Atenţie la Prima Casă: Băncile au cam terminat banii

Mai multe bănci au epuizat plafoanele de garanţii guvernamentale pentru programul Prima casă şi aşteaptă ca guvernul să realoce nişte fonduri aferente achiziţiei de locuinţe ANL către tranzacţiile standard. Clienţii care au semnat precontracte de achiziţie se plâng că ar putea pierde avansul dat pentru achiziţia de locuinţe, după ce băncile au rămas fără fonduri.
Mihai Banita - joi, 18 sept. 2014, 21:02
Atenţie la Prima Casă: Băncile au cam terminat banii

Marile bănci au epuizat plafoanele de garanţii pentru Prima casă sau sunt foarte aproape să o facă, în condiţiile în care banii alocaţi pentru achiziţia locuinţelor ANL prin Prima casă stau neatinşi.

În anul 2014 Fondul de Garantare a IMM a acordat în cadrul programului Prima casă circa 17.400 de garanţii pentru finanţări accesate de circa 2,8 miliarde lei, valoarea finanţării medii în anul 2014 fiind de aproximativ 160.000 lei, se arată într-un răspuns al Fondului către ECONOMICA.NET.

FNGCIMM nu a putut preciza care sunt fondurile aflate acum la dispoziţia băncilor pentru Prima casă.

„Deoarece plafonul este gestionat de fiecare banca în parte, în funcţie de creditele acordate şi de solicitările primite de la beneficiari şi aflate în analiză, nu putem oferi o situaţie exactă a plafoanelor disponibile pe fiecare banca în parte”, se arată în răspunsul Fondului.

Redacţia ECONOMICA.NET a fost notificată de cititori că au întâmpinat probleme în ultima vreme la creditele Prima casă din cauza epuizării plafoanelor. Cei care au semnat antecontracte de vânzare-cumpărare având în spate promisiunea de credit a băncii riscă să piardă garanţia plătită vânzătorului, în condiţiile în care banii de la bancă nu mai vin.

Soluţia pentru clienţii băncilor ar fi realocarea fondurilor destinate pentru achiziţia locuinţelor Autorităţii Naţionale pentru Locuinţe.

„În urmă solicitărilor de suplimentare a fondurilor venite din partea băncilor pentru programul Prima casă, Ministerul Finanţelor Publice a iniţiat un proiect de hotărâre de Guvern în vederea realocarii plafonului destinat achiziţionării de locuinţe construite prin ANL că plafon general de garantare în cadrul programului Prima Casă. Acest proiect de Hotărâre se află pe circuitul de avizare iar după aprobarea lui, FNGCIMM va realoca sumele ( cca 485 de milioane lei ), astfel încât toate băncile vor avea plafon disponibil pentru acordarea de credite în cadrul programului Prima Casă”, se arată în răspunsul Fondului.

ECONOMICA.NET a întrebat băncile ce fonduri mai au la dispoziţie pentru Prima casă în acest moment.

Banca Comercială Română a epuziat plafonul şi aşteaptă realocarea fondurilor destinate achiziţiei de locuinţe ANL, potrivit reprezentanţilor băncii. BCR, cea mai mare bancă din sistem după active, a primit cel mai mare plafon pentru

BCR a utilizat integral plafonul Prima casă şi aşteptăm realocarea plafonului ANL. Primim în continuare solicitări de credite, fluxul de analiză al solicitărilor de credite Prima Casă a rămas nemodificat, primim în continuare cereri şi ne informăm clienţii că este necesar să aibă în antecontractele de vânzare-cumpărare termene mai largi astfel încât să nu rişte pierderea avansului”, se arată în răspunsul BCR.

Reprezentantul BRD, Train Traicu, aa declarat pentru ECONOMICA.NET că banca „mai are bani”, dar nu au dorit să facă publică suma disponibilă, motivând că „sunt diferite dosare în lucru”. Estimarea oferită de acesta este „de ordinul zecilor de milioane de lei”.

Raiffeisen Bank a epuizat plafonul pentru creditele Prima casă şi aşteaptă realocarea plafonului pentru ANL.

UniCredit Ţiriac Bank nu mai are, de asemenea, bani pentru Prima casă, iar în fondul desinat locuinţelor ANL mai există un plafon de 3,6 milioane de lei.

Banca Românească mai are plafon de circa 100 de milioane de lei la dispoziţie, potrivit reprezentanţilor băncii.

Intesa SanPaolo Bank nu mai are plafon pentru locuinţele standard, dar mai are la dispoziţie circa zece milioane de lei în plafonul aferent ANL, din care poate acorda credite de 20 de milioane de lei.

Marfin Bank are 6 milioane de lei pentru locuinţele standard şi 3 milioane de lei pentru cele prin ANL.

Bank Leumi mai are un plafon de 4 milioane lei (credite de 8 milioane de lei) pentru finanţarea de locuinţe ANL prin credite Prima casă. Plafonul pentru alte tipuri de locuinţe a fost epuizat.

Te-ar mai putea interesa și
Forumul Economic Mondial se va organiza din nou la Davos în 2022
Forumul Economic Mondial se va organiza din nou la Davos în 2022
Următoare ediţie a Forumului Economic Mondial (WEF) va fi organizată din nou la Davos (Elveţia), după ce pandemia i-a obligat pe organizatori să mute locul de desfăşurare a ediţiei din 2021......
Panică pe piețele asiatice din cauza crizei de aprovizionare cu energie din Europa
Panică pe piețele asiatice din cauza crizei de aprovizionare cu energie din Europa
Problemele în aprovizionarea cu energie din Europa au creat panică în rândul cumpărătorilor asiatici de gaze, astfel ...
Banca Mondială a renunţat să mai publice raportul anual „Doing Business”
Banca Mondială a renunţat să mai publice raportul anual „Doing Business”
Banca Mondială a anunţat joi că a decis să înceteze să mai publice raportul "Doing Business", după ce a descoperit ...
Peste 5,5 milioane de cetățeni europeni au cerut drept de rezidență în Regatul Unit după Brexit. Pe primele locuri sunt: polonezii, românii și italienii
Peste 5,5 milioane de cetățeni europeni au cerut drept de rezidență în Regatul Unit după Brexit. Pe primele locuri ...
Peste 5,5 milioane de cetăţeni europeni au cerut un statut de rezident în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei ...