Se mai face autostrada Comarnic-Braşov? Şi-a schimbat traseul şi are nevoie de noi acorduri de mediu

Negocierile cu Aktor-Vinci, câştigătorul licitaţiei pentru autostrada Comarnic-Braşov, au dus la modificarea traseului iniţial al autostrăzii. De asemenea, Acordul de mediu trebuie actualizat. Termenul asumat de stat  de semnare a contractului şi de demarare a lucrărilor deja a expirat
Economica.net - Dum, 12 oct. 2014, 08:05
Se mai face autostrada Comarnic-Braşov?  Şi-a schimbat traseul şi are nevoie de noi acorduri de mediu

Imediat după preluarea mandatului de la Transporturi,  în iulie, Ioan Rus a declarat, într-un interviu, că aşteaptă luna septembrie pentru a face un bilanţ pe proiectul autostrăzii Comarnic-Braşov. Mai precis, să decidă dacă se semnează contractul cu consorţiul câştigător al licitaţiei din decembrie 2013, Aktor-Vinci. „„Ori ne ducem înainte, ori ne ducem înapoi“, spunea ministrul. Luna următoare, în augut, acesta a îndulcit tonul. „În ceea ce priveşte finanţarea, se pare că au găsit bani (constructorii – n.r.). Ei ne asigură că au tot ce este necesar”, arăta Rus.

Acum suntem la mijlocul lunii octombrie şi nimic nu s-a întâmplat la Comarnic-Braşov, Mai mult, potrivit CNADNR, proiectul are probleme. Şi nu mici. „În urma derulării procedurii de dialog competitiv pentru atribuirea Contractului de concesiune de lucrări publice privind proiectarea, construcţia, finanţarea, operarea şi întreţinerea Autostrăzii Bucureşti – Braşov, tronsonul Comarnic – Braşov, aliniamentul Autostrăzii Comarnic – Braşov a suferit modificări, astfel în conformitate cu prevederile legale este necesară actualizarea Acordului de Mediu”, se arată în răspunsul Companiei de Autostrăzi pentru ECONOMICA.NET. Practic, din ceea ce spune CNADNR, proiectul a suferit modificări de traseu. Am solicitat să ni se trasmită în ce constau aceste modificări, însă niciun răspuns nu a fost primit până la această oră.

Mai mult, avizele de mediu ale proiectului Comarnic-Braşov nu sunt tocmai în ordine. Tot din raspunsul CNADNR aflăm că, ca urmare a modificărilor de traseu negociate cu constructorii „ … este necesară actualizarea Acordului de Mediu”.

Este de presupus că un nou traseu convenit ce presupune noi studii tehnice, noi acorduri de mediu de obţinut şi noi discuţii cu băncile finanţatoare, ceea ce extinde considerabil termenul până la care ar trebui să fie semnat contractul cu Aktor-Vinci. Or Rus, în mai multe ieşiri publice, a declarat că statul român nu mai poate aştepta la nesfârşit cu acest proiect şi că o decizie, oricare ar fi ea ar trebui să fie luată urgent.

Cât despre banii pentru autostradă, nicio noutate. Precum acum două luni, precum acum şase luni, constructorii sunt în faza premergătoare semnării acordurilor de finanţare. Sau cel puţin aşa susţine CNADNR. „Obţinerea finanţării reprezintă una din principalele obligaţii ale Concesionarului, iar în acest sens, în prezent, Concesionarul desfăşoară activităţile prealabile realizării închiderii financiare şi semnării Acordurilor de Finanţare. Termenii şi condiţiile de finanţare dintre Concesionar şi băncile interesate în finanţarea Proiectului vor fi transpuse în Acordurile de Finanţare ce urmează a fi încheiate. În acest moment informaţiile legate de acest proces au caracter confidenţial”, spun reprezentanţii Companiei.

 

Cu toate piedicile puse în calea proiectului, CNADNR este în continuare optimistă. „În prezent se desfăşoară activităţile prealabile semnării contractelor de finanţare şi Contractului de concesiune de lucrări publice privind proiectarea, construirea, finanţarea, operarea şi întreţinerea Autostrăzii Bucureşti-Braşov, Tronsonul Comarnic-Braşov.”

Premierul Victor Ponta anunţa pe 16 ianuarie că finalizarea lucrărilor la tronsonul de autostradă Comarnic-Braşov va avea loc până în anul 2017, cel târziu, iar costurile estimate se vor ridica la valoarea de 1,8 miliarde de euro, echivalentul a 28 de milioane de euro pentru fiecare kilometru. Prim-ministrul preciza atunci că Guvernul a solicitat acordul Eurostat ca proiectul să nu fie luat în calcul la deficitul bugetar.

Reprezentanţii consorţiului Vistrada Nord, compus din companiile Vinci, Strabag şi Aktor, au parafat, la mijlocul lui ianuarie, cu autorităţile române un Memoradum privind finalizarea calendarului şi a restului măsurilor în ceea ce priveşte atribuirea contractului de concesiune de lucrări publice referitor la proiectarea, construirea, finanţarea, operarea şi întreţinerea Autostrăzii Bucureşti – Braşov, tronsonul Comarnic – Braşov.

Autostrada Comarnic-Braşov face parte din Autostrada Bucureşti-Braşov. Proiectul presupune un parteneriat public-privat, Aktor-Vinci urmând a realiza lucrările pe banii săi, iar recuperarea investiţiei se va face din impunerea unei taxe de autostradă timp de 30 de ani.

Te-ar mai putea interesa și
Bolt obţine de la investitori 600 milioane de euro pentru a-şi extinde gama de servicii
Bolt obţine de la investitori 600 milioane de euro pentru a-şi extinde gama de servicii
 Startup-ul de mobilitate Bolt a anunţat luni că a obţinut 600 de milioane de euro (714 milioane de dolari) de la investitori şi va utiliza fondurile pentru livrarea rapidă de produse......
Profitul Heineken s-a dublat în primul semestru din 2021
Profitul Heineken s-a dublat în primul semestru din 2021
Heineken NV, al doilea producător mondial de bere, a raportat luni câştiguri peste estimări în primul semestru din 2021, ...
Raport: Peste 75% dintre companiile din România sunt fraudate de proprii angajați
Raport: Peste 75% dintre companiile din România sunt fraudate de proprii angajați
Peste 75% dintre companiile din România sunt fraudate de proprii angajați, perioadele de criză amplificând fenomenul ...
SAS, cu operațiuni și în Romania, pregătește listarea la Bursă
SAS, cu operațiuni și în Romania, pregătește listarea la Bursă
SAS, lider global în analytics, și-a anunțat intenția de a fi “gata” pentru o ofertă publică inițială (IPO-ready) ...