Au început lucrările la primul parc fotovoltaic din judeţul Ialomiţa

Startul unei prime investiţii din judeţul Ialomiţa într-un parc solar pentru producerea de energie regenerabilă, care va avea 32.000 de panouri solare, a fost dat, miercuri seară, la Giurgeni, de către societatea Gigawatt Global România.
Economica.net - joi, 24 mai 2012, 05:47

În zona Giurgeni, Consiliul Judeţean Ialomiţa a întocmit un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru dezvoltarea, pe o suprafaţă de 30 de hectare, a două investiţii în parcuri fotovoltaice.

Prima investiţie, estimată la 15 milioane de euro, este a celor de la Gigawatt Global, cărora li s-a concesionat în acest sens o suprafaţă de 24 de hectare.

Parcul va fi format din aproximativ 32.000 de panouri solare, de 250 W pe panou, 16 unităţi invertoare de 500 KW, iar puterea va fi de 8 MW, energie care va fi ‘injectată’ în sistemul energetic naţional. Termenul de execuţie a proiectului va fi de şase luni.

Cea de-a doua investiţie este a Consiliului Judeţean Ialomiţa, pe o suprafaţă de 6 hectare, finanţarea fiind asigurată din bugetul propriu. Acest parc va fi de 2 MW, cu patru etape de dezvoltare, anul acesta urmând să înceapă construcţia primului modul de 0,5 MW. Proiectul Consiliului Judeţean, care se preconizează a se finaliza pe parcursul unui an, va asigura energia electrică atât pentru CJ, cât şi pentru instituţiile subordonate, dar şi în localităţile Giurgeni, Gura Ialomiţei şi Mihail Kogălniceanu.

David Rosenblatt, cofondatorul Arava Power Company din Israel, a apreciat deschiderea pe care a avut-o conducerea judeţului Ialomiţa pentru a dezvolta un astfel de proiect, înţelegând, astfel, că există oameni care ‘fac lucrurile să se întâmple’.

‘Operăm în toate zonele lumii, Europa, Orientul Mijlociu, Africa. Dar ce este special la Ialomiţa, este conducerea judeţului. Când mergem într-un anume loc, chiar dacă ai soare, chiar dacă ai teren, chiar dacă ai potenţial pentru a obţine energie solară, dacă nu poţi lucra cu conducerea pentru ca lucrurile să meargă, nu poţi face o investiţie. Pentru că noi ştim că oamenii fac lucrurile să se întâmple. Nu este vorba despre bani, nu este vorba despre idei, ci despre oamenii cu care lucrezi până la finalul unei zile. Iar noi credem în oamenii din Ialomiţa. Această zi este foarte importantă, pentru că acesta este viitorul (…)’, a spus David Rosenblatt.

De asemenea, Ira Green, deputy CEO la Gigawatt Global, a afirmat că ‘România este binecuvântată atât cu resurse naturale, dar şi cu resurse umane’, însă, la fel ca antevorbitorul său, a adus în discuţie relaţia dintre investitor şi conducerea unui judeţ.

‘Trebuie să ai la conducerea judeţului oameni care să vadă aceste resurse şi să fie deschişi în a le utiliza. Iar aici am întâlnit astfel de oameni, de care ar trebui să fim mândri. Oameni care au acea viziune despre viitor, dar şi abilitatea de a merge dincolo de idee’, a spus Ira Green.

Preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa, Silvian Ciupercă, a menţionat că acest ‘potenţial de corectitudine şi de angajament’ pe care reprezentanţii firmei l-au întâlnit în Ialomiţa este foarte important pentru dezvoltarea proiectelor, această investiţie fiind una importantă pentru judeţ.

‘Proiectul de aici este poate unul dintre cele mai importante proiecte pe care le-am născut acum trei ani. Ratările din diverse zone ne-au îndârjit să perseverăm. Acum au venit şi partenerii, noi continuăm, este o competiţie, iar Ialomiţa se află pe locul doi în ţară, probabil, după judeţul Giurgiu, unde există un parc operaţional’, a subliniat Ciupercă.

Potrivit vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Ialomiţa, Ioan Martin, investiţiile la nivel naţional în anul 2012 în parcuri fotovoltaice sunt estimate la 200 milioane de euro, fiind în curs de proiectare parcuri de aproximativ 250 MW, iar în Ialomiţa sunt în fază de PUZ parcuri cu o putere de 32 de MW, dintre care 10 MW dezvoltaţi de Consiliul Judeţean sau parteneri ai Consiliului Judeţean.

Te-ar mai putea interesa și
Anunţ despre când vor ajunge pensiile de Paşte. Şeful Poştei: Până de sărbători putem livra pensiile. Depinde când ne intră banii în conturi
Anunţ despre când vor ajunge pensiile de Paşte. Şeful Poştei: Până de sărbători putem livra pensiile. Depinde când ...
Poşta Română poate distribui pensiile înainte de sărbătorile pascale, dar procesul depinde de data la care compania primeşte banii, a declarat, miercuri, directorul general al operatorului......
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
Uniunea Europeană a deschis miercuri o anchetă privind piaţa publică chineză a dispozitivelor medicale, suspectând ...
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, se temperează activitatea în piaţa de birouri – studiu
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, ...
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală (49%) estimează că investiţiile în domeniu vor creşte în ...
Grindeanu, despre constructorul Podului de la Brăila: Se joacă cu focul!
Grindeanu, despre constructorul Podului de la Brăila: Se joacă cu focul!
Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu i-a transmis miercuri un avertisment public constructorului Podului de la Brăila, ...