Autostrada Comarnic-Braşov: licitaţia pentru studiul de fezabilitate, îngropată definitiv

Compania de Drumuri a pus oficial cruce licitaţiei pentru revizuirea studiului de fezabilitate a loturilor de mijloc din autostrada Comarnic – Braşov, lansată acum doi ani. Soarta acestui contract fusese pecetluită încă de anul trecut, când firma câştigătoare nu s-a înţeles la bani cu fostul Guvern Cioloş.
Economica.net - mie, 09 aug. 2017, 21:00
Autostrada Comarnic-Braşov: licitaţia pentru studiul de fezabilitate, îngropată definitiv

Raportul de anulare a licitaţiei pentru revizuirea studiului de fezabilitate al autostrăzii Comarnic- Braşov a fost aprobat pe 26 iulie 2017, susţin surse ale Asociaţiei Pro Infrastructură.

Contactat de către ECONOMICA.NET, Alin Şerbănescu, purtătorul de cuvânt al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, a confirmat informaţia.

Şi Eduard Hanganu, preşedintele Consitrans, firma care a câştigat contractul, spune că încă de anul trecut se ştia de anularea licitaţiei. Potrivit lui, din cauza amânării semnării contractului, nu a mai putut fi menţinută oferta financiară iniţială. „Numai salariile, manopera, au crescut de la 1.000 de lei la 1.400 de lei”, a explicat şeful Consitrans.

Pe de altă parte, fostul ministru tehnocrat al Transporturilor, Sorin Buşe, declara anul trecut că a negociat cu „partenerul” şi a deblocat situaţia.

„Pentru faptul că a durat atât de mult au mai fost necesare nişte negocieri cu partenerul nostru şi prefer să vă confirm după ce semnăm cu el. Dar vreau să vă spun că s-a insistat foarte mult şi pe asta ca să o deblocăm, iar eu zic că am deblocat-o şi că de săptămâna viitoare avansăm şi cu acest proiect”, spunea fostul ministru în decembrie 2016.

Asta după ce Compania de Drumuri încercase de trei ori să anuleze licitaţia, însă fără succes pentru că firma de proiectare Consitrans s-a opus şi a câştigat.

În cazul revizuirii studiului de fezabilitate pentru secţiunea de mijloc de 47 de kilometri a viitoarei şosele prin munţi, Compania de Autostrăzi a tot jucat ping-pong în vederea anulării licitaţiei cu Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC).

Licitaţia pentru revizuirea studiului de fezabilitate a loturilor 2,3 şi 4 din autostrada Comarnic – Braşov a fost lansată pe 31 iulie 2015, valoarea contractului fiind estimată între 16,4 milioane de lei şi 19,38 milioane de lei.

Înainte de licitaţia pentru revizuirea studiului de fezabilitate, Compania de Drumuri a lansat pe 16 iulie 2015 o licitaţie pentru proiectarea şi construirea loturilor de la capete, ce însumează 10,3 kilometri.

Dacă pentru lotul 1 procedura a fost anulată, pentru lotul 5, Râşnov – Cristian (Braşov), urmează să fie semnat contractul cu firma câştigătoare Alpenside.

Conform celor mai recente declaraţii ale oficialilor de la Transporturi, Autostrada Comarnic – Braşov urmează să beneficieze de finanţare europeană.

Înainte de aceste licitaţii, fostele guverne au încercat de trei ori să construiască autostrada montană de 57,3 kilometri în parteneriat public-privat, însă au eşuat.

Te-ar mai putea interesa și
Câte aparate RMN, CT și mamografe sunt în fiecare județ. 80% dintre ele sunt în sistemul privat, iar în unele județe lipsesc
Câte aparate RMN, CT și mamografe sunt în fiecare județ. 80% dintre ele sunt în sistemul privat, iar în unele județe ...
Lipsa aparatelor de imagistică medicală din spitalele publice îi trimite pe pacienții cu bilet de trimitere sau nu, spre clinicile private. Iar pacienții din județele în care nu există astfel......
Tutunul a detronat porumbul între cele mai exportate produse. Seceta se vede în balanța comercială
Tutunul a detronat porumbul între cele mai exportate produse. Seceta se vede în balanța comercială
Din cele 9 miliarde de euro pe care România i-a încasat în primele zece luni ale anului trecut din exporturi de mărfuri ...
Ministrul Apărării din Germania Boris Pistorius susține că țara sa ar putea trimite soldați în Ucraina într-o zonă demilitarizată, după un acord de încetarea focului
Ministrul Apărării din Germania Boris Pistorius susține că țara sa ar putea trimite soldați în Ucraina într-o zonă ...
Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, s-a declarat sâmbătă deschis ideii trimiterii de soldaţi germani în ...
Peste 60% dintre PC-urile active cu Windows, expuse la riscuri majore. Microsoft oprește suportul gratuit pentru Windows 10
Peste 60% dintre PC-urile active cu Windows, expuse la riscuri majore. Microsoft oprește suportul gratuit pentru Windows ...
Experții în securitate continuă să tragă semnale de alarmă cu privire la încetarea suportului pentru Windows 10, programată ...