasigurat în sistemul informatic unic integrat al CNAS. 

În acest caz, casa de asigurări  de sănătate în evidenţa căreia vă aflaţi (cea cu care are contract medicul dumneavoastră de familie) vă va cere să dovediţi că aţi depus declaraţia unică la Fisc ca să vă valideze calitatea de asigurat la sănătate.

Dacă sunteţi înscris la un medic din Bucureşti, de exemplu, trebuie să trimiteţi Casei de Asigurări de Sănătate Bucureşti următoarele documente ca să vă valideze calitatea de asigurat la sănătate:

  • scan/poza după actul de identitate valabil la data solicitării;
  • declaraţia unică şi indexul de încarcare al acesteia (recipisa), descărcate din mesageria spaţiului privat virtual creat pe site-ul ANAF.
Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...