Autostrada A0 Nord: Chinezii revin în cursa pentru lotul 3, după ce tocmai au fost desemnați câștigători turcii de la Ictas

Epopeea contractării unui constructor pentru lotul 3 din Autostrada de Centură București Nord (A0 Nord) este departe de a se încheia, deși tocmai au fost desemnați câștigători turcii de la Ictas. Chinezii de China Civil Engeneering au obținut între timp câștig de cauză la CNSC, astfel că oferta lor, exclusă inițial din procedură, trebuie luată acum în calcul.
Anemona Andone - Dum, 04 iul. 2021, 11:56
Autostrada A0 Nord: Chinezii revin în cursa pentru lotul 3, după ce tocmai au fost desemnați câștigători turcii de la Ictas

“Admite contestația formulată de CHINA CIVIL ENGINEERING CONSTRUCTION CORPORATION (CCECC) în contradictoriu cu COMPANIA NAȚIONALĂ DE ADMINISTRARE A INFRASTRUCTURII RUTIERE SA. Dispune anularea deciziei de respingere a ofertei CHINA CIVIL ENGINEERING CONSTRUCTION CORPORATION (CCECC) pentru motivele reglementate de art. 167 alin (1) lit c) si h) din Legea nr. 98/2016, anularea comunicării din SEAP din data de 29.05.2021, anularea parțială (în ceea ce privește ofertantul CHINA CIVIL ENGINEERING CONSTRUCTION CORPORATION (CCECC)) a procesului-verbal nr. 4 înregistrat sub nr. 24/3855/25.03.2021 privind reevaluarea în parte a ofertelor depuse în cadrul procedurii, anularea raportului procedurii nr. 24/7441/25.06.2021 si a comunicărilor subsecvente acestuia. În temeiul prevederilor art. 26 alin. (5) din Legea nr. 101/2016, dispune continuarea procedurii, dupa îndeplinirea dispozițiilor de mai sus, prin evaluarea tehnică și financiară a ofertei depuse de CHINA CIVIL ENGINEERING CONSTRUCTION CORPORATION (CCECC), în termen de 20 zile de la comunicarea prezentei decizii”, se arată în decizia din 1 iulie a Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Chinezii s-au adresat CNSC pe 10 mai 2021, după ce oferta lor a fost exclusă din procedură. Între timp, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) i-a desemnat luna trecută câștigători pe turcii de la Ictas.

„În urma reevaluării ofertelor conform deciziilor CNSC și Curtii de Apel București, CNAIR a transmis pe 25.06.2021 adresele de comunicare a rezultatului procedurii de atribuire a contractului pentru Proiectare și Execuție – Autostrada de Centură București, km 0+000-km 100+900, Sector Centura Nord, km 0+000-km 52+770, Lot 3: km 39+000-km 47+600, în lungime de 8,6 km. Ofertantul desemnat câstigător este IC IÇTAŞ INŞAAT SANAYI VE TICARET A.Ş., cu preţul de 413,66 milioane de lei fără TVA”, anunța CNAIR pe 25 iunie.

Durata contractului este de 30 de luni, din care 12 luni perioada de proiectare și 18 luni perioada de execuție a lucrărilor. Perioada de garanție a lucrărilor este de 10 ani. În cadrul contractului, viitorul antreprenor va realiza mai multe lucrări de artă, incluzând 7 pasaje, două dintre acestea având lungimi de 318,30 m și respectiv 466,50 m.

Rămâne de văzut dacă decizia CNSC din 1 iulie va fi aplicată ca atare de către CNAIR sau va fi atacată la Curtea de Apel București.

Greu de eliminat, partea 3

Cert este că aceasta este a treia licitație în care Compania de Drumuri este obligată să ia în calcul ofertele companiilor din China.

Amintim că și contestațiile China Railway 14TH Bureau CO LTD au fost admise de Curtea de Apel București la licitațiile pentru Autostrada Sibiu – Pitești secțiunea 4 Tigveni – Curtea de Argeș și pentru Drumul Expres Craiova – Pitești tronsonul 4. Compania din China fusese exclusă din licitații din cauza unei sancțiuni a Băncii Mondiale în Georgia.

Guvernul condus de Florin Cîțu a aprobat anul acesta o ordonanță de urgență prin care se interzice accesul la licitații companiilor din țări precum China. Actul normativ nu se aplică însă retroactiv, pentru licitațiile unde au depus deja oferte companii din China.

Te-ar mai putea interesa și
În sfârșit, crește consumul de energie în România
În sfârșit, crește consumul de energie în România
Consumul de energie electrică, gaze, și carburanți auto a crescut în primul trimestru al acestui an, potrivit ultimelor date la Petrom, cel mai mare producător de țiței și gaze din România...
Şoigu cere suplimentarea livrărilor de arme. Atacuri ucrainene cu drone în câteva regiuni ruse
Şoigu cere suplimentarea livrărilor de arme. Atacuri ucrainene cu drone în câteva regiuni ruse
Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a cerut miercuri suplimentarea şi accelerarea livrărilor de arme pentru operaţiunea ...
Noi măsuri pentru sprijinirea fotovoltaicelor în Germania
Noi măsuri pentru sprijinirea fotovoltaicelor în Germania
Parlamentul Germaniei a aprobat o nouă serie de măsuri pentru a sprijini și mai puternic dezvoltarea energiei fotovoltaice ...
NEPI Rockcastle și-a majorat împrumutul de la IFC la 445 milioane de euro
NEPI Rockcastle și-a majorat împrumutul de la IFC la 445 milioane de euro
NEPI Rockcastle, cel mai mare proprietar de centre comerciale din România, a semnat în decembrie 2023 un acord cu Corporația ...