1EUR = 4.8375 RON | Bucureşti 34 º

Extern

Autorităţile siriene au anunţat un acord pentru ieşirea rebelilor din oraşul Duma

Autorităţile siriene au anunţat duminică încheierea unui acord cu gruparea islamistă Jaich al-Islam (Armata Islamului) pentru a instaura pacea în oraşul Duma, ultima cetate rebelă din Ghouta orientală, regiune învecinată Damascului, informează agenţiile internaţionale de presă, potrivit Agerpres. 

08 apr, 2018 | Agerpres

Acordul implică evacuarea tuturor rebelilor, care ar urma să aibă loc în următoarele 48 de ore, potrivit agenţiei oficiale Sana, care citează o "sursă oficială" neidentificată. Înţelegerea a fost încheiată după două zile de ofensivă intensă în Duma de către forţele loiale preşedintelui Bashar al-Assad. 

Gruparea rebelă nu a reacţionat imediat la acest anunţ. 

Duma este ultima zona aflată sub controlul rebelilor în vasta regiune din estul provinciei Ghouta, situată la periferia Damascului şi pe care regimul este determinat să o recucerească în totalitate cu orice preţ, cu ajutorul Moscovei, scrie AFP. 

La capătul unei ofensive ucigaşe şi devastatoare, lansată pe 18 februarie, forţele regimului au preluat peste 95% din sectoarele rebele din Ghouta. 

"S-a ajuns la un acord pentru evacuarea din zonă a tuturor teroriştilor Jaich al-Islam, în 48 de ore'' pentru a se muta în Jarablos, oraş deţinut de rebeli în provincia Alep (nord), a precizat Sana. În baza acordului, rebelii trebuie să elibereze ostaticii pe care îi deţin. 

În vederea retragerii rebelilor, care se anunţă iminentă, "zeci de autobuze" au intrat deja în Duma, spune aceeaşi sursă. 

Până în prezent, Jaich al-Islam, subminată de diviziuni interne, şi-a manifestat în mod constant determinarea de a rămâne în Ghouta. 

Datorită unor acorduri de evacuare negociate de Moscova, aliatul constant al Damascului, două grupări rebele au părăsit deja Ghouta. Mai mult de 46.000 de combatanţi şi civili au fost forţaţi să se mute cu autobuzul la Idleb (nord-vest), una dintre provinciile aflate aproape în totalitate în afara controlului regimului. 

Anunţul intervine după un val de tiruri vineri şi sâmbătă asupra Duma, în care au murit aproximativ o sută de civili, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO). Echipele de salvare şi rebelii au acuzat, de asemenea, regimul, care a negat, că a lansat un atac chimic asupra oraşului, provocând zeci de morţi.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO