Atentatele la Paris: Fratele lui Mohamed Abrini, plasat în detenţie în Belgia

Fratele lui Mohamed Abrini, un belgiano-marocan inculpat în anchetele asupra atentatelor de la Paris şi Bruxelles, a fost plasat în detenţie luni pentru că a încălcat condiţiile menţinerii sale în libertate, informează surse apropiate parchetului belgian, potrivit Agerpres.
Economica.net - lun, 20 iun. 2016, 17:17
Atentatele la Paris: Fratele lui Mohamed Abrini, plasat în detenţie în Belgia

Ibrahim Abrini fusese el însuşi inculpat la ‘începutul lunii martie’ în ancheta asupra atentatelor din 13 noiembrie de la Paris ‘pentru participare la activităţile unui grup terorist, în momentul în care fratele său era căutat’ înainte de atentatele de la Bruxelles, a precizat parchetul pentru AFP.

El fusese suspectat atunci ‘că ştie mai mult’ decât ceea ce indicase anchetatorilor despre fuga fratelui său, dar nu era suspectat că ar fi avut ‘un rol major în ceea ce se petrecuse la Paris’, a precizat un purtător de cuvânt, Thierry Werts, confirmând astfel o informaţie apărută în cotidianul La Derniere Heure.

Ibrahim fusese totuşi ‘menţinut în libertate, impunându-i-se respectarea unui anumit număr de condiţii’, potrivit parchetului, care nu a fost totuşi în măsură să precizeze condiţiile puse şi nici cele care au fost încălcate.

Faptul că a încălcat aceste reguli l-a determinat pe judecătorul de instrucţie să-l plaseze în detenţie luni, ‘nu din cauză că ar fi apărut noi fapte şi nici pentru că ar avea legătură cu operaţiunile antiteroriste din acest weekend’, a asigurat Werts.

Mohamed Abrini, de 31 de ani, este suspectat că ar fi implicat în acelaşi timp în atentatele de la Paris, soldate cu 130 de morţi şi sute de răniţi, şi în cele de la Bruxelles, unde 32 de persoane au fost ucise şi peste 300 rănite în 22 martie.

El fusese filmat cu două zile înaintea masacrelor de la Paris – în compania lui Salah Abdeslam, suspectul-cheie încarcerat în Franţa – într-o benzinărie din Oise, nord de Paris. Cei doi circulau într-o maşină utilizată ulterior pentru transportul membrilor comandourilor.

Mohamed Abrini a recunoscut, de altfel, a doua zi după arestarea lui la Bruxelles, în 9 aprilie, că este a treia persoană, zis ‘bărbatul cu pălăria’, care i-a însoţit pe cei doi kamikaze la aeroportul din Bruxelles în ziua atentatelor – un al treilea jihadist aruncându-se în aer în metrou.

Justiţia belgiană şi-a exprimat acordul în 9 iunie să-l extrădeze Franţei pe Mohamed Abrini, vizat de un mandat de arestare european, emis de Paris, dar ‘nu imediat’.

Te-ar mai putea interesa și
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi vinde......
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general al NATO
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general ...
"Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei, cu condiţia ca Occidentul să-şi respecte ...
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Mult anticipata și discutata înjumătățire a cantității disponibile de Bitcoin a avut loc în 20 aprilie. Această ...
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
 Prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis a declarat că Grecia nu poate oferi Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană ...