Asigurarea la sănătate şi la pensie a oamenilor fără venituri creşte cu peste 600 lei, la 8.200 lei în 2020, dacă se majorează salariul minim

Asigurarea socială la sănătate şi la pensie a oamenilor care fie n-au venituri, fie au doar venituri extrasalariale, aflate sub plafonul de 12 salarii minime brute, stabilit prin Codul fiscal, va costa peste 8.100 de lei în 2020, cu peste 600 de lei mai mult decât în acest an, dacă noul Executiv va majora salariul minim pe economie la 2.262 lei brut, aşa cum a propus Guvernul demis, reiese dintr-o statistică făcută de Economica.
Cristina Şomănescu - Dum, 27 oct. 2019, 19:36
Asigurarea la sănătate şi la pensie a oamenilor fără venituri creşte cu peste 600 lei, la 8.200 lei în 2020, dacă se majorează salariul minim

Guvernul demis a propus majorarea salariului minim brut pe economie cu 182 de lei, până la nivelul de 2.262 de lei lunar, începând cu data de 1 ianuarie 2020, potrivit unui proiect de Hotărâre pus în dezbatere publică de Ministerul Muncii pe 23 octombrie.

PNL nu a dezvăluit încă ce planuri are privind salariul minim pe economie. Singurele informaţii despre acest subiect, avansate în programul de guvernare, se referă la „promovarea unui proiect de Lege pentru stabilirea salariului minim, prin aplicarea unui mecanism obiectiv și predictibil”.

În cazul în care noul Executiv va fi de acord cu majorarea salariului minim pe economie propusă de PSD, cele mai afectate de această măsură sunt persoanele fără venituri şi cele care au doar venituri extrasalariale aflate sub plafonul de 12 salarii minime pe economie, stabilit de Codul fiscal, care vor plăti cu peste 600 de lei mai mult decât în 2019, dacă vor să se asigure la sistemul asigurărilor sociale de sănătate şi la sistemul public de pensii.

  • Precizăm că, potrivit Codului fiscal, asigurarea la sănătate şi asigurarea la sistemul asigurărilor sociale sunt opţionale şi pentru persoanele fără venituri fiscalizate, şi pentru cele care au numai venituri extrasalariale, aflate sub plafonul de 12 salarii minime pe economie.

Concret, cât vor plăti în plus pentru asigurarea la sănătate şi la pensie în 2020, dacă salariul minim pe economie va fi majorat, aşa cum a propus Guvernul demis:

Asigurarea socială la sănătate a persoanelor fără venituri şi a persoanelor cu venituri sub plafonul de 12 salarii minime pe economie, stabilit prin Codul fiscal, va costa peste 1.357 lei în anul 2020, cu circa 109 lei mai mult decât în 2019, dacă Guvernul va majora salariul minim la 2.262 lei brut, reiese din calculele făcute Economica.

Persoanele fără venituri fiscalizate, care nu sunt scutite prin lege de la plata contribuţiei de asigurări de sănătate (CASS), şi persoanele care au numai venituri extrasalariale, sub plafonul de 12 salarii minime pe economie, pot obţine servicii medicale decontate de Casa de Asigurări de Sănătate dacă depun declaraţia unică la Fisc, în care optează pentru plata CASS.

Asigurarea la sănătate a acestor oameni va costa peste 1.357 de lei pentru tot anul 2020, sumă rezultată din aplicarea cotei de 10% la baza de calcul egală cu şase salarii minime brute pe economie, în ipoteza în care noul Guvern va majora salariul minim la 2.262 lei brut.

  • Această sumă va fi achitată până în anul 2021, conform Codului fiscal.

Spre comparaţie, în anul 2019, persoanele fără venituri fiscalizate, care nu sunt scutite prin lege de la plata contribuţiei de asigurări de sănătate, şi cele cu venituri sub plafon pot obţine servicii medicale decontate de Casa de Asigurări de Sănătate dacă depun declaraţia unică la Fisc, urmând ca până la data de 15 martie 2020 să achite Fiscului suma de 1.248 de lei pentru contribuţia de asigurări de sănătate datorată pentru tot anul 2019.

  • Suma de plată în contul CASS rezultă din aplicarea cotei de 10% la baza de calcul egală cu şase salarii minime brute pe economie. Salariul minim brut pe economie, în funcţie de care se stabileşte CASS pentru persoanele fără venituri şi pentru cele cu venituri sub plafon în anul 2019, este de 2.080 de lei, potrivit HG nr. 937/2018. Economica a scris pe larg despre acest subiect aici.

Asigurarea la sistemul public de pensii a persoanelor fără venituri şi a persoanelor care au doar venituri extrasalariale nete sub plafonul de 12 salarii minime brute pe economie va costa 6.786 de lei în anul 2020, cu 546 de lei mai mult decât în anul 2019, dacă şi numai dacă noul Guvern va creşte salariul minim la 2.262 lei brut lunar.

Pe de o parte, pentru oamenii care în anul 2020 nu vor avea venituri din salarii şi asimilate salariilor, ci doar venituri extrasalariale şi care estimează că venitul cumulat în 2020 va fi mai mic decât plafonul de 12 salarii minime brute pe economie, asigurarea la sistemul public de pensii e opţională.

  • În 2020, plafonul de 12 salarii minime pe economie, funcţie de care Codul fiscal stabileşte pentru cine e opţională şi pentru cine e obligatorie asigurarea la sănătate şi la sistemul asigurărilor sociale, va fi de 27.144 de lei, dacă noul Guvernul va majora salariul minim brut la 2.262 de lei, aşa cum a propus Executivul demis.

Pe de altă parte, persoanele care în 2020 nu vor realiza venituri fiscalizate nu au nici ele obligativitatea asigurării la sistemul asigurărilor sociale.

În cazul în care aceşti oameni vor să se asigure la sistemul de pensii publice în anul 2020, vor depune declaraţia unică la Fisc anul viitor, în care vor opta pentru plata CAS. În total, vor plăti pentru asigurarea socială din 2020 suma de 6.786 de lei, dacă aleg să se asigure la sistemul public de pensii plătind CAS la nivelul salariului minim pe economie.

  • Vă puteţi alege venitul la care plătiţi cota de contribuţie de 25%, cu precizarea că acest venit trebuie să fie cel puţin egal cu valoarea a 12 salarii minime brute pe economie, în vigoare în anul pentru care vă asiguraţi la pensie.

Valoarea de 6.786 de lei rezultă din aplicarea cotei de 25% la baza de calcul reprezentată de plafonul de 12 salarii minime brute pe economie. Această sumă urmează să fie plătită de contribuabil până în anul 2021.

Spre comparaţie, persoanele fără venituri şi cele cu venituri sub plafon în 2019, care au optat să se asigure la sistemul asigurărilor sociale în acest an, datorează suma de de 6.240 de lei, pe care o pot plăti la Fisc până pe 15 martie 2020.

Citeşte şi: 

Asigurarea la sănătate şi la pensie a oamenilor care au doar venituri extrasalariale, sub plafon, costă circa 7.500 de lei în 2019. E opţională

La un an de la „revoluţia fiscală” a declaraţiei unice, mulţi oameni nu ştiu încă să o completeze corect şi cum s-o trimită la Fisc

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...