Atentat Franţa: Cei doi suspecţi ar fi fost localizaţi

Cei doi suspecţi în atacul terorist asupra săptămânalului francez de satiră Charlie Hebdo, fraţii Cherif şi Said Kouachi, ar fi fost localizaţi joi dimineaţă într-o maşină, pe o şosea în departamentul Aisne, în apropiere de localitatea Villers-Cotteret, în nordul Franţei, relatează AFP şi Le Parisien.
Economica.net - joi, 08 ian. 2015, 11:24
Atentat Franţa: Cei doi suspecţi ar fi fost localizaţi

Cei doi bărbaţi, care corespundeau semnalmentelor celor doi suspecţi căutaţi de poliţie, se află la bordul unui Renault Clio gri şi poartă cagule. În spatele maşinii au putut fi văzute arme.

Responsabilul unei benzinării din apropiere de Villers-Cotteret (Aisne) i-a ”recunoscut pe cei doi bărbaţi suspectaţi că au participat la atentatul de la Charlie Hebdo”, a explicat o sursă apropiată acestui dosar, scrie Agerpres.

O altă sursă a declarat: ”Cei doi oameni poartă cagule şi au pistoale-mitralieră Kalaşnikov şi un lansator de rachete. Plăcuţele de înmatriculare nu corespundeau vehiculului”.

Brigăzile de intervenţie ”au primit ordinul de a se echipa cu puşti de asalt şi echipament de protecţie”, a menţionat o sursă din cadrul poliţiei.

Doi indivizi înarmaţi şi strigând ”Allah Akbar !” au atacat miercuri la Paris redacţia publicaţiei Charlie Hebdo, omorând cu sânge rece 12 persoane, inclusiv personalităţi care lucrau la publicaţia satirică, care fusese deja ameninţată din cauza caricaturilor cu profetul Mahomed. Ei ar fi fost ajutaţi de o treia persoană, un tânăr de 18 ani, Hamyd Mourad, care s-ar fi predat poliţiei.

Forţele de securitate franceze încearcă acum să îi captureze pe principalii suspecţi, Chérif Kouachi (32 de ani) şi Said Kouachi (34 de ani).

Un alt incident armat în regiunea Parisului: Un poliţist mort şi unul rănit

Poliţista franceză rănită joi în sudul Parisului după ce un individ neidentificat a deschis focul asupra unui echipaj de poliţie a decedat, transmite AFP.

Incidentul s-a petrecut în urma unui accident rutier, şi, pe lângă poliţista al cărei deces a fost anunţat acum, a mai fost rănit şi un agent al poliţiei municipale.

‘Procurorul republicii va demara o acţiune publică astfel încât autorul acestei crime să fie identificat imediat şi să poată fi arestat’, a declarat ministrul de interne, Bernard Cazeneuve care s-a deplasat la Montrouge, la periferia Parisului, locul incidentul. Surse ale poliţiei declaraseră anterior că un bărbat de 52 de ani a fost arestat.

Pe de altă parte, autorităţile franceze au anunţat că ‘în acest stadiu nu poate fi stabilită nicio legătură formală’ între acest incident şi atacul de miercuri de la sediul publicaţiei Charlie Hebdo, soldat cu 12 morţi şi 11 răniţi.

În declaraţia sa, ministrul Cazeneuve a cerut presei să dea dovadă de ‘stăpânire’ şi ‘sânge rece’ pentru ca investigaţia să se desfăşoare în cele mai bune condiţii.

Un martor care a văzut de la fereastra bucătăriei sale incidentul din sudul Parisului vorbeşte despre ‘o scenă de panică’. El afirmă că a observat un individ purtând haine închise la culoare ce a deschis focul în direcţia unuia dintre agenţi înainte de a fugi.

Şapte persoane din anturajul atacatorilor au fost arestate
     
Şapte persoane se aflau în arestul poliţiei joi în cadrul anchetei asupra atacului sângeros comis împotriva săptămânalului satiric Charlie Hebdo la Paris, soldat cu 12 morţi, a declarat ministrul francez de interne Bernard Cazeneuve, potrivit AFP.

‘Şapte persoane’, a indicat ministrul de interne în direct la radio Europe 1, ca răspuns la o întrebare cu privire la numărul de persoane reţinute în acest moment. Anterior, premierul Manuel Valls a declarat că mai multe persoane au fost reţinute, fără a preciza numărul lor.

Potrivit unei surse judiciare, şapte persoane – bărbaţi şi femei care fac parte din anturajul celor doi fraţi identificaţi de poliţie ca fiind autorii atacului sângeros de miercuri şi care sunt încă în libertate – au fost arestate.

Suspectul Cherif Kouachi, un jihadist bine cunoscut de către serviciile antiteroriste franceze
     
Francezul Cherif Kouachi (32 de ani), căutat împreună cu fratele său Said (34 de ani) în ancheta privind atacul terorist împotriva publicaţiei satirice Charlie Hebdo, este un jihadist bine cunoscut de către serviciile antiteroriste franceze, el fiind condamnat prima dată în 2008 pentru că a făcut parte dintr-o filieră care se ocupa cu trimiterea de combatanţi în Irak, relatează AFP.

Născut pe 28 noiembrie 1982 la Paris, cu cetăţenie franceză, supranumit Abou Issen, Cherif Kouachi a făcut parte din ceea ce se numea ”Filiera Buttes-Chaumont”. Sub autoritatea unui ”emir”, Farid Benyettou, filiera permitea trimiterea de jihadişti în Irak pentru a se alătura ramurii irakiene a Al-Qaida, condusă în acea vreme de Abou Mussab al-Zarkaoui.

Interpelat chiar înainte de a se îmbarca cu destinaţia Siria, apoi Irak, el a fost judecat în 2008 şi condamnat la trei ani de închisoare, dintre care 18 luni cu suspendare.

Doi ani mai târziu, numele lui a fost citat într-o încercare de a obţine evadarea din închisoare a unui islamist, Smain Ait Ali Belkacem, fost membru al Grupului Islamic Armat Algerian (GIA), condamnat în 2002 la închisoare pe viaţă pentru comiterea unui atentat în staţia de metrou Musée d’Orsay din Paris în octombrie 1995, soldată cu 30 de răniţi.

Cherif Kouachi era suspectat îndeosebi că ar fi un apropiat al unei alte figuri a islamului radical francez, Djamel Beghal, care a executat o pedeapsă de zece ani de închisoare pentru pregătirea de atentate. Kouachi este suspectat că a participat la antrenamente cu Beghal. Deşi a fost inculpat în acest dosar, el a scăpat de urmărirea penală.

Fotografia lui Cherif Kouachi, cu o figură ovală, ras în cap şi cu barbă, a fost difuzată în cursul nopţii de miercuri spre joi de către poliţie. Se presupune că el este ”înarmat şi periculos”, ca şi fratele său Said, născut pe 7 septembrie 1980, tot la Paris, cu cetăţenie franceză. Said are ochii căprui, părul castaniu, este tuns scurt şi are barbă.

Cei doi fraţi sunt suspectaţi de comiterea, miercuri, a atentatului la sediul publicaţiei Charlie Hebdo, soldat cu 12 morţi şi 11 răniţi. Cartea de identitate a unuia dintre cei doi indivizi a fost găsită într-o maşină abandonată în fugă în nord-estul Parisului.

Presupusul complice al celor doi fraţi, care s-a predat poliţiei noaptea trecută în nord-estul Franţei, Mourad Hamyd (18 ani), este cumnatul lui Cherif Kouachi. El este suspectat că i-a ajutat pe cei doi asasini. Un martor relatase despre prezenţa unui al treilea complice în momentul când agresorii au fugit de la locul faptei.

Mourad Hamyd s-a predat poliţiei din oraşul Charleville-Mézieres, ”după ce a văzut că numele său circula pe reţelele de socializare”, a explicat pentru AFP o sursă apropiată dosarului.

Internauţi care se prezentau drept colegi ai săi de clasă afirmaseră anterior pe Twitter că Mourad Hamyd era la cursuri la liceu împreună cu ei în momentul atacului, folosind cuvântul-cheie #MouradHamydInnocent (‘Mourad Hamyd Nevinovat’).

Cel mai tânăr dintre cei trei suspecţi s-a predat poliţiei (surse)
     
Cel mai tânăr dintre cei trei suspecţi urmăriţi de forţele de ordine franceze după atacul criminal împotriva revistei Charlie Hebdo, Hamyd Mourad, 18 ani, s-a predat poliţiei, potrivit unor surse concordante, informează AFP.

Ceilalţi doi suspecţi, doi fraţi născuţi la Paris şi având cetăţenia franceză, Said Kouachi, 34 de ani, şi Cherif Kouachi, 32 de ani, un jihadist cunoscut de serviciile antiteroriste, sunt încă în libertate.

Poliţia franceză efectua o operaţiune de anvergură în timpul nopţii de miercuri spre joi împotriva suspecţilor atacului islamist contra revistei Charlie Hebdo la Paris, care a făcut 12 morţi şi a provocat vaste manifestaţii în Franţa denunţând terorismul, relatează AFP.

Imagini cu poliţişti în poziţie de tragere şi desfăşurare de forţe la Reims, în nord-estul Franţei, erau difuzate de canalele de informaţii încontinuu. Unităţi de elită ale poliţiei Raid erau la faţa locului, a precizat un ofiţer.

Identităţile celor trei bărbaţi căutaţi de forţele de ordine, dintre care doi fraţi activi în mediile islamiste, circulau în timpul serii dar nicio sursă oficială nu le-a confirmat.

Atacul, care a decimat redacţia Charlie Hebdo, o revistă satirică dispreţuită de islamişti, este cel mai mortal în Franţa după decenii. Imediat s-a făcut referire la o răzbunare a islamiştilor împotriva unui ziar deja ameninţat pentru a fi publicat în 2006 caricaturi cu profetul Mahomed.

Deşi atentatul nu a fost revendicat, autorii lui păreau să fi urmat instrucţiuni date de gruparea Statul Islamic (SI), contra căreia Franţa este angajată militar în Irak.

Charlie Hebdo a pierdut cinci dintre desenatorii săi vedete, printre care caricaturiştii Charb, Cabu, Tignous şi Wolinski, foarte cunoscuţi în Franţa. Desenatorul Philippe Honoré, una dintre victime, este autorul celor mai recente desene postate pe Twitter de săptămânal cu câteva momente înainte de atac. Acestea îl arată pe şeful organizaţiei SI, Abu Bakr al-Baghdadi, prezentând urările sale: ‘Şi mai presus de toate sănătate!’.

În urma unei decizii a preşedintelui francez, socialistul Francois Hollande, în Franţa va fi joi ‘zi de doliu naţional’. Într-o alocuţiune solemnă miercuri seară, şeful statului a chemat pe un ton ferm la ‘unitatea’ ţării, după un masacru de o ‘barbarie excepţională’.

Un moment de reculegere va fi păstrat în ţară joi la 11.00 GMT însoţit de clopotele de la Notre-Dame din Paris.

Atacul a provocat un val de indignare în întreaga lume.

În Franţa, peste 100.000 de persoane s-au adunat spontan în capitală şi în alte 15 oraşe sub sloganul ‘Je suis Charlie’. În străinătate, manifestaţii au avut loc în Germania, Spania şi Marea Britanie în special.

În total, 11 bărbaţi şi o femeie au fost ucişi, a precizat Hollande.

Doi poliţişti figurează printre victime.

Atacul a făcut de asemenea 11 răniţi, dintre care patru grav, potrivit procurorului Parisului care se ocupă de anchetă, Francois Molins.

Peste 100.000 de persoane au ieşit în stradă în Franţa
     
Peste 100.000 de persoane au ieşit în stradă în toată Franţa miercuri seară pentru a aduce un omagiu victimelor atentatului sângeros contra săptămânalului satiric Charlie Hebdo, potrivit AFP.

La Paris, 35.000 de persoane s-au adunat în Place de la Republique, în apropiere de sediul redacţiei Charlie Hebdo, potrivit poliţiei. Multe persoane arborau un autocolant negru sau o pancartă pe care scria ‘Je suis Charlie’, un slogan de solidaritate pentru cele 12 victime.

În al doilea şi al treilea oraşe ca mărime din ţară, Marsilia (sud-est) şi Lyon (centru-est), 7.000 de persoane şi între 10 şi 15.000 respectiv au ieşit în stradă.

La Toulouse (sud-vest), circa 10.000 de persoane s-au adunat, potrivit cifrelor poliţiei.

Manifestaţii de solidaritate la New York, Washington şi Montreal
     
Înfruntând un frig glacial, mai multe sute de persoane s-au reunit miercuri la New York, Washington şi Montreal pentru a denunţa atentatul împotriva săptămânalului francez Charlie Hebdo şi a apăra libertatea presei.

La Washington, printre cei 300 de manifestanţi se afla Christine Lagarde, directoarea FMI, venită pentru a-şi exprima ‘solidaritatea cu compatrioţii ei şi simpatia sa pentru victime’.

‘Suntem toţi încă în stare de şoc’, a declarat ea, evocând aceşti ‘caricaturişti care ne-au însoţit viaţa cotidiană în atâţia ani. Eu am fost caricaturizată de Cabu şi am surâs la vremea respectivă.’

Acest atentat comis în centrul Parisului ‘repune în cauză libertatea de exprimare’, a adăugat ea.

Manifestaţia în faţa Newseum, muzeu consacrat presei în capitala americană, a fost organizată de un francez expatriat, Olivier Roumy, care ‘a trăit atentatele din 11 Septembrie în SUA, aşa cum astăzi trăim un 11 Septembrie francez’, a declarat el pentru AFP.

Înainte ca numele victimelor să fie citite, Nihad Awad, director executiv al Consiliului relaţiilor americano-islamice, a afirmat că evrei, creştini şi musulmani ‘sunt uniţi toţi împotriva tiraniei’.

La New York, în pofida unei temperaturi de minus 20 de grade Celsius, mai multe sute de persoane, în mare majoritate francezi, au cântat Marseillaise, scandând apoi ‘Charlie, Charlie’ în Union Square.

Ambasadorul Franţei la ONU, Francois Delattre, şi consulul Franţei la New York, Bertrand Lortholary, erau prezenţi.

‘Cum să nu plângi ?’, a declarat printre lacrimi Pacale Padiou, o franţuzoaică venită împreună cu fiul său de 16 ani şi cu soţul ei. ‘Nu mai avem dreptul să ne exprimăm ? Trebuie să fim ucişi pentru asta ?’

‘Eu sunt jurnalistă, sunt generaţia Charlie, noi toţi suntem Charlie’, a explicat Mylene Masse (28 de ani), bulversată. ‘Este înspăimântător. Dar nu au reuşit. Au ridicat toată Franţa în picioare.’

‘Nu credeam că într-o lună voi manifesta pentru viaţa negrilor (după cazul Garner, la New York) şi acum pentru Charlie’, a comentat la rândul său Caroline Meziere, care lucrează în finanţe. ‘Chiar dacă suntem departe, rămânem francezi, suntem mândri de Charlie.’

În Canada, la Montreal, Quebec şi Winnipeg, sute de persoane şi-au exprimat de asemenea solidaritatea cu victimele.

Drapelele au fost coborâte în bernă pe mai multe edificii publice, precum primăria din Montreal şi Adunarea naţională din Quebec.

Te-ar mai putea interesa și
Circa 130.000 dintre locuitorii Kievului încă n-au energie electrică. Furnizarea a fost restabilită în Herson
Circa 130.000 dintre locuitorii Kievului încă n-au energie electrică. Furnizarea a fost restabilită în Herson
Aproximativ 130.000 de persoane din Kiev, metropolă cu trei milioane de locuitori, erau încă lipsiţi de electricitate sâmbătă, conform autorităţilor locale, citate de DPA, transmite Agerpres....
MIPE: Persoanele vulnerabile vor primi anul viitor 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie
MIPE: Persoanele vulnerabile vor primi anul viitor 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie
Românii vulnerabili vor primi 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie şi vouchere sociale pe întregul an 2023, ...
Statele UE au aprobat, la cererea Parisului, un plan de urgență privind migrația, după ce Franța a acceptat acum două săptămâni primirea migranților de pe nava Ocean Viking
Statele UE au aprobat, la cererea Parisului, un plan de urgență privind migrația, după ce Franța a acceptat acum două ...
La două săptămâni după criza franco-italiană în jurul navei umanitare Ocean Viking, miniştrii europeni de interne ...
China a raportat vineri, pentru a treia zi consecutiv, un număr record de îmbolnăviri de COVID-19
China a raportat vineri, pentru a treia zi consecutiv, un număr record de îmbolnăviri de COVID-19
China a raportat 35.183 de cazuri noi de COVID-19 pentru data de 25 noiembrie, din care 3.474 au fost simptomatice şi 31.709 ...