Austriecii de la OMV ameninţă România cu un proces internaţional, pentru că nu respectă contractul de privatizare a Petrom

Guvenul României trebuie să returneze companiei OMV Petrom 150 de milioane de lei, până la finalul acestei luni, pentru cheltuielile de mediu făcute în contul poluării istorice. Dacă nu se va ajunge la o înţelegere, OMV va da în judecată statul român la Curtea de Arbitraj de la Paris, pentru că statul este obligat să suporte aceste sume prin contractul de privatizare a Petrom, semnat în 2004.
Mihai Nicuţ - Dum, 09 oct. 2016, 19:52
Austriecii de la OMV ameninţă România cu un proces internaţional, pentru că nu respectă contractul de privatizare a Petrom

Grupul austriac OMV are de primit de la statul român 2,6 miliarde de lei, potrivit prevederilor din contractul de privatizare care obligă autorităţile de la Bucureşti să ramburseze companiei petroliere costurile cu ecologizarea zonelor poluate înainte de momentul privatizării. Suma apare în prospectul privind vânzarea unui pachet minoritar de acţiuni OMV Petrom de către Fondul Proprietatea.

„Este posibil să nu obținem din partea Statului Român restituirea tuturor costurilor suportate de noi pentru remedierea poluării istorice”, spune compania petrolieră.

„În conformitate cu Contractul de Privatizare, OMV Aktiengesellschaft („OMV”) este îndreptățit să solicite Statului Român rambursarea, sub condiția îndeplinirii anumitor cerințe pentru costurile de dezafectare și de mediu efectuate de noi pentru restaurarea și curățarea zonelor în care s-au desfășurat activități înaintea momentului privatizării Societăţii care a avut loc în 2004. La data de 30 iunie 2016, valoarea netă actualizată a creanței asupra statului român pentru costurile estimate de dezafectare și de mediu a fost în sumă de 2.616 mil. RON, deoarece vizează activități specifice care s-au desfășurat înaintea privatizării”, se arată în prospectul de emisiune.

Contractul de privatizare a Petrom a fost semnat în luna iulie a anului 2004. Statul a primit de la compania austriacă OMV 699 de milioane de euro pentru un pachet de 33% din acţiunile companiei Petrom. Ulterior, austriecii au realizat o majorare de capital până la 51%.

Contractul de privatizare prevede însă că statul roman trebuie să ramburseze companiei petroliere cheltuielile de mediu pe care aceasta le înregistrează în contul poluării istorice, caare a avut loc înainte de momentul privatizării. Aşadar, dezafectarea anumitor instalaţii şi ecologizarea terenurilor poluate de sonde trebuie suportată de statul român.

În ultimul timp, oficialii companiei petroliere nu au spus nimic despre pretenţiile pe care le ar putea avea la statul român pe tema poluării istorice şi nici dacă au întreprins vreun demers pentru recuperarea sumelor. În prospectul de emisiune au fost însă obligaţi să facă asta. Iar aici se arată că firma petrolieră a a emis deja o notificare statului, în care anunţă că are de primit peste 150 de milioane de lei, pe care statul îi datorează dar nu i-a plătit.

Citeşte şi: Petrom se judecă cu Guvernul României. În joc sunt 90 de milioane de euro

Notificarea a fost transmisă în primăvară, în luna aprilie, iar statul a avut la dispoziţie şase luni pentru a regla amiabil acest diferend. Termenul expiră la finalul acestei luni şi, dacă până atunci nu se ajunge la o înţelegere, OMV va da în judecată România la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Paris.

„În aprilie 2016, OMV a trimis statului român o notificare cu privire la anumite creanțe neplătite de către statul român în legătură cu anumite obligații de dezafectare a unor sonde și de refacere a mediului în valoare de aproximativ 153 mil. RON.Începând cu data trimiterii acestei notificări, conform Contractului de Privatizare, OMV și Statul Român au la dispoziție 180 de zile pentru a rezolva în mod amiabil neînțelegerea. Dacă înțelegerea amiabilă nu se realizează, OMV ar putea iniția proceduri arbitrale împotriva Statului Român, în conformitate cu regulile ICC Paris, Franța. Nerespectarea obligațiilor de plată de către Statul Român ar avea un efect negativ semnificativ asupra activității noastre, rezultatelor operaționale și situației financiare. În plus, aceste proceduri ar putea da naștere unor conflicte între OMV și Statul Român în calitatea sa de unul dintre cei mai importanți acționari, ceea ce ar putea ar avea un impact asupra abilității noastre de adopta acțiuni corporative care necesită aprobarea acționarilor” se arată în prospectul de emisiune.

OMV Petrom este cea mai mare companie petrolieră din România, singurul producător de ţiţei şi gaze de la noi din ţară şi cel mai mare din Europa de Sud-Est.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul Enel are o nouă firmă în componența sa. Gridspertise se va ocupa cu transformarea digitală a rețelelor electrice
Grupul Enel are o nouă firmă în componența sa. Gridspertise se va ocupa cu transformarea digitală a rețelelor electrice
Grupul italian Enel a inaugurat astăzi o nouă firmă, Gridspertise fiind o filială ce are ca scop sprijinirea DSO (distribuitorilor n.r.) în trecerea la o noua eră de rețele inteligente......
Contorul de energie electrică trebuie citit de distribuitor la maximum trei luni – proiect de OUG
Contorul de energie electrică trebuie citit de distribuitor la maximum trei luni – proiect de OUG
Contorul de energie elecrică al consumatorului casnic trebuie citit la maximum trei luni, potrivit proiectului de Ordonanță ...
Mario Draghi: Guvernul nu vrea să crească taxele. Italienii vor fi sprijiniți pentru achitarea facturilor la energie
Mario Draghi: Guvernul nu vrea să crească taxele. Italienii vor fi sprijiniți pentru achitarea facturilor la energie
Guvernul italian nu intenţionează să majoreze taxele şi va căuta să ajute firmele şi gospodăriile să absoarbă aşteptata ...
Banca Naţională a Elveţiei a menținut rata dobânzii de referință la minus 0,75%
Banca Naţională a Elveţiei a menținut rata dobânzii de referință la minus 0,75%
Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a menţinut politica sa monetară ultra-expansionistă, în linie cu estimările analiştilor, ...