Asociaţiile de proprietari, amendate cu până la 3.000 lei dacă nu-ţi arată în detaliu cum îţi calculează sumele de plată

Asociaţia de proprietari va afişa lunar, la vedere, modalitatea de calcul în urma căreia au rezultat sumele lunare pe care trebuie să le achite proprietarii. Modalitatea de calcul va conţine şi va arăta explicit toate costurile şi sumele care formează totalul de plată pentru fiecare proprietar, respectiv modul de calcul şi repartizare a acestor cheltuieli către proprietari. Asociaţiile care refuză să facă publice aceste informaţii vor fi sancţionate cu amenzi cuprinse între 500 lei şi 3.000 lei, stipulează un proiect de act normativ care a trecut de Senat şi care figurează pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, cu propunere de adoptare. 
Cristina Şomănescu - mie, 03 feb. 2016, 09:14
Asociaţiile de proprietari, amendate cu până la 3.000 lei dacă nu-ţi arată în detaliu cum îţi calculează sumele de plată

Un proiect de act normativ care urmează să fie adoptat astăzi, 3 februarie, de către Camera Deputaţilor (cameră decizională în acest caz) vizează transparentizarea totală a cheltuielilor stabilite de către asociaţiile de proprietari pentru fiecare proprietar.

Proiectul de act normativ vizează modificarea legii nr. 230 din 2007 şi prevede introducerea unui nou articol – articolul 48¹, conform căruia:

Articolul 48¹

Asociaţia de proprietari va afişa lunar, la vedere, lângă lista de plată a cheltuielilor asociaţiei de proprietari, modalitatea de calcul în urma căreia au rezultat sumele lunare de plată ale proprietarilor. Modalitatea de calcul va conţine şi arăta explicit toate costurile şi sumele care formează totalul de plată al proprietarilor, respectiv modul de calcul şi repartizare a acestor cheltuieli către proprietari„, se arată în proiectul de lege privind modificarea legii nr. 230 din 2007.

Neîndeplinirea atribuţiilor prevăzute la articolul 48¹ se sancţionează cu amendă de la 500 lei la 3.000 lei, mai prevede proiectul de act normativ.

În prezent, legea prevede sancţionarea cu amenzi cuprinse între 500 lei şi 3.000 lei doar a contravenţiilor enumerate la punctele a, b şi c din alineatul 1 al articolului 56 din legea nr. 230 din anul 2007:

Articolul 56
(1) Constituie contravenţii următoarele fapte:

a) neluarea de către proprietari, de către asociaţia de proprietari sau de catre comitetul executiv al asociaţiei de proprietari a tuturor măsurilor necesare pentru repararea şi menţinerea în stare de siguranţă a clădirii şi a instalaţiilor comune aferente (ascensor, hidrofor, instalaţii de alimentare cu apă, de canalizare, de încălzire centrală, de preparare şi distribuire a apei calde, instalaţii electrice şi de gaze, centrale termice, crematorii, instalaţii de colectare a deşeurilor, instalaţii de antenă colectivă, telefonie etc.) pe toata durata existenţei acestora;

b) neîndeplinirea atribuţiilor de către preşedinte, membrii comitetului executiv, cenzori, administrator de imobil;

c) neexecutarea de către proprietar a lucrarilor de întreţinere, reparaţii sau de înlocuire a elementelor de construcţii şi instalaţii aflate în proprietatea sa individuală, dacă aceasta este de natură să aducă prejudicii celorlalţi proprietari.

Propunerea legislativă de modificare a Legii nr. 230 din 2007 fost iniţiată de senatorul PNL Mora Akos-Daniel şi adoptarea sa susţinută de Guvernul Ponta.

Proiectul de act normativ privind modificarea Legii nr. 230 din 2007 a fost adoptat de Senat în şedinţa din 10 iunie 2014.
Pe 4 decembrie 2015, proiectul de act normativ a primit aviz favorabil de la Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi.

Camera Deputaţilor va adopta astăzi, 3 februarie, în calitate de cameră decizională, proiectul de lege privind transparentizarea totală a cheltuielilor stabilite lunar de către asociaţiile de proprietari. 

Te-ar mai putea interesa și
Romgaz schimbă modelul de business în proiectele de centrale noi pe care vrea să le facă împreună cu Gabriel Comănescu
Romgaz schimbă modelul de business în proiectele de centrale noi pe care vrea să le facă împreună cu Gabriel Comănescu
Romgaz, care intenționează să construiască o primă centrală pe gaze în parteneriat cu firma GSP Power la Halânga, anunță că a schimbat modul de derulare a proiectelor de acest fel....
Băncile stimulează creditarea prin „haine noi” pentru produse vechi. Unele modificări BNR permit chiar extinderea perioadei de rambursare
Băncile stimulează creditarea prin „haine noi” pentru produse vechi. Unele modificări BNR permit chiar extinderea ...
Lichiditatea de pe piaţa bancară şi dezechilibrul dintre depozite şi credite determină băncile să găsească noi metode ...
Biden vrea să retragă trupele americane din Afganistan înainte de 11 septembrie 2021
Biden vrea să retragă trupele americane din Afganistan înainte de 11 septembrie 2021
Joe Biden a decis ca trupele americane să rămână în Afganistan dincolo de data de 1 mai prevăzută într-un acord cu ...
UPDATED Intra Bucureștiul în carantină? Noi reguli de carantinare a orașelor mari
UPDATED Intra Bucureștiul în carantină? Noi reguli de carantinare a orașelor mari
Ministerul Sănătății a publicat în Monitorul Oficial de azi un Ordin care schimbă regulile pe baza cărora orașele ...