Atenție, șoferi! În sfârșit, se ieftinește RCA. Pierderile firmelor de asigurare au scăzut masiv. Cum arată piața asigurărilor după șase luni din 2022?

Prima medie plătită de șoferii din România pentru RCA a scăzut ușor în trimestrul al doilea al acestui an, față de primul trimestru, anunțând calmarea cel puțin temporară a pieței, după ce prețurile explodaseră în contextul falimentului City Insurance, întâmplat în urmă cu un an.
Ion Dobreanu - mar, 27 sept. 2022, 12:17
Atenție, șoferi! În sfârșit, se ieftinește RCA. Pierderile firmelor de asigurare  au scăzut masiv. Cum arată piața asigurărilor după șase luni din 2022?

Cu o creștere de peste 80% față de perioada similară a anului trecut, prețurile RCA marchează o stabilizare în al doilea trimestru al acestui an și chiar o scădere ușoară pe zona de persoane fizice, relevă Raportul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) privind evoluția pieței asigurărilor în trimestrul I 2022.

” În al doilea trimestru din 2022 evoluția primei medii pentru RCA a urmat o traiectorie de stabilizare. La finalul lunii iunie 2022, prima medie pentru asigurările RCA cumpărate de persoanele fizice a fost de 904 lei, în scădere de la 913 lei, cât era la finalul lunii martie 2022. La general( persoane fizice și persoane juridice), prima medie a fost de 1.154 de lei la 30 iunie, față de 1.138 de lei în martie 2022.”, anunță un comunicat al instituției.

Amintim că pe finalul anului trecut și în prima parte a acestui an, prețurile au crescut constant și semnificativ, în contextul ieșirii din piață a City Insurance, cel mai mare jucător din RCA și de departe asigurătorul cu cele mai mici tarife (prețurile nesustenabil de mici fiind și motivul falimentului).

Societățile de asigurare înregistrate în România au realizat Prime Brute Subscrise(PBS) de 8,76 miliarde de lei în prima jumătate a acestui an,  relevă datele agregate în Raportul privind evoluția pieței de asigurări în Semestrul I 2022. Acestor sume li se adaugă subscrierile locale ale companiilor care activează în România în baza dreptului la liberă practică, care au crescut cu aproape 150% față de perioada similară a anului trecut, mai anunță ASF.

Concret, societățile care vând în România în baza sistemelor Freedom of Service (FOS) și Freedom of Establishment(FOE) au avut prime intermediate pe piața locală în valoare de 730 de milioane de lei, cee ace face ca valoarea totală a pieței locale să se apropie de 9,5 miliarde de lei, la jumătatea anului. Societățile care activează în baza FOS și FOE au subscris mai ales pe clasa 10 (RCA și CMR), unde ponderea în intermedierile totale este de aproape 41%. A doua clasă importantă din acest punct de vedere este clasa A9 (asigurări agricole), cu o pondere de peste 20%.

Cel mai important nume în zona FOE este societatea Axeria Iard, continuatoare a Watford, care, așa cum arăta Economica a acumulat deja peste 6,5% din piața RCA, deși a debutat abia la finalul anului trecut. 

Valoarea importantă a Primelor Brute Subscrise  a venit pe fondul creșterii concurenței și a fost însoțită și de o îmbunătățire a indicatorilor de daunalitate. La 30 iunie 2022, rata combinată era de 101,66%, în scădere substanțială de la aproape 121% în prima jumătate a anului trecut. În cazul liniei RCA, rata combinată a scăzut de la peste 142% la doar 107,4%. Aceste evoluții arată că pierderile cumulate ale asigurătorilor au scăzut masiv. La 142% rata combinată, în medie, un asigurător pierdea 42 de lei, la fiecare 100 de lei încasați. La 107,4%, pirderile din plăți de daune și chletuieli sunt de doar 7,4 lei la fiecare 100 de lei.

O evoluție remarcabilă poate fi observată și în ceea ce privește cotele de piață ale asigurătorilor. Cumulat pe asigurări generale și asigurări de viață, trei companii ocupă practice prima poziție, cu cote între aproximativ 17,5% și 18% din Primele Brute Subscrise. Pe prima poziție a trecut compania Groupama, cu 17,78% din PBS, urmată de Allianz Țiriac, cu 17,74% și Euroins, cu 17,46%. Nivelul ridicat al concurenței se menține și strict la nivelul asigurărilor generale, care rămân dominante în structura pieței. Pe prima poziție se plasează societatea Euroins, cu 21,02%, urmată de Groupama, cu 20,99% și Allianz Țiriac, cu 19,34%.

AICI toate informatiile privind evolutia pieței asigurărilor în S1 2022

 

Te-ar mai putea interesa și
Deşeurile de plastic de unică folosinţă au crescut în ultimii ani în pofida promisiunilor
Deşeurile de plastic de unică folosinţă au crescut în ultimii ani în pofida promisiunilor
Cantitatea de deşeuri de plastic de unică folosinţă produsă la nivel mondial a crescut cu şase milioane de tone între 2019 şi 2021, în pofida unor reglementări mai dure la nivel mondial,......
Alianţa Renault-Nissan. Francezii au votat în favoarea reechilibrării „relaţiei” cu japonezii
Alianţa Renault-Nissan. Francezii au votat în favoarea reechilibrării „relaţiei” cu japonezii
Consiliul director al grupului auto francez Renault SA a votat în favoarea reechilibrării alianţei cu producătorul auto ...
Italia semnalează un atac informatic de mare anvergură în ţări din Europa şi în SUA
Italia semnalează un atac informatic de mare anvergură în ţări din Europa şi în SUA
Mii de servere informatice în lume au fost ţinta unui atac "ransomware" (un tip specific de malware care cere fraudulos ...
Grammy Awards 2023 – Lista premiilor de la cea de-a 65-a ediţie a galei
Grammy Awards 2023 – Lista premiilor de la cea de-a 65-a ediţie a galei
Cea de-a 65-a ediţie a galei Grammy Awards, organizată de The Recording Academy, are loc la Crypto.com Arena din Los Angeles. ...